Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Speakerworkshop problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Speakerworkshop problem

Witajcie

Po paru latach nie używania postanowiłem, ze odpalę JIGa. Męczę się nim już 3 godziny i mam dość.

Windows: 7 na Xp działał ok.
    Muzyczna: Prodigy HD2

Problem:
    Przełączam na IMPED CAL 16, wpisuje te 16ohm i taki komunikat. Zamieniałem kable, itp. nie mam pomysłu.

Test kanałów ok, karty dźwiękowej przechodzi też.
    Last edited by kondrax; 11.08.2015, 17:09.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Odpuść. Albo wróć do XP. Ktoś miał ostatnio z tym problem. Działało i przestało. Ja z pewnych względów też kupiłem lapka z XP.

Skomentuj

Możesz sobie na virtual box postawić xpka i tez powinno dzialac

Skomentuj

Nie jestem pewien na 100 bo mowie to czysto teoretyczne ale ja tak sobie radzę z dziwnymi aplikacjami

Skomentuj

Dałem spokój. Tak mówicie postawie XP virtualkę bo mnie szlak trafił.

Skomentuj

Albo przesiądź się na LspCAD.

Skomentuj

"Speakerworkshop problem" - nieśmiertelny temat na forum.
              Panowie jest z czego wybierać:
              http://www.artalabs.hr/
              http://www.roomeqwizard.com/
              http://www.holmacoustics.com/holmimpulse.php
              http://libinst.com/Xsim/XSimSetup.exe
              http://www.ijdata.com/LspCAD_demo.html

Skomentuj

Na piracie lspcad mozna obyc sie nawet bez arty. Justmls do pomiarow dziala git i jest banalnie prosty.

Skomentuj

SW+ARTA, przy samym symulowaniu zwrotek rzadko błędy się pojawiały, tylko nie wiem czemu frd nie wychodziło identyczne z obu i w efekcie do zwrotki musiało być frd z SW, a te pomiary niestety nie zawsze wychodziły.

W skrócie impedancję możesz zmierzyć w LIMP i do SW importować, kalibracja jest tam banalna.
                  Last edited by ampli; 11.08.2015, 22:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
                    Dałem spokój. Tak mówicie postawie XP virtualkę bo mnie szlak trafił.
                    Działa na wirtualce bez problemu. Pomiary robię na blaszaku z XP i zawsze działa idealnie. Potem dłubie przy zwrotnicy na wirtualnej machinie.

Skomentuj

Do samej symulacji zwrotnicy SW działał nawet pod Wine (Linux).

Skomentuj

Poradziłem sobie, problem był z kablami, pomyliłem "in" z "out" wtykami

Zostawić takie strojenie czy przyciąć jeszcze?

około 32-33Hz, wygładzenie 1/16 plus pogrubienie kreski.

Robicie na suba na równo piki, czy ten lewy lekko niżej?

Skomentuj

Jak skrocisz to lewy pik bedzie wyzej. Zostaw i sluchaj.

Skomentuj

Z tymi pikami to różnie, też tak stroję zawsze na pomiarze ale najczęściej podoba mi się brzmienie w każdym zestawie inaczej a do tego w innym pokoju inaczej i jeszcze z innym wzmacniaczem inaczej :) Po prostu posłuchaj

Skomentuj

To w aucie ma być, także na razie tak zostawię.

Skomentuj

Tak jeszcze odnośnie systemu, to jaki problem jest doinstalowac xpeka? Przy włączaniu do wyboru masz xp / win7

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                                  Tak jeszcze odnośnie systemu, to jaki problem jest doinstalowac xpeka? Przy włączaniu do wyboru masz xp / win7
                                  Na wielu nowych lapach nie ma sterowników działających pod XP więc i tak pomiarów na tym nie zrobisz. Na virtualBox'ie możesz jednocześnie robić coś na lapie i grzebać sobie w SW.

Skomentuj

Panowie mam problem z SW. Podłączyłem wzmacniacz pod JIGa do pomiaru OnAxis i przy ustawianiu napięciu na wyjściu wzmaka coś strzeliło dwa razy i uszkodziła się karta SB live 5.1. JiG był ustawiony na FREQ MEAS 0dB. Po wymianie karty kalibracje JIG przechodzi poprawnie, test elektryczny też sprawdzałem kilka razy i wygląda poprawnie. Problem polega na tym że wykresy z mikrofonu wychodzą prawie tak samo dla wofera jak i twetera.

Impedancje głośników wychodzą popranie:

Zmierzyłem też elementy pasywne jak wychodzi ich impedancja, rezystor i cewka.

Dodam jeszcze że mam dwa przedwzmacniacze i dwa mikrofony. Awaria wystąpiła na jednym zestawie. Po podłączeniu drugiego zestawu pomiary wychodzą identyczne. Pomóżcie Panowie rozwiązać ten problem bo kolumny czekają na pomiary.

Skomentuj

Pokarz jeszcze puls response i zrób fotki jiga od środka i połączenia jak masz to spięte.
                                      Na szybko przychodzi mi, że masz zwarcie, częstą przyczyną jest przegrzanie tego niebieskiego przełącznika.

Skomentuj

diody zabezpieczające wejście w jigu? chociaż wtedy to by nic nie mierzyło.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X