Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy są tu jacyś DJ-e?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy są tu jacyś DJ-e?

Witajcie.

Zwracam się z pytaniem do społeczności forum - czy ktoś tu zajmuje się DJ-ką? (chodzi mi o ludzi którzy albo grają w klubach, albo mają sprzęt i potrafią na nim grać i robią to hobbystycznie w domu). Jeśli ktoś się przyzna to chciałbym zadać kilka pytań :) (głównie chodzi mi o osoby które grają gdzieś publicznie).

Pozdrawiam

Ja gram średnio co dwa tygodnie w pubie. Z chęcią odpowiem na Twoje pytania :)

Skomentuj

No dobrze to do Ciebie mogę mieć takie pomniejsze pytania

Jak zacząłeś?
      Na jakim sprzęcie się uczyłeś?
      Jak się w tym fachu szuka pracy i ile dostajesz za jedną impreze ? (to mi możesz na pw napisać jak nie będziesz chciał :P )

A ktoś kto gra w jakimś klubie się znajdzie tu? :)

Skomentuj

ja gram srednio 2 imprezy tygodniowo:) pisz na gg jak cos chcesz 1055614

Skomentuj

A no na początek w domku bawiłem sie takimi zabawkowymi programami, potem przyszło granie po 18-stkach. Podstaw idzie sie nauczyć na programach, potem jeżeli nie masz kasy na drogie playery komp+mikser i dobra dźwiękówka. Właściwie takim konfigiem idzie już pobojować a na dobrą sprawe komputery wchodzą już na imprezy masowe więc nie ma sie czego wstydzić.
          Jak sie szuka pracy? Echh :P U mnie to tak było że sam wyszedłem z inicjatywą zrobienia imprezy (moje miasto to dziura), ludziom sie bardzo spodobało i tak zostało do teraz. A kasa? W sumie traktuj to jako hobby, bo kokosów na tym nie zbijesz, ale jeżeli Cie to interesuje to 250-300 pln za impreze.

Skomentuj

ile zarabiasz jest wprost proporcjonalne do tego jak dobry jestes:)

ogolnie tez gdzie grasz i co...:) w dobrym klubie to i 500 (oczywiscie amatorzy) za nocke bez problemu mozna miec - jednak tutaj trzeba trzymac poziom i naprawde grac...

jednak granie z kompa czy CDkow to raczej odpada:))

ale chyba jesli chodzi o kase to imho wesela sa najkorzytniejsze:) zero umiejetnosci - maximum korzysci

Skomentuj

co do kasy to umiejestnosci jedno a miasto w jakim grasz to drugie, jezeli jestes dobry to proste grasz w dobrych klubach ktore dobrze placa:) jednak u mnie w 3miescie w porównaniu do warszawy to niebo a ziemia

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                ile zarabiasz jest wprost proporcjonalne do tego jak dobry jestes:)
                Z tym zdaniem nie moge sie zgodzić. Osobiście znam pewnego DJ (bez nazwisk :P ), który gra fantastycznie, ma naprawde wielkie zdolności ale nie zarabia na tym dużej kasy. Powód? Powiedział że nie ma zamiaru puszczać chłamu tylko po to aby "szlachta" wielkomiejska mogła sie wychulać co sobote na parkiecie, a będzie grał to co lubi i kocha (w tym wypadku muzyke dość underground'ową). Aaa, i polecam obejżeć choćby filmiki z zeszło rocznego Mayday jak niektórzy DJ pocinali z komputerków.

To że zarabiam tyle a nie wiecej dzieje sie z prostej przyczyny-nie ma wiecej miejsc siedzących w pubie a mam płacone od krzesła.

Skomentuj

panowie :) to ze graja z kompow na imprezach czy na maydayu grali to nie znaczy ze maja traktora do miksera podlaczonego :):)
                  fakt zdarza sie to coraz czesciej ale nie jest to nic innego jak Liveact czyli jakby muzyka tworzona na zywo za pomoca glownie FL studio i Reasona,

a czy ktos nagin z cdplayerow czy gramcow to jego sprawa gra sie praktycznie tak samo na tym samym to polega lecz jak wiadomo dla grajacych z gramcow wiekszy szacuneczek, tylko o to w tym chodzi wiekszy prestiz bo w efekcie koncowym nie ma roznicy, mowa oczywiscie o muzyce technicznej, bo wiadomo ze w Hip hopie to bez gramcow sie nie obejdzie :P

Skomentuj

nie ma roznicy czy grasz muzyke techniczna, czy hip hop, mozna zagrac zajebiscie hip hop z cdow, zreszta na to co teraz cdplayery pozwalaja niewiele odbiega od gramofonu, lecz vinyl ma swoja magie

Skomentuj

Czy któryś z wyżej wymienionych DJów gra nutę ala Hadrstyle :cool:

Jak reagują u was ludzie na tak ostrą muzykę?

Skomentuj

www.klubmetro.pl
                        scena raczej bardzo niezalezna i naprawde dobre granie w roznych stylach

Skomentuj

dj_zibi Ja na przedostaniej imprezie puściłem już dość mocno rozkręconej wiarze Hard Acid Techno (mocniejsze klimaty niż HS), i w sumie dobrze to przyjeli (jak kawałek sie rozkręcił to na parkiecie była istna orgia :P ), dużo zalerzy od tego na jaką wiare trafisz.
                          Gadałem z jednym gościem co grywa w różnych klubach, i mówił że był w jednym gdzie za DJ-ką stały zarówno gramofony, cd'eki jaki komputer. Kwestia tego co kto woli, mówienie że to albo tamto jest beee jest bezsensu, to tak samo jak wciskanie komuś na siłę SS jeżeli on woli umpa umpa z voice kraft :P

Zamieszczone przez leszczunio
                          zreszta na to co teraz cdplayery pozwalaja niewiele odbiega od gramofonu
                          Rzekłbym że jest zupełnie odwrotnie. Cd'ki mają wieksze możliwości od gramofonów gdzie masz pitcha, play...i właściwie to wszystko. Nie mniej jednak jak ktoś potrafi dobrze zapodawać z czarnych placków to nie ma bata-jest dobry.

I co do tego zdania że jak hip hop to koniecznie gramofony:

http://pl.youtube.com/watch?v=vHGuFqj8ikg

Jak widać na załączonym obrazku, obie techniki grania sie wzajemnie przenikają, co jest wg. mnie in plus.

Skomentuj

hehe mialem kiedys takiego cdplayera ale co do skreczu to jednak vinyl to vinyl:P

Skomentuj

Pytam ponieważ kilka razy zagrałem na imprezie moje ulubione klimaty czyli Hardstyle itp, niestety w większośc bez aprobaty.

Moze warto wypisac kawałki przy których ludzie bawili się najlepiej?

Skomentuj

to w glownej mierze zależy od miejsca w ktorym sie gra. chociaz wiadomo sa kawalki "perelki" ze zawsze rusza ludzi do tanca:P

Skomentuj

Kawałek o którym mówiłem:

Dave The Drummer & Chris Liberator - One Night In Hackney

Skomentuj

nie ogarniam takiej muzyki, ani troche:P ogarniam drumy, jungle, breakbeaty, hausy, elektro(nie elektro hausy) ale to dla mnie juz jest sieczka;d

Skomentuj

Czaruję...
                                    X