Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przyjmę zlecenie na elementy kolumn lub całe kolumny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Skomentuj

Jeśli robimy z kogoś projektu i jest to zaznaczone to zrobimy frezowanie jak nie to nie bo rozumie że ktoś to przemyślał.
      Last edited by MarekMitonski; 03.09.2024, 07:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
        Nie bardzo rozumie dlaczego te dwie wiadomości pod moim ogłoszeniem? Jeśli robimy z kogoś projektu i jest to zaznaczone to zrobimy frezowanie jak nie to nie bo rozumie że ktoś to przemyślał.
        Dlatego , że pokazałeś front bez podfrezowania od strony wnętrza kolumny a jest to techniczny błąd przy wykonywaniu obudów zespołów głośnikowych

Skomentuj

Tak jak wspomniałem robiliśmy kilka zestawów i pod frezowania raz są raz ich nie ma bo ktoś je chce a ktoś inny nie. Jeśli robimy z projektu to nie odważę się dodawać takiego frezowania na własną rękę by nikt mi nie zarzucił zmiany w projekcie. Na forum samo podcięcie raczej rzadko jest stosowane przynajmniej w tych kolumnach które przeglądałem. Podcięci takie czasami może być też problematyczne przez to że zmniejszamy ilość materiału w miejscu w którym wkręcamy wkręty.
          Jeśli chodzi natomiast o samo wykonanie to z technologicznego punktu widzenia nie mam z tym żadnego problemu.
          Last edited by MarekMitonski; 03.09.2024, 07:47.

Skomentuj

Tak jak wspomniałem robiliśmy kilka zestawów i pod frezowania raz są raz ich nie ma bo ktoś je chce a ktoś inny nie. Jeśli robimy z projektu to nie odważę się dodawać takiego frezowania na własną rękę by nikt mi nie zarzucił zmiany w projekcie. Na forum samo podcięcie raczej rzadko jest stosowane przynajmniej w tych kolumnach które przeglądałem. Podcięci takie czasami może być też problematyczne przez to że zmniejszamy ilość materiału w miejscu w którym wkręcamy wkręty.
            Jeśli chodzi natomiast o samo wykonanie to z technologicznego punktu widzenia nie mam z tym żadnego problemu.
            Mareczku - Sławek ma racje a jest to osoba bardziej pomocna niż czepialska.

Projekt który wykonywałeś był od Troelsa
            I sam autor z swoich artykułach przestrzega przed nie zrobieniem podfrezować kiedy są one konieczne
            http://www.troelsgravesen.dk/tips.ht...ng_for_drivers

A kiedy są potrzebne w wielkim uproszczeniu kiedy grubośc frontu jest na tyle duża ze zaczyna przesłaniać tylną stronę membrany. Im mniejszy głośnik tym bardziej przeszkadza mu grubość ścianki.
            W większosci projektów nie ma bo grubosc frontu nie jest problematyczna

Takie warunki mogą skutecznie ograniczac prace głośnika wręcz zmieniając jego warunki pracy a nawet tworzyć losowe rezonatory

Jesli Chcesz wykonywać obudowy musisz chodź w podstawach nauczyć sie zależnosci i rozumieć działanie kolumn. Tym bardziej że pamiętam ze zabierałeś się za produkcje kolumn.
            Dobry specjalista nie wykona źle swojej pracy tylko dlatego że ktoś mu płaci \ każe.
            Last edited by Zap Projekt; 03.09.2024, 17:15.

Skomentuj

Zap Projekciku (bo nie pozostaje mi użyć inne formy po Twojej wypowiedzi... Ale dziękuje bo przypomniałeś mi Babcie która chyba jako jedyna do mnie tak mówiła )

Jak wspomniałem wcześniej, nie mam problemu z realizowaniem takich podcięć, i rzeczywiście często je wykonujemy. Zazwyczaj nie zmieniamy projektów otrzymanych od klientów, zakładając, że zostały dobrze przemyślane i nie wchodzimy w kompetencje projektantów, zwłaszcza gdy ktoś zamawia kilkanaście kolumn i sprzedaje je pod własnym nazwiskiem (choć to rzadkość).

Mogę zapewnić również , że projekt Troelsa został wykonany zgodnie z dostarczonymi rysunkami.

Pozostaje mi powiedzieć tylko Panowie, że następnym razem zwrócę na to uwagę i dopytam czy ktoś sobie życzy zmiany w projekcie na rzecz tych podcięć czy nie.
              W ostatnich kolumnach które robiliśmy na własne potrzeby mieliśmy też te podcięcia niestety nie mam zdjęcia z tego etapu.

Zapewniam też że nie traktuje tego jako zaczepki bo zwyczajnie robimy kolumny jako dodatkowe zajęcie a całego internatu w tej kwestii nie da się przeczytać a studiowałem inne nauki.

Dodam, że nawet najgrubszy front, który montowaliśmy, nie doprowadził do sytuacji, w której magnes byłby równo z frontem, jak na przytoczonym przez Ciebie zdjęciu.

Skomentuj

Możesz pisać Adasiu :). "Mareczku" miałobyć zapewnieniem ze mam dobre zamiary i nie piszę złośliwie :)

Wystarczyło by że przy tak małym głośniku byłaby na wysokości złączy i już jest wielka D.
                Podpowiadamy nie wytykamy, bo to bardzo istotne.

Problem z reguły występuje w frontach ze ścięciami gdzie potrzebne jest mięso aby było co ścinać i tych z wyrównaniem czasowym jak wpomniany od troelsa.
                W skrajnych przypadkach takie zamknięcie membranowca zadziała jak mikroobudowa z rezonatorem zniekształci pasmo i akustycznie je ograniczy od dołu. Coś na wzór zamkniętych koszy starych do nieczego się nie nadających Tonsili
                Last edited by Zap Projekt; 04.09.2024, 17:37.

Skomentuj

; i dopytam czy ktoś sobie życzy zmiany w projekcie na rzecz tych podcięć czy nie.

Jak dostajesz projekt niezgodny z zasadami akustycznymi to warto uświadomić klienta, że można go zrobić lepiej z korzyścią dla dźwięku

Skomentuj

MarekMitonski Zazdraszczam okropnie lakierni i umiejętności. Fajnie to wszystko wygląda, dlatego chciałbym zapytać:
                    1. Czym lakierujecie - jakie marki lakierów?
                    2. Jak polakierować kolumny na czarny mat, żeby nie było widać nierówności/chmur?
                    3. Jak lakierujecie brzegi MDF?

Skomentuj

1. To zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.
                      2. Podkładowanie i szlifowanie szlifierkami oscylacyjnymi trwa do momentu, aż powierzchnia pod lakierem stanie się gładka. Dopiero wtedy nakładamy warstwę nawierzchniową – matową lub z połyskiem, w zależności od preferencji.
                      3. Elementy są podkładowane raz, czasem dwa razy, dlatego kanty nie stanowią problemu. Większość frontów, szczególnie przy kolumnach monolitycznych, również wykonujemy na gierowanych krawędziach.
                      Last edited by MarekMitonski; 05.11.2024, 09:59.

Skomentuj

1. To zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać.
                        2. Podkładowanie i szlifowanie szlifierkami oscylacyjnymi trwa do momentu, aż powierzchnia pod lakierem stanie się gładka. Dopiero wtedy nakładamy warstwę nawierzchniową – matową lub z połyskiem, w zależności od preferencji.
                        3. Elementy są podkładowane raz, czasem dwa razy, dlatego kanty nie stanowią problemu. Większość frontów, szczególnie przy kolumnach monolitycznych, również wykonujemy na gierowanych krawędziach.
                        1. Chciałem pomalować MDF na czarny półmat. Kupiłem lakier ICA. Po 4 próbach polakierowania trzepnąłem na koniec "baranka" i wyszło znośnie, ale nie to chciałem uzyskać.
                        2. Dzięki.
                        3. Dzięki.

Skomentuj

ICA kiedyś malowaliśmy ale zdarzały się problemy z mieszaniem lub starzeniem się kolorów. Czarny natomiast raczej był oki więc można bezpiecznie malować. Co do problemów z samym nakładaniem no to trzeba jakieś filmy na YT pooglądać bo to temat rzeka. Generalnie musi być przed malowaniem idealnie wyszlifowane papierami na poziomie P400 no a potem najlepiej wszystkie ściany w jednym cyklu malować uważając na zapylanie bo one mogą prowokować baranki i inne rzeczy.

Skomentuj

ICA kiedyś malowaliśmy ale zdarzały się problemy z mieszaniem lub starzeniem się kolorów.
                            A co lepszego od ICA?

Skomentuj

Hesse, Adler

Skomentuj

Hesse, Adler
                                dzięki.

Skomentuj

Czaruję...
                                X