Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prosty limiter do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prosty limiter do subwoofera

Szanowni Państwo.

Zapraszam do zapoznania się z moim najnowszym artykułem zamieszczonym w październikowym numerze czasopisma "Elektronika dla Wszystkich".

Publikacja nosi tytuł: "Prosty limiter do subwoofera" i znajduje się w rubryce "PROJEKTY dla elektroników".

Strony od 38 do 39.

https://ulubionykiosk.pl/demo/5162#22

Z poważaniem

Tomasz Łysek

A czy ten limiter zadziała także gdy sygnał dźwiękowy będzie niesymetryczny względem zera?

Skomentuj

W przypadku gdy sygnał wejściowy będzie niesymetryczny względem zera, limiter zadziała ale próg jego zadziałania przesunie się o wartość składowej stałej tego sygnału. W praktyce taka sytuacja nie występuje ponieważ pętla sprzężenia zwrotnego obejmuje cały układ elektroniczny subwoofera od wejścia zwrotnicy aktywnej do wyjścia wzmacniacza mocy, w wyniku czego kondensatory znajdujące się w torze sygnałowym układu elektronicznego subwoofera uniemożliwiają pojawienie się składowej stałej na wyjściu wzmacniacza mocy nawet gdyby występowała ona w sygnale wejściowym.

Skomentuj

Ok, dzięki za odpowiedź. To dopytam jeszcze, bo widzę diody włączone szeregowo z tranzystorem sterującym foto-rezystorem, a nie analizowałem schematu całościowo.
        Jeśli chodzi zaś o sygnał niesymetryczny, to nie miałem na myśli składowej stałej tylko np. zwykłą trąbkę, która generuje takie niesymetryczne przebiegi w mikrofonie. Tak, wiem że tu mowa o subwooferze, ale zastanawiam się co by było gdybym chciał zastosować ten limiter we wzmacniaczu pełnopasmowym.

Skomentuj

Zasadę działania tego układu elektronicznego opisano w treści publikacji.

W uproszczeniu działa to tak:

Górny wykres to sygnał na wyjściu wzmacniacza mocy. Dolny wykres to sygnał na bazie tranzystora bipolarnego T1.

Skomentuj

Link do artykułu:

prosty_limiter_do_subwoofera_v2.0.pdf

Skomentuj

Czaruję...
            X