Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

proste pytanie odnośnie zamiany jednostek a jednak...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

proste pytanie odnośnie zamiany jednostek a jednak...

Mam pewien problem... chodzi o zamianę jednostek to znaczy jeśli chcę policzyć moc czynną przy prądzie stałym czyli p=u*i i mam takie jednostki:
    100mA
    10mV i teraz wielka zagadka (przynajmniej dla mnie i mojego nauczyciela który moim zdaniem nie powinien uczyć w tej szkole skoro tego nie wie...) czy mnożę 10mV*100mA=1000mW=1W czy robię to na jednostkach podstawowych czyli 0,01V*0,1A=0,001W zupełnie inny wynik... a powinno wyjść mi to samo, logika mówi że pierwsza wersja jest prawidłowa ale dlaczego tak jest? może mi to ktoś wytłumaczyć? co i dlaczego?

Nie powinno wyjść to samo. Zauważ że w pierwszym działaniu mnożysz 10/1000 przez 100/1000, i faktycznie w liczniku wychodzi 1000 jednak przy tym działaniu musisz przemnożyć jednocześnie mianownik, który bedzie teraz wynosił 1000000. Dlatego drugi wynik jest prawidłowy.

Ps. Ten Twój nauczyciel powinien mieć banie w podstawówce z matmy za takie coś, a jak on dostał fakultet z fizyki to ja już w ogóle nie wiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez nosmaster
      10mV*100mA=1000mW=1W
      będziesz miał 1000uW - dwa razy przedrostek podwielokrotności 'mili' więc (10^-3 ), a (10^-3 )*(1*10^-3 )=10^-6, więc idąc dalej wynik to 1000 razy dziesięć do minus szóstej wata , więc 0.001W :)

Skomentuj

nosmaster, skoro Twój nauczyciel tego nie wie to, hmmmm.... co to za nauczyciel?? To są podstawy podstaw.

Skomentuj

Nauczyciel jest od pomiarów elektrycznych... to nie pierwsza jego wpadka heh tylko że jego się przegadać nie da... Trochę mnie dziwi że taka mała moc wychodzi, mi się to wydaje aż nierealne :P ale skoro tak to wielkie dzięki! teraz będę już wiedział o co chodzi.

PS. co dziwne baba z matematyki też tego nie wiedziała... a to szkoła średnia!

Skomentuj

nosmaster, chyba nie srednia tylko z nauczycielami specjanej troski :P

Skomentuj

Baba z matmy wydawała się na poziomie heh za to ten facet z pomiarów od początku zdażają mu się takie wpadki w ogóle wielu nauczycielom zdażają się wpadki... w większości są to starsi ludzie i może trochę im już łby przewiało hehe tego nie wiem ale moim zdaniem nauczyciel który wprowadza w błąd nie powinien uczyć niczego.

Skomentuj

nosmaster moza łatwiej będzie Ci zrozumieć przykład na innych jednostkach typu:
                1k*1k=1000k

Skomentuj

Jakiś dziwny przykład, albo mi się tak tylko wydaje.

Skomentuj

teraz już zrozumiałem, chodzi o mili*mili :). Poprostu wynik wydawał mi się trochę dziwny heh. Teraz wiem że nauczyciel trochę nie teges...

Skomentuj

Najlepiej to zrozumieć zapisując zamiast mili voltów czy amperów ułamek zwykły. Wtedy nie ma prawa wyjść zły wynik, no chyba że ktoś odkrył nową matme

Skomentuj

Czaruję...
                      X