Takie kolejki fajna sprawa ale można życie stracić budujac jedną diorame. Widziałem w muzeum techniki w Monachium taką makiete, miała łacznie z 10 m długości (wzdłuz dwóch ścian pomieszczenia) i z 1.5-2m szerokości. Pociągów było kilka, od starej ciuchci po nowoczesny super szybki (zasuwał jak głupi), sporo tuneli na róznych poziomach, pełno zwrotnic i zmian torów. Do tego przygasało siwatło i jak się robiła "noc" to zapalało sie oświetlenie prowizorycznego miasteczka i stacji kolejowej. Każdy pociag miał oswietlenie, do tego były w niektórych lokomotywkach bezprzewodowe kamerki i obraz był przekawywany na monitor na scianie. Wyglądało jak z prawdziwego pociagu.
Do tego mnustwo mini samochodzików i ludzików. Cała diorama sterowana z PC'ta.
Jak ktoś bedzie w Monachium to polecam odwiedzic te muzeum, chociażby dla tych pociagów, chociaż atrakcji jest duzo wiecej, żeby zwiedzić całe trzeba pujśc tak 2-3 razy na cały dzień :) .
panowie, sorki za offtopic ale znalazlem stare zdjecie mojego modelu...
kiepska jakosc bo plyta porysowana i tylko to zdjecie sie zgralo. model zrobilem chyba w 6 klasie podstawowki...
Ja się kiedyś bawiłem w tuning modeli samochodów :mrgreen:. Fajna zabawa była, ale trochę pracochłonna (szlifowanie szpachli na małych powierzchniach)-katorga, no i to zarzuciłem.
Skomentuj