Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pół roku katorgi czyli podłogówki by damiani :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pół roku katorgi czyli podłogówki by damiani :)

Witam, niedawno dokończyłem swoje podłogówki z którymi zmagałem się od lutego, 2xARN 188 i ARV 104, poświęciłem tej konstrukcji sporo czasu a to dla tego ze to moja pierwsza konstrukcja i na niej się uczyłem.

Założenia
    Przede wszystkim chciałem się czegoś nauczyć a że przy okazji wyszły nawet fajne kolumienki to trudno

Obudowa

Wymiary zewnętrzne 240x210x1200, 35 litrów na arn'y, arv'ki w osobnej komorze. Wykonane z płyty wiórowej 18mm, klejone na vikol i skręcane sporą ilością wkrętów, naturalnie łebki wkrętów schowane i zaszpachlowane. Na froncie jest dodatkowa płyta, kilku częściowa :) , dzięki której można było zrobić ścięcia na krawędziach i zaokrąglenia przy arn'ach. Sporo musiałem się naszpachlować, krzywo docieli mi płyty w castroamie i frezy pod głośniki nie wyszły idealnie co widać na tym zdjęciu

samo szpachlowanie i szlifowanie zajęło mi prawie miesiąc, po 2-3h dziennie, 1-2 razy w tygodniu ale już po szpachlowaniu i szlifowaniu wyszło miodzio

Sporo zabawy też miałem z obręczami pod niskotonowce, wycinałem je wyżynarką i nie były zbyt równe, a frezy zrobiłem zwykłą wkrętarką na akumulatorek z cyrklem z kawałka deski i łożyska maszynowego. Zamiast kolców są cztery kołeczki świerkowe, po pierwsze za mały budżet a po drugie i tak kolumny staja w mało "akustycznym" miejscu.

Wykończenie
    Kolumienki wykończyłem fornirem mahoń(boki i tył), mahoń sepli(góra dół) i padoku(front), miałem małe przygody z kupnem tego forniru na allegro, właściwy dostałem po 6 tygodniach, ale jako gratis dostałem drugie tyle co zamawiałem :) Fornir klejony na Henkel moment. Nie za dobrze mi to wyszło bo po kilku tygodniach jak zaczełem szlifowanie fornir powybrzuszał się, może dla tego że wyniosłem kolumienki z domu do wilgotnego garażu. Musiałem porozcinać bąble które się zrobiły i kleić jeszcze raz, sporo tego było ale na szczęście nie widać tego po lakierowaniu. Lakierowałem Dolumaxem półmat, 4 warstwy nakładane pędzlem. Czarne wstawki zwykłym czarnym, matowym sprayem + bezbarwny lakier akrylowy, też w sprayu, na wierzch. Na jednej kolumience jest ponad 15 warstw :) uczyłem się malować :) ale wygląda dobrze, druga pomalowana już porządnie. Jako wytłumienie 2 warstwy watoliny 1cm na wszystkich ściankach oprócz połowy przedniej

Zwrotnica
    Jako że w lutym, kiedy zacząłem zamawianie części do kolumienek, nie miałem pojęcia o zwrotnicach zamówiłem je na allegro u użytkownika --KILLER--, nie wiem czy to wina arv czy złego tłumienia na zwrotce ale słychać że piszczy i trzeba wyższe tony trochę przyciszać w winampie

Odsłuch
    Wrażenia jak najbardziej pozytywne, porównując z moim wcześniejszym zestawem 2.1 creativa to niebo a ziemia ale szczerze mówiąc to nie mam wzmaka żeby usłyszeć te kolumienki, na razie mam je podłączone pod wieże ale to nie to samo jak skończę robić wzmak to na pewno uzupełnię ten opis

Koszty
    nie liczę materiałów które miałem i tych które zostały
    płyty z docięciem 75zl
    głośniki 190zl + wysyłka 15zl
    watolina 18zl z wysyłka
    kabel 2x1,5mm^2 10m 25zl z wysyłka
    16 śrub imbusowych 8zl
    wkręty 100 sztuk 15zl
    lakier Dolumax + pędzel 35zl
    spray (2 puszki czarnego + 2 puszki bezbarwnego) 36zl
    zwrotnice 90zl z wysyłką
    terminale 5zl
    vikol 10zl
    fornir z wysyłka 40zl
    Henkel moment, jena pucha 35zł z wysyłką
    papier ścierny, szpachla, taśma maskująca i reszta nie mniej niż 80zl

Ogólnie jestem zadowolony ze swojego dzieła, tym bardziej że wcześniej nie miałem nic wspólnego z akustyką. Tyle sie przy tym nadłubałem że skłaniał bym sie do nazwania tego rzeźbą

Efekt końcowy

Proszę o opinie :)

Fajne skrzynki. Głośniki do bani.

Skomentuj

Kolumienki jak najbardziej pozytywne. Fakt ,że przetworniki nie w górnej półki ale na czymś trzeba zacząć eksperymentować. Wykończenie super (sporo sie namęczyłeś) ale efekt masz naprawdę super.Zastanawia mnie tylko co z tą zwrotnicą... mi osobiście tylko się nie podoba to te terminale :neutral: i pierścienie pod arn (jakoś mi nie przypadł do gustu) ale jak wiadomo o tym się nie dyskutuje :wink:
      Sukcesów w kolejnych konstrukcjach!

Skomentuj

fajnie sie prezentuja :) mi sie podoba, chociaz rzeczywscie te glosniki byly na tobie 4-5 lat temu :), ale na poczatek dobre i takie.

troche dziwny sposob tych sciec wymysliles :) jedna plyta, na to kawalek drugiej, pozniej jeszcze kawalki na boki zeby sciac.... nie latwiej bylo te sciecia szpachla wypelnic? :) tak czy siak efekt fajny :)

Skomentuj

Kolumny wg mnie fajne ksztaltowo ale forniru nie przebolalbym u siebie w domu jest paskudny!!!
          Ale to moje zdanie innym moze sie podobac :razz:
          Ogolnie jak na tyle pracy wlozone w nie to i lepsze glosniki by sie przydaly :razz:
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

nawet podobaja mi sie
            masz kilka niedorobek jak np terminale ale ogolnie jak na pierwsza konstrukcje to poradziles sobie bardzo dobrze. szczegolnie ze ambitne zadanie postawiles przed soba.
            Zamieszczone przez esh0
            Fajne skrzynki. Głośniki do bani.
            tak powie kazdy kto ma cos lepszego. ale lepiej dac tesle niz jakies wymyslne chinczyki takie jak w konstrukcjach z elektrody...

Skomentuj

Kolumny naprawdę wizualnie bardzo fajne, no może poza nieco zbyt dużymi odległościami pomiędzy głośnikami, jednak same głośniki mocno średnie ... Że tak powiem - żal stolarki do nich.

Czy teraz po pewnym czasie nie sądzisz że lepiej było wydać te parę set więcej ?
              Choćby z szacunku dla swojej pracy.

Skomentuj

Nie na temat...
                Lepiej po prostu nazbierać od razu kasy na coś lepszego i nawet skopiować jakąś konstrukcję... Ale tego oczywiście się nie doczekamy nigdy, bo jak widać każdy musi wtopić na początku kasę na coś kiepskiego :) I niech mi tu nawet nikt nie pisze, że od czegoś trzeba zacząć - jest tyle sprawdzonych konstrukcji na naprawdę ciekawych głośnikach, że cudem byłoby popełnić błąd i się zawieść. No chyba, że ktoś wychodzi z założenia "zrobię jedne i mi starczy, bo nie chcę więcej kasy wydawać", ale to tak naprawdę prowadzi do tego, że lepiej wydać od razu więcej. Ehh... rozmarzyłem się :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  Czy teraz po pewnym czasie nie sądzisz że lepiej było wydać te parę set więcej ?
                  Choćby z szacunku dla swojej pracy.
                  mogl bym wydac nawet parenacie set, tylko trzeba je miec i tak jak dla mnie (17 lat) to byl duzy wydatek mimo ze byl rozlzony w czasie, a glosniki odpowiednie do sluchania muzyki mp3, bo tylko z takiego formatu slucham

wiem ze sa za duze odleglosci miedzy glosnikami ale zauwazylem to dopiero jak juz wszystko bylo poklejone i poskrecane a nie mialem juz plyt zeby przerobic front
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  masz kilka niedorobek jak np terminale
                  na to akurat zwrucilem najmniej uwqagi bo wkoncu i tak ich nie wiadc

Zamieszczone przez greg00
                  troche dziwny sposob tych sciec wymysliles :) jedna plyta, na to kawalek drugiej, pozniej jeszcze kawalki na boki zeby sciac.... nie latwiej bylo te sciecia szpachla wypelnic? :) tak czy siak efekt fajny :)
                  jak bym wypelnij to szpachla to kolumna by przytyla o 10kg :)

jak juz skoncze skladac wzmak to biore sie za suba :)

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                    mogl bym wydac nawet parenacie set, tylko trzeba je miec i tak jak dla mnie (17 lat) to byl duzy wydatek mimo ze byl rozlzony w czasie, a glosniki odpowiednie do sluchania muzyki mp3, bo tylko z takiego formatu slucham
                    jakbyś napisał że masz 7 lat to spoko, wtedy to jest dużo kasy, ale przed 17 latkiem jest wiele możliwości dość szybkiego zarobku. Wystarczy tylko nieco dobrych chęci i w ciągu tygodnia zarobiłbyś na coś o 2 , 3 klasy lepszego.

Skomentuj

damiani@ - kolumny już masz, teraz buduj lampowca. Wysłałem Ci sprawdzony schemat i służę pomocą teoretyczną. Zamiast mp3 włącz sobie normalną tłoczoną płytę i nawet na głośnikach Tesli usłyszysz kolosalną różnicę w jakości dźwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez zyr
                        damiani@ - kolumny już masz, teraz buduj lampowca. Wysłałem Ci sprawdzony schemat i służę pomocą teoretyczną. Zamiast mp3 włącz sobie normalną tłoczoną płytę i nawet na głośnikach Tesli usłyszysz kolosalną różnicę w jakości dźwięku.
                        na razie montuje wzmak na tda7294, do lampowca jeszcze mi daleko, teorie najpierw musze opanowac, po woli do przodu ale nie ukrywam ze jetem zdeterminowany zeby go zbudowac, najpierw teoria, puzniej fundusze a jak juz wszystko bedzie to zaczne buowe, no i ocyloskop musze zakupic i nauczyc sie go obslugiwac a to nie bedzie latwe

Skomentuj

damiani, wbrew pozorom oscyloskop nie tak starszny, w szkole na biofizyce probowalem robic pomiary wzmacniacza i jak wie co co i jak nie ma problemu. gorzej z policzeniem wszystkiego hehe:)

co do kolumn to mi nie podchodza...
                          za wysokie, po prostu zle proporcje (jak dla mnie)
                          za duzo roznych kolorow... trzeba bylo robic jednym fornirem no i sciecia czarne tak obie wygladaja:)
                          terminal...

no ale brawa za cierpliwosc i determinacje:)

Skomentuj

Ja powiem tak..... jest pole do ulepszen, wiec za suba tak szybko sie nie bierz (sory Yoshi :P )

Na sam początek wypadało by wyrzucić wysokotonowca i następnie zainwestować w minimum Visatona SC10N (50zł szt). Posłuchasz zrozumiesz Gdy brak średnicy i mulacy bas zacznie Ci przeszkadzać ARNa188 będziesz mógł wymienić na Visatona W170S (100zł szt) aha no i w tym przypadku przyadłby sie BR wiec wyrzynarka idzie w ruch. Jak byś tak zrobił nastepnym twoim krokiem powinno być zaprojektowanie pożadnej zwrotnicy, więc pakujesz głośniki i wysyłasz do jakiegoś mastera (np. Yoshi, irek) Stare głośniki i zwrotnice opychasz na allegro i po problemie. Obudowy się nie zmarnuja, ty zyskasz doświadczenie, osłuchasz sie troche i wyrobisz gust muzyczny :P

Przynajmniej ja bym tak zrobił wiec dobrze sie zastanów.

Zreszto według mnie zaczynanie od głośników Tesli dla kogoś kto sie nie zna jeszcze za bardzo na diyaudio to nie jest do końca głupi pomysł. Człowiek nabiera doświadczenia w stolarce, uczy sie czegoś nowego poznaje głosniki i zdobywa doświadczenie które przyda mu się w następnych konstrukcjach, więc nie ma co sie załamywać.

Gratuluje ładnych budek i samozaparca (czemu mi tego brakuje :p)

Skomentuj

bede mial zajecie jak matury nie zdam chyba ze wku sie o mnie upomni, kasa jest ale na razie starcza mi to co mam, jak juz zmieniac to wszystko, i tak za bardzo nie podobaja mi sie te obudowy, chcialem zrobic cos nie przecietnego a wyszlo ponizej poziomu przecietnej konstrukcji :) najpierw mam na oku wzmak na tda, puzniej subwoofer, wzmak na lampach a puzniej sie zobaczy

jak myslicie, da sie opchnac te kolumienki za wiecej niz 900zl ?

Skomentuj

jak uda się sprzedać za 500 to już będzie sukces ;]

Skomentuj

skad kupywałeś fornir ?

W ogóle ludzie jakie znacie zaufane sklepy online gdzie dostanę fornir bo w moim zakichanym mieście jak idę do drewutni i pytam się czy mają fornir to mi odpowiadają "Solone czy bez?"

Skomentuj

kolumienki od jakiegoś czasu grają w innym pokoju :) w końcu mam swój :mrgreen:

stereofonia miodzio, w ogóle pamiętam że byłem mile zaskoczony jak je pierwszy raz włączyłem w nowym pokoiku, zagrały zupełnie inaczej, nie krztuszą się jak trochę podkręce moc, cały czas czysty i miły dla ucha dźwięk i mimo że mam już je trochę to i tak mi sie nie znudziły całość tez się zupełnie inaczej komponuje kolorystycznie, nie "kłują" w oczy i nie wyróżniają sie za bardzo no i pasują do reszty
                                    bez lampy

z lampą

nie mam aparatu z obiektywem szerokokątnym ale udało mi się calość złapać :mrgreen:

tak "od serca" :P

niestety ale w świetle dziennym wyglądają inaczej :( tzn. bardziej neutralnie

Skomentuj

wygląd naprawde robi wrazenie , no i wykonanie tez klasa
                                      a najbardziej jestem ciekaw jak to gra :]
                                      gratuluje konstrukcji
                                      :)

Skomentuj

Czemu tak dziwnie masz je ustawione? Po rogach pokoju. Bas się nie wzbudza? Ze sceną jest wszystko ok?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X