Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Propozycja 3 way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Propozycja 3 way

Witajcie
    Tak przeglądam różne fora, i wszędzie są te same konstrukcje klepane :0 (bo sprawdzone)
    Coraz bardziej przygotowuje się psychicznie do tego że czas coś zmienić.
    Obecnie mam Ushery 8945/9950, i szczerze niedomagają przy muzyce elektronicznej, gubią się, brak im uderzenia, głęboko schodzą, ale są miękkie w graniu.
    Już dawno nie miałem 3W w pokoju, może z 5 lat. Więc to jest mój plan na przyszłość.
    Zastanawiałem się nad Daytonami rs225/270, rs52an i aluminiową rs28A, wszystko aluminium, nawet inne konfiguracje czyli 2x rs225, 2x Tangband W4-1337 i Fountek NeoCD3.0. Są nawet wielkie konstrukcje na 2x rs270, 2x rs180 i rs28a.
    Cenowo i tak dochodzi do ok 3tys za same przetworniki, więc może coś lepszego, mało jest konstrukcji na SB Acoustics np: SB Acoustics MW13P-8, TW29R-B i SB29NRX75-6. Jakościowo powinno być lepiej niż na daytonach.
    Tylko pojawia się pytanie czy na SB Acoustics nie będzie tak jak na usherach, bez życia, owszem do jazzu, blues, muzyki spokojnej się nada i to dobrze, raczej po drogich głośnikach nie należy się spodziewać że to zagra dobrze w D&B, trance czy electro, nawet szybszego ostrego metalu, czy można spodziewać się że będzie żywo, z uderzeniem?
    Plus daytonów rs jest to że mają małe x-max, np rs270 6,6mm, niskie mms, powinno dać to kopa, problem z pojemnością obudowy bo wymaga dużej i nisko nie zejdzie, trochę inna sprawa ma się z sb, ciężka membrana, większy skok x-max, i mniejsza obudowa, w closed jak i vented, niskie Fs da zejście.
    Jestem otwarty na inne propozycje, z chęcią przedyskutuje. Doświadczenia nie mam zbyt dużo, ale się z chęcią dokształcę, jak zawsze.
    Last edited by Meteo; 12.07.2015, 13:04.

Idealne porównanie: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...b-dayton-rs225
    Poczytaj i jak będziesz miał jakieś pytania to napisz do Zibiego.

Co do SBacoustic, to jest to raczej chłodne brzmienie, spokojne jak u Ushera, ale nie tak ciepłe.
    SB bardziej się sprawdzą w elektronice niż Ushery.

Skomentuj

Cytuje dj_zibi:
      "Największe rozczarowanie(nie do projektu a do głośnika) to RS225 głośnik według mnie zaledwie poprawny na tle poważnych 8", głośnik bez potęgi w brzmieniu."
      To samo może być z Rs270, małe mms i x-max. Szkoda że Rs 270 wymusza optymalnie dużą obudowę zamkniętą, 75l.
      SB29 można dać w obudowie zamkniętej, symulacja Winisd podaje nie wielką obudowę 33 l, w porównaniu do br 64 l, EBP ponad 55, zamknięta wydaje się marnotrawstwem.

Skomentuj

Dołoż to tych usherow ushera 8955a i masz kompletne dobre 3 way
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dobrze, tylko że może coś innego niż usher :) (w końcu mam je 4 lata)

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
            powinno dać to kopa
            Nie daje przynajmniej w rs225 .
            Jest monotonny i nudny jak flaki z olejem :)

SBA powinny być lepszym wyborem .
            Spr. jest TIW200XS i jego Ci polecam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Nie daje przynajmniej w rs225 .
              Jest monotonny i nudny jak flaki z olejem :)

SBA powinny być lepszym wyborem .
              Spr. jest TIW200XS i jego Ci polecam :)
              Tiw był by ok tylko ma niską efektywność którą nadrabiać trzeba mocą wzmacniacza.
              NA tiw-ie fajny jest projekt Visatona La Belle, jest na 2 tiw-ach, szerokopasmowym B200 i ceramiku ke 25sc, i ma tylko 81dB efektywności :/
              W porównaniu z 88-89 dB kolumnami wypada słabo. Jeżeli chodzi o to :)

Skomentuj

A w temacie.
                Lepiej wybrać 2x 8 cali, czy jeden, a konkretny 10 calowy głośnik?
                Nadal się waham, Sb29 bass-reflex czy 2x rs270 w zamkniętej, cenowo wyjdzie podobnie 1 vs 2 głośniki, przewiduje max 80 litrów na niskotonówki.

Skomentuj

Hahah
                  W polink-u znalazłem daytona rs270 za 637 zł 1 sztuka!!!
                  Ale cena zaporowa, 91 dolców w parts express. Nie wiem jak oni to liczą, masakra.

Skomentuj

Ściągnij to z part express do PL nie będąc w USA, to będziesz wiedział.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Meteo Zobacz posta
                      Hahah
                      W polink-u znalazłem daytona rs270 za 637 zł 1 sztuka!!!
                      Ale cena zaporowa, 91 dolców w parts express. Nie wiem jak oni to liczą, masakra.
                      Poproś w PE o wycenę transportu do PL, spadniesz z krzesła. Dodatkowo dolicz jeszcze VAT 23%

Podsumowując, jak nie masz obczajonego taniego transportu z US to nie warto podniecać się niską ceną na PE.

Skomentuj

To praktycznie wychodzi, razy 2 :)

Skomentuj

Btw
                          Miał ktoś do czynienia z visatonem w 250s?

Skomentuj

Dobra nam 2 opcje:
                            1. SB ACOUSTICS
                            -SB29NRX75-6 (br 55l lub oz)
                            -SB15NRXC30-8
                            -SB29RDC-C000-4 lub szarpnąć się na satroi
                            2. SCAN-SPEAK
                            -2x 26W/4534G00 (ok 80l oz)
                            -15M/4624
                            -R2604/833000
                            Która z opcji będzie lepsza :)

Skomentuj

Jak dla mnie SBA :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

SB-A wersja 1 ale z mała korektą na SB23 na niskie i SB12 na średnie.

W przypadku SB-A ceny wiekszych przetworników od niż 8" gwałtownie rosną, a nie sa one tak optymalnnym wyborem do obudowy b-r.

Skomentuj

Czaruję...
                                X