Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowa książka o zwrotnicach do zestawów głośnikowych autorstwa wrzesińskiego elektronika

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panie Tomku, jest mi przykro ze dyskusja poszła w tym kierunku.
    Ostatnia rzecz jakiej chciałem to wywołania wojenki na forum i personalnych ataków.
    Panowie, prosze o nie robienie wycieczek osobistych. Merytoryczna dyskusja - jak najbardziej.

Recenzje maja to do siebie, że nie zawsze sa odbierane pozytywnie przez twórców. Jeśli autor się nie zrazi, to mógłby zrobic beta testy na forum przy kolejnej książce lub kolejnym wydaniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez DeexPL Zobacz posta
      Jeśli autor się nie zrazi, to mógłby zrobic beta testy na forum przy kolejnej książce lub kolejnym wydaniu?
      Właśnie dlatego już trzeci raz z rzędu proszę Państwa o informację na temat tego, jakie treści wymagają w książce bardziej obszernego opisu i jakich treści ewentualnie tam brakuje. Wezmę te wypowiedzi pod uwagę jeśli trzeba będzie zrobić wznowienie. Z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Teraz to powinien Pan napisać kolejną książkę, pt. "Praktyczne metody projektowania zwrotnic głośnikowych w warunkach domowych", bo wstęp już był. :)
        Zakładamy, że teorię obwodów już mamy za sobą. :)

W treści powinny znaleźć się następujące zagadnienia: budowa tzw, "jiga", pomiar impedancji, pomiar parametrów T/S metodą "added mass" i "closed box" , pomiar SPL i fazy, oraz zależności fazowych pomiędzy głośnikami.
        Wytłumaczenie co to jest "offset" pomiędzy centrami akustycznymi głośników i jak on wpływa na zgranie fazowe i wynikowy SPL, i w ogóle co to jest zgranie fazowe i zgranie czasowe.
        Pomiar w dalekim polu, pomiar w bliskim polu i jak złożyć te pomiary.
        Co to jest pomiar bramkowany i do czego służy.
        Co to jest efekt "baffle step", jak go interpretować na pomiarach wykonanych w warunkach domowych i jak kompensować zwrotnicą.
        Powinny być porady jak ustawić kolumnę do pomiarów, aby wyeliminować jak najwięcej odbić.
        Do tego liczne przykłady pomiarów wykonanych w takich warunkach.
        Na koniec liczne praktyczne przykłady projektowania układów 2, 2,5 i 3 drożnych z komentarzem no co zwrócić uwagę przy projektowanie każdego z tych układów

Oczywiście wszystko w odniesieniu do pomiarów w warunkach domowych, bez żadnych komór bezechowych i używania profesjonalnego sprzętu i oprogramowania za grube $$$.

Takiej książki chyba nie ma, nawet w j. ang.

Wszystkie te informację można oczywiście znaleźć na forach internetowych, ale początkujący czują się kompletnie zagubieniu w ich gąszczu.
        Sam jak zaczynałem bawić się w to hobby, to nie za bardzo wiedziałem od czego zacząć, chociaż jestem elektronikiem z wykształcenia i "teoria obwodów", czyli układy RLC, filtry pasywne, zagadnienie fazowe itp. akademickie rozważania nie były mi obce...
        Last edited by pawel_luk1; 04.02.2021, 11:45.
        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
          Teraz to powinien Pan napisać kolejną książkę, pt. "Praktyczne metody projektowania zwrotnic głośnikowych w warunkach domowych", bo wstęp już był. :)
          Zakładamy, że teorię obwodów już mamy za sobą. :)

W treści powinny znaleźć się następujące zagadnienia: budowa tzw, "jiga", pomiar impedancji, pomiar parametrów T/S metodą "added mass" i "closed box" , pomiar SPL i fazy, oraz zależności fazowych pomiędzy głośnikami.
          Wytłumaczenie co to jest "offset" pomiędzy centrami akustycznymi głośników i jak on wpływa na zgranie fazowe i wynikowy SPL, i w ogóle co to jest zgranie fazowe i zgranie czasowe.
          Pomiar w dalekim polu, pomiar w bliskim polu i jak złożyć te pomiary.
          Co to jest pomiar bramkowany i do czego służy.
          Co to jest efekt "baffle step", jak go interpretować na pomiarach wykonanych w warunkach domowych i jak kompensować zwrotnicą.
          Powinny być porady jak ustawić kolumnę do pomiarów, aby wyeliminować jak najwięcej odbić.
          Do tego liczne przykłady pomiarów wykonanych w takich warunkach.
          Na koniec liczne praktyczne przykłady projektowania układów 2, 2,5 i 3 drożnych z komentarzem no co zwrócić uwagę przy projektowanie każdego z tych układów

Oczywiście wszystko w odniesieniu do pomiarów w warunkach domowych, bez żadnych komór bezechowych i używania profesjonalnego sprzętu i oprogramowania za grube $$$.

Takiej książki chyba nie ma, nawet w j. ang.

Wszystkie te informację można oczywiście znaleźć na forach internetowych, ale początkujący czują się kompletnie zagubieniu w ich gąszczu.
          Sam jak zaczynałem bawić się w to hobby, to nie za bardzo wiedziałem od czego zacząć, chociaż jestem elektronikiem z wykształcenia i "teoria obwodów", czyli układy RLC, filtry pasywne, zagadnienie fazowe itp. akademickie rozważania nie były mi obce...

Skomentuj

Z całym szacunkiem ale takie podejście nie wydaje mi się celowe. W czasach gdy za pośrednictwem jednego kliknięcia można za darmo ściągnąć z Internetu na dysk serwisówkę do Speaker Workshopa albo Audio Testera powielanie tego w książce nie ma większego sensu. Tym bardziej, że takie rzeczy trudno jest w ciekawy sposób przekazać na papierze. Mam za to dla Państwa lepszą propozycję. Bardziej interaktywną i darmową. Za jakiś czas wspólnie z Panem Krzysztofem Bielewiczem z kanału Reduktor Szumu na YouTube'ie nagramy odcinek (lub cykl odcinków) poświęcony projektowaniu filtrów RLC na podstawie wyników pomiarów w jednym z programów komputerowych. Będzie to na pewno ciekawsze niż wykład w książce wypełniony zrzutami ekranu. W tym podkaście będzie można na bieżąco obserwować cały proces projektowy i w przeciągu kilku minut przyswoić więcej praktycznych obserwacji aniżeli podczas lektury książki, zmodyfikowanej o de facto przerżnięcie serwisówki programu komputerowego w tłumaczeniu na język polski.

Skomentuj

Przyznam, że nie czytałem książki i raczej tego nie zrobię bo przypuszczam, że na etapie na jakim jestem nie pomoże mi ona zbytnio. Niestety też nie mogę się odnieść do zawartości merytorycznej, więc się nie wypowiem. Aczkolwiek streszczenie wykonane przez Pogromcę daje dość jasny obraz jaki zakres wiedzy jest w niej zawarty.

Zamieszczone przez KRASUL Zobacz posta
              Początkowo miałem taki pomysł aby napisać swoją książkę także w formie podręcznika akademickiego z wyprowadzeniami wzorów na funkcje transmitancji i w ogóle dużo bardziej rozbudowanym aparatem matematycznym ale doszedłem do wniosku, że będzie ona dla większości czytelników zupełnie niezrozumiała i dlatego zdecydowałem się na wesoły i przyjazny poradnik
              I to akurat jest moim zdaniem duży błąd. Bo jeżeli książka traktuje głownie o teorii to filtrów, to pociągnięcie tego dalej i wprowadzenie nieco trudniejszych zagadnień związanych z transmitancją byłoby bardzo dobre. Sam na potrzeby artykułu o zwrotnicach pisanego 16 lat temu na ten portal posługiwałem się Matlabem i na samodzielnie wyznaczonych transmitancjach filtrów wykonywałem symulacje do celów poglądowych. Jeżeli mi się udało, a nie mam doktoratu tylko byłem świeżo upieczonym absolwentem po elektrotechnice, to nie powinno to być za trudne dla każdego innego studenta kierunku elektrycznego czy pokrewnego. Pozwoliłoby to takiemu studentowi zrozumieć jak w praktyce korzystać z wiedzy. A tak studenci będą potrafili wyznaczać transmitancje co najwyżej tego co było na przykładzie w ćwiczeniach a jak rozwiązać inne zagadnienie to będzie dalej lipa.

Skomentuj

Jest demokracja a w demokracji wygrywa ten kto potrafi najgłośniej drzeć mordę. Czytelnicy chcą robić zwrotnice na własny użytek i większość z nich nie ma zielonego pojęcia o wyprowadzaniu wzorów na funkcje transmitancji (z opinii, które otrzymałem okazało się, że dla pewnej grupy osób nawet w obecnej postaci książka jest za trudna). Takie straszne słowo jak "transmitancja" zresztą działa na moją niekorzyść i gdyby pojawiło się w treści książki to pewnie prawie nic bym nie sprzedał a grono czytelników ograniczyłoby się do ludzi, którzy są po studiach i siedzą w temacie od lat, czyli są w mniejszości. Jeśli kogoś interesują takie zabawy to w bibliografii wymieniłem przecież książkę pt. "Teoria i projektowanie filtrów", autorzy: Temes G., Mitra S. Jeśli komuś chce się poszukiwać tego w antykwariatach to nie ma przeszkód. Co do "streszczenia" sporządzonego przez użytkownika pod pseudonimem "Pogromca mitów" to jest ono infantylne i nacechowane złą wolą autora wypowiedzi. Żeby mieć własne zdanie na temat jakiejkolwiek publikacji, trzeba ją najpierw przeczytać ZE ZROZUMIENIEM zamiast wypluwać z siebie potoki jadu i złośliwości. Sądząc po opiniach, które do mnie dotarły, książka spełnia oczekiwania i większość czytelników z grupy docelowej jest zadowolona. Oczywiście zawsze znajdą się malkontenci i wydziwiacze, którzy będą szukać dziury w całym. Tajemnicą poliszynela jest, że poziom nauczania obniża się z postępem lawinowym od dobrych kilku dekad. To i nie dziwota, że książka musi być przyjazna i miła. Swoją drogą. Czy zaryzykowałby Pan WŁASNE pieniądze na wydanie książki, której prawie nikt nie będzie chciał kupić? Wydaje mi się, że jest to pytanie retoryczne.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zadufanie w sobie, przeświadczenie o własnej nieomylności i lekceważenie podstaw teoretycznych to wrogowie każdego rozumnego człowieka, nie tylko elektronika.

Czytanka na dziś:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Dunninga-Krugera

To dla "Pogromcy mitów" i innych besserwisserów jego pokroju, których na demokratycznych forach internetowych jest od jasnej cholery.

Skomentuj

Krasul na tym forum jak chcesz zyskac uznanie, musisz zrobić cos dla forum, przelozyc swoją wiedzę w wykonanie jakiejs ambitnej, unikalnej konstrukcji. Ja osobiscie nie lubie suchej teorii, wole sie uczyc na praktycznych przykładach. Dlatego tez na forach swietnie spelniaja swoja funkcje tutoriale, ktore są, ale powinny byc rozwijane oraz powstawac kolejne. Dla hobbystow nic wiecej nie potrzeba, inni pójdą na studia.
                  Last edited by jamess8; 04.02.2021, 18:23.

Skomentuj

Drogi Autorze, widzę że targają Tobą emocje, przez co rzucanie obelg i obrażanie ludzi przychodzi Tobie z łatwością. Starasz się przykleić komuś jakieś przywary i łatki, a sam cierpisz na syndrom zgryźliwego tetryka, rodaka, wąsatego Janusza - jak to sam określiłeś. Na temat książki już chyba wszystko zostało napisane. Książki, a raczej grubszej broszury, bo te ledwie wysmarowane sto kilka stron ( z czego większość to powielane informacje, które są w innych opracowaniach ) trudno nazwać książką, ale niech będzie. Takie zachowanie przypomina mi reakcje niespełnionych autorek książek, romansideł, których czytelnicy mający czelność napisać jakieś uwagi i komentarze, są od startu wyzywani, a w ogolę to się nie znają!
                    Nie będę odpowiadał na każda Twoja zaczepkę i uszczypliwości, bo nie mam na to ani czasu, ani chęci. Zdecydowanie wole je poświecić dla osób początkujących, którym oferuje swoja pomoc i doświadczenie zupełnie za darmo, bo taki cel przyświeca naszemu forum.

Jak tylko znajdę chwile czasu do stracenia, to niezwłocznie wysmaruję pismo do komitetu noblowskiego, aby Twoje epokowe dzieło z zakresu projektowania zwrotnic miało szanse na nagrodę Nobla z literatury. Może, to będzie odpowiednie i godne zwieńczenie tytanicznej pracy jak i wielu poświeceń włożonych w tę księgę.

Oczywiście jak tylko pojawi się jej kontynuacja ( a taka mam wielka nadzieje ), bez wahania i zasilę Twoje konto odpowiednia ilością gotówki kupując kolejne wydanie.

Aha, na Podkarpaciu bywam niezwykle rzadko, bo trochę mi tam daleko z zachodu naszego pięknego kraju.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                      Krasul na tym forum jak chcesz zyskac uznanie, musisz zrobić cos dla forum, przelozyc swoją wiedzę w wykonanie jakiejs ambitnej, unikalnej konstrukcji. Ja osobiscie nie lubie suchej teorii, wole sie uczyc na praktycznych przykładach. Dlatego tez na forach swietnie spelniaja swoja funkcje tutoriale, ktore są, ale powinny byc rozwijane oraz powstawac kolejne. Dla hobbystow nic wiecej nie potrzeba, inni pójdą na studia.
                      Mnie niepotrzebne uznanie na forum. Jak ktoś nie chce tego czytać, to nie ma przymusu. Istnieje jednak miniaturowe grono czytelników, których ta publikacja interesuje i proszę to uszanować.

Skomentuj

Jak bys zyskal uznanie w tej niszy, to byś sprzedal wiele książek. To jak wyrobienie sobie marki. Ale wiadomo tego nie osiaga sie od razu.
                        Last edited by jamess8; 04.02.2021, 18:33.

Skomentuj

No i teraz nie wiem kupić żeby zobaczyć o co chodzi, czy dać sobie spokój.
                          Krasul, akurat poradniki forumowe Pogromcy mi bardzo pomogły, więc zanim zaczynasz na kimś wieszać psy, zastanów się czy warto. Tym bardziej że zniechecasz taką postawą do swojego dzieła. Przynajmniej mnie zniechecasz.
                          Miałem nadzieję na rzeczywiście praktyczny poradnik tak, jak tytuł stanowi.
                          Jak robić pomiary, które do czego służą, jak je interpretować, jak zacząć projektować zwrotnicę i który obwód jakie daje efekty i jak da się go zastosować w różnych sytuacjach..
                          To są rzeczy ogólne i niezależne od programu w którym się mierzy/liczy.
                          I nie zgodzę się że takie tematy to manual do programu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Książki, a raczej grubszej broszury, bo te ledwie wysmarowane sto kilka stron ( z czego większość to powielane informacje, które są w innych opracowaniach ) trudno nazwać książką, ale niech będzie.
                            Po pierwsze. Panie Pogromco, to ja nie jestem z Panem na "Ty" i wypraszam sobie podobne poufałości. Po drugie. Nie wiem czy Pan wie, ale w ferworze własnego zacietrzewienia zarzucił mi Pan plagiat. Ma Pan w ogóle na to jakieś dowody? Czy pod którąkolwiek ilustracją wykorzystaną na prawach cytatu brakuje odnośnika do źródła? Czy to tylko kolejne brednie niewarte komentarza? Po trzecie. Do tego steku bzdur i kpin, który był Pan łaskaw wysmarować to ja już dłużej nie będę się odnosił, bo to poziom piaskownicy.

Prosiłem Pana o konkrety. Napisz Pan lepiej czego w tej publikacji brakuje. Konkretne zagadnienia i tematy. Wezmę to pod uwagę podczas redagowania kolejnego wydania książki. Przynajmniej odbędzie się to z jakąkolwiek korzyścią dla czytelników. Z góry dziękuję.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                              Kup, bo zawsze warto wspierać czyjaś prace i czas, poświęcony na opracowanie kolejnych źródeł informacji. Na pewno znajdziesz tam coś ciekawego, ale jak już wspominałem - nie nauczysz się z niej projektowania zwrotnicy. Przede wszystkim amatorzy potrzebują informacji jak wykonać pomiary, jak skompletować podstawowy, amatorski sprzęt pomiarów, jak w praktyce wykorzystuje sie oprogramowanie aby uzyskać dane pomiarowe, na których podstawie dopiero będziemy projektować zwrotnice. To powinno znaleźć się w kolejnej publikacji. Z reszta, kolega pawel_luk1 wszystko, ładnie streścił w swoim poście.

Skomentuj

Nie na temat...
                                No to ten tego... jeśli o mnie chodzi, to pas.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                  Krasul, akurat poradniki forumowe Pogromcy mi bardzo pomogły, więc zanim zaczynasz na kimś wieszać psy, zastanów się czy warto. Tym bardziej że zniechecasz taką postawą do swojego dzieła. Przynajmniej mnie zniechecasz.
                                  Miałem nadzieję na rzeczywiście praktyczny poradnik tak, jak tytuł stanowi.
                                  Jak robić pomiary, które do czego służą, jak je interpretować, jak zacząć projektować zwrotnicę i który obwód jakie daje efekty i jak da się go zastosować w różnych sytuacjach..
                                  To są rzeczy ogólne i niezależne od programu w którym się mierzy/liczy.
                                  I nie zgodzę się że takie tematy to manual do programu.
                                  To wszystko o czym Pan pisze, znajdzie Pan w tej książce. Antyreklamą autorstwa Pana Pogromcy proszę się nie sugerować. Wiem, bo sam przecież tę książkę napisałem. Instrukcja obsługi do programu Speaker Workshop jest nawet na stronie DIYAUDIO, dlatego uznałem, że nie ma sensu jej powielać na kartach książki.

Skomentuj

Mnie niepotrzebne uznanie na forum. Jak ktoś nie chce tego czytać, to nie ma przymusu. Istnieje jednak miniaturowe grono czytelników, których ta publikacja interesuje i proszę to uszanować.
                                    i na tym można temat zakończyć , chyba ze ktoś musi należeć do jakiejś ,, grupy wsparcia ,, a Pan chyba nie ma takiej potrzeby .
                                    Jedynym usprawiedliwieniem dla pasywnych zwrotnic jest ich niski koszt jak mówił LINKWITZ

Skomentuj

Po pierwsze. Panie Pogromco, to ja nie jestem z Panem na "Ty" i wypraszam sobie podobne poufałości. Po drugie. Nie wiem czy Pan wie, ale w ferworze własnego zacietrzewienia zarzucił mi Pan plagiat. Ma Pan w ogóle na to jakieś dowody? Czy pod którąkolwiek ilustracją wykorzystaną na prawach cytatu brakuje odnośnika do źródła? Czy to tylko kolejne brednie niewarte komentarza? Po trzecie. Do tego steku bzdur i kpin, który był Pan łaskaw wysmarować to ja już dłużej nie będę się odnosił, bo to poziom piaskownicy.

Prosiłem Pana o konkrety. Napisz Pan lepiej czego w tej publikacji brakuje. Konkretne zagadnienia i tematy. Wezmę to pod uwagę podczas redagowania kolejnego wydania książki. Przynajmniej odbędzie się to z jakąkolwiek korzyścią dla czytelników. Z góry dziękuję.
                                      KRASUL ścieranie się z Pogromcą to jest największy wizerunkowy błąd jaki mogłeś popełnić. To użytkownik forum o nieposzlakowanej opinni, wysokiej reputacji wypracowanej pomocą niezliczonej liczbie ludzi i wiedzą jaką tu się dzieli. ZA DARMO. Ty tymczasem wpadasz urwany z choinki, masz 25 postów z czego chyba wszystkie nabite w tym temacie i próbujesz sprzedać swoją ksiażkę jako świetną pozcycję dla nas wszystkich. NIESTETY TO TAK NIE DZIAŁA. Na krytykę reagujesz agresą tym bardziej się pogrążając.
                                      Forum to jest inny świat, inna specyfika której najwyraźniej nie rozumiesz. To nie zajęcia akademickie, tu liczy się praktyka i wymierne efekty a nie teoria. Do samodzielnej naprawy samochodu nie otwiera się podręcznika akademickiego na rozdziale "budowa silnika 4 suwowego" ale idzie na forum lub youtube gdzie goście jak krowie na rowie pokazują gdzie co odkręcić i co wymienić w danym przypadku. Podobnie jest tutaj. Oczywiście teoria się przydaje na pewnym etapie ale nie na początku. Moim zdaniem ona jest wręcz szkodliwa bo zaśmieca umysł zbędnymi rzeczami. Ktoś poczatkujacy nie potrafi oddzielić rzeczy wartościowych od rzeczy nieprzydatnych.

Sam pamiętam jak ja zaczynałem ponad 20 lat temu. Czytałem różne rzeczy, głowiłem się nad tym ile to wat powinien mieć tweeter i co to oznacza. Bo nikt nigdzie wtedy nie napisał o co w tym chodzi i dlaczego co jest istotne a co nie. Założe sie ze w Twojej ksiazce też tego nie ma. Nie ma wiedzy praktycznej..

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Sam pamiętam jak ja zaczynałem ponad 20 lat temu. Czytałem różne rzeczy, głowiłem się nad tym ile to wat powinien mieć tweeter i co to oznacza. Bo nikt nigdzie wtedy nie napisał o co w tym chodzi i dlaczego co jest istotne a co nie. Założe sie ze w Twojej ksiazce też tego nie ma. Nie ma wiedzy praktycznej..
                                        Proszę bardzo. Kolejny odcinek z cyklu: "nie znam się, to się wypowiem". Po pierwsze, Panie Yoshi_80 to ja mam pełne prawo protestować jeżeli ktoś wypisuje bzdury na temat mojej książki i to napisane zapewne po pobieżnym przekartkowaniu. Jak widać opinia tego użytkownika nie jest wcale taka nieposzlakowana skoro w nadęty sposób feruje tutaj wyroki nieprzystające nijak do rynkowego odbioru tej książki.

Co się tyczy zaś Pańskiej wypowiedzi. Chyba faktycznie teoria Panu bardzo szkodzi skoro kilka wiadomości wcześniej przyznał się Pan, że książki nie przeczytał a teraz pisze Pan, że założy się Pan, że w książce nie ma nic na temat doboru mocy głośnika wysokotonowego do zestawu głośnikowego. Otóż kwestia ta JEST akurat opisana na kartach książki ale Pan oczywiście wie lepiej bo to przecież jasne, że w książce, której podtytuł brzmi PORADNIK PRAKTYCZNY nie ma w ogóle wiedzy praktycznej. Ręce opadają...

Pisze się: "ile watów" a nie "ile wat".

Do szkoły!

Skomentuj

Jak widać opinia tego użytkownika nie jest wcale taka nieposzlakowana skoro w nadęty sposób feruje tutaj wyroki nieprzystające nijak do rynkowego odbioru tej książki.
                                          Czy Ty czytasz sam siebie? Wszystko co zarzucasz innym, robisz Ty sam, tylko w gorszym wydaniu.

Kto tu jest nadęty?

Wybaczcie, ale ja tu widzę ścianę, której nie da się obejść. Miałem takie przeczucie już na samym początku, kiedy to w każdym możliwym wątku został umieszczony link do tej książki. Śmierdziało botem, ale okazało się...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X