Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki zawód wybrać elektro... ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki zawód wybrać elektro... ??

Witam mam mały dylemat bo nie wiem jaki profil w szkole wybrać. Nie wiem czym te dwa zawody sie różnią i chciałem się was zapytać może ktoś robi w tym zawodzie albo robił albo wie przynajmniej czym one się różnią więc tak mam do wyboru
    elektromonter sprzętu elektrycznego
    i
    elektromechanik

i chodzi mi o to czym one się różnią ;] bo z tego co ja wiem to elektromechanik to przewijanie silników a elektromonter sprzętu elektrycznego to po nazwie wnioskuje że to np. komuś się wzmacniacz zepsuje to ja go naprawiam albo no nie wiem mikrofalówka :P ale nie jestem pewien więc chciałbym żebyście mi napisali czym one się różnią i jak byście mogli to który waszym zdaniem jest lepszy z tych dwóch zawodów który byście wybrali jakie korzyści z niego są?? i na który jest większe zapotrzebowanie ludzi bo mi się wydaje ze na elektromechanika.
    Z góry dzięki i pozdrawiam prosił bym o szybka odp.

Elektromonter sprzętu elektrycznego to na moj gust bardziej ktos kto bedzie montowal instalacje elektryczne, czyli gniazdka, kable, wlaczniki i przelaczniki.

Skomentuj

samzi, idz do tej szkoly i postaraj sie dorwac maturzystow (co teraz bedzie raczej trudne). ich bys sie zapytal czy oplacalo sie robic ten kierunek czy nie. dowiesz sie na ktorym kierunku masz wiecej przydatnych przedmiotow itp

Skomentuj

samzi, idąc tym tropem Pawla S., dorwij kogoś na naszej klasie i tam popytaj czy warto było i gdzie lepiej tak bedzie najlepiej

Skomentuj

a nie ma normalnego elektryka lub elektronika ?

Skomentuj

Na twoim miejscu wybrał bym [o ile jest? ]elektrinika [ja juz wybrałem :razz: ] dlatego ze jak nie znajdziesz roboty w jakiejs firmie to mozesz naprawiac TV, radia, wzmace, i inne pierdoły :grin:
            --
            Takie jest moje zdanie

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
              a nie ma normalnego elektryka lub elektronika ?
              właśnie niema wszystko co skojarzone z elektrycznością to są tamte dwa dwa

Skomentuj

Jezeli to technkum, to bierz co kolwiek, i tak tam sie niczego nie nauczysz :lol: I wcale od profilu w szkole średniej nie musi zależeć jaki kierunek studiów wybierzesz.

Skomentuj

ale nie po to się idzie do technikum żeby chodzić na kierunek którego się nie chce
                  to już lepiej iść do liceum

technikum jak by nie było jest w pewnym stopniu zabezpieczeniem przed nie skończeniem studiów które może powstać na wskutek wielu powodów

ja miałem przypadek losowy że po pierwszym semestrze studiów musiałem je zakończyć

wcześniej skończyłem technikum (5letnie) o profilu elektronika oraz automatyka przemysłowa

po miesiącu poszukiwań znalazłem prace jako automatyk w dziale utrzymania ruchu
                  po roku zarabiałem 2kzł a po 2latach 2,5kzł
                  przy 2 letnim doświadczeniu jesteś po prostu rozchwytywany przez inne zakłady

Skomentuj

to już lepiej iść do liceum

Choćby nie wiem co, to lepiej iść do liceum, niż do technikum.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                      A to niby dlaczego? Ja jestem odmiennego zdania.

Skomentuj

Jeżeli masz zamiar isc na politechnike i wybrac wydział elektryczny to liceum da Ci lepszy start jeżeli chodzi o matematyke, poprostu na studiach będzie Ci łatwiej. W technikum mimo faktu ze mało co będziesz sie uczył ;p to i tak co nieco zapamietasz i w głowie zostanie troche wiedzy technicznej. No i przy okazji mozesz wyrobić sobie tytuł technika A właśnie, mam za tydzień egzamin a uczyć sie nie chce ;p

Skończyłem właśnie technikum i nie żałuje ze wybrałem ta szkołe, nawet nie szkoda mi tego dodatkowego roku. Mówiac krótka było zajebiscie (prawie) pod każdym względem :)

Skomentuj

cudny90, ile masz lat i na jakim stadium nauki jestes?
                          jestem po technikum i mam kontakt z ludzmi i po technikach i po liceach. zdecydowanie kozystniej w zyciu jest jak skonczysz technikum. liceum daje wlasnie tylko lepsze przygotowanie z matematyki i moze ewentualnie fizyki - NIC WIECEJ!!
                          nawet kombinowania w szkole licealisci sie nie nauczyli :|

Zamieszczone przez ŁukaszN
                          Jezeli to technkum, to bierz co kolwiek, i tak tam sie niczego nie nauczysz
                          niestety prawda jest taka ze szkola za wiele ciebie nie nauczy. musisz sam pracowac nad swoimi zainteresowaniami zawodem. odrazu na pierwszym roku poszukaj kolegow ktorzy praktycznie zajmuja sie elektronika, jakies kola naukowe w szkole czy nawet zaprzyjaznij sie z jakims elektronikiem pracujacym w zawodzie. mnie np bardzo duzo i szybko nauczyl kolegi ojciec jak przychodzilem do niego z rzeczami do naprawy

Skomentuj

obecnie np Wroclaw.......NIEPORÓWNYWALNIE lepszy start maja ludzie po szkole technicznej a już jak jesteś po jakiejś politechnice .............

w wielu firmach których pracują znajomi np whirlpool, bosch, nokia siemens networks, dialog, atman, power media (obecnie firma outsourcingowa) mówią ze poprostu inzynier inaczej patrzy na to co robi i co liczy ........(nie odbierajcie tego jako regułę czy zasadę ........to poporstu wrazenia ludzi którzy tam pracują)

obecnie jak wybierasz studia techniczne to np we wrocławiu płacą stypendium tylko za to ze wybrałeś politechnike......

nasze państwo cierpi na brak dobrych inżynierów ..... (dobrych bo w polsce powstała masa "uczelni" ktorych jedyną reklamą jest haslo "zaświadczenia do WKU oraz ZUS" .....)

z własnego doświadczenia powiem tyle .......mi technikum elektroniczne mocno się przydało a jeszcze bardziej specjalnosc "systemy i sieci komputerowe" na starcie dostajesz pare pkt za poprzednią szkołe na politechnice..... z zawodowymi przedmiotami na polibudzie nie mialem jakiegokolwiek problemu a koledzy po liceach kwiczeli i spędzali długie godziny nad "drutami" tak samo np cert CCNA gdzie materiał pokrywał sie w większości z programem 4,5 klasy technikum
                            fakt spędziłem wiecej czasu nad matmą i fizyką przez pierwsze dwa lata na polibudzie .....ale dalej to ......

duzo tez zależy od szkoły i od samego Ciebie...... jak będziesz to lubił i Cię to nie męczy ....

chyba nie jest żadną nowością ze humanistow, ekonomistów itp mamy w kraju zapas na długi czas .....nadprodukcja niestety

oferty pracy to przejzyj sobie np jobpilota, (lub jakikolwiek inny porządny serwis z ofertami)..... albo zapisz sie na greenline
                            zobacz jakie jest zapotrzebowanie na inżynierów :)

do tego wszystkiego wystarczy potem jakiekolwiek doświadczenie zawodowe w branży,,,,,,,,na początku cos malutkiego .......

i tak jak poprzednik pisał jesteś rozchwytywany :) .....

PS swoja drogą nie rozumiem tego pieprzenia ...brak pracy itd....jakoś ludzie tak stoją w miejscu i psioczą taka mentalność zamiast ruszyć 4 litery

mam nadzieje ze wystarczająco zareklamowałem Ci technikum i potem studia techniczne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                              obecnie jak wybierasz studia techniczne to np we wrocławiu płacą stypendium tylko za to ze wybrałeś politechnike......
                              juz teraz placa? bo projekt jest ale kasy jeszcze niema z tego co wiem

Skomentuj

Ja jestem na etapie 2 liceum mat-inf.

Powiem tak: Jeśli masz ambicje się uczyć, to lepiej iść do liceum, a potem na jakąś polibudę :P

Nie wiem jak u Was, ale u mnie to do techników chodzą same umbeki.

Ogólnie w technikach u nas jest bardzo niski poziom, tam nikt się nie uczy, a chodzą w kratke :P

Na praktykach przez pierwsze pół roku mieli zasady BHP, a teraz zamiatają kopalnie :P

Dlatego, wg mnie jeśli chodzi o elektronike, to ani w liceum, ani w technikum nie nauczysz się praktyki. Więc, jeśli ktoś chce iść na AGH, czy polibude na elektronike, czy coś z nią związane, to musi się tym interesować przez całe technikum, czy liceum :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  Zamieszczone przez bawolek
                                  juz teraz placa? bo projekt jest ale kasy jeszcze niema z tego co wiem
                                  pewnie pomyliło Ci się z tym projektem ogólnokrajowym ....jest projekt ze będzie to w całym kraju (ale już nie dla wszystkich tylko tych z lepszymi średnimi i zdaje się po technikach :) )

cudny........dlatego napisałem że zależy też dużo od szkoły i podejścia.....prawda taka że na siłe bez twojego wkładu nigdzie Cię niczego nie nauczą .... moje technikum bylo na wysokim poziomie a tylko z mojej klasy ze sredniej klasy na kierunku teleinformatyka jest 4 osoby

ja bym się nie zastanawiał ..... i mówię jak to wyglada z prespektywy "człowieka który to przeszedł", opinii kolegów z różnych firm .....itd.....

jak technikum jest ok ......i nie jest jak cudny pisał (bo w mieście gdzie ja chodziłem do technikum to oczywiście oprócz kilku dobrych były tez takie szkoły z podejściem opisanym przez cudnego) to wal do technikum

apropo na rankingi średnich szkół to w wiekszosci przypadków tez pic na wode najczęściej kryterium to ilość osób na olimpiadach przedmiotowych..+ stopnie naukowe nauczycieli :razz: ......(a w liceach jednak masz wiecej czasu na matme i fize.....w technikum muszą przeciez jeszcze zawodowe upchac...... nie wspominam juz o np olimiadach z bilogii itp spraw przeciez z technikow takich nikt na olimpiady nie jezdzi .......i takimi pierdolkami licea nabijaja sobie pkt w rankingach) a potem na polibudzie sie okazuje ile % odpada z takich "super" wysoko klasyfikowanych uczniów z liceum ....

zreszta wystarczy troche poczytać w temacie... pooglądać telewziję i widać co jest potrzebne :)

Skomentuj

Ja jestem po liceum i studiuje na politechnice (informatyka)- kończę 2 rok. Po własnym doświadczeniu wiem, że lepiej było by chodzić do technikum patrząc na to jak sobie koledzy po technikach na co poniektórych zajęciach radzili. Oczywiście po dobrym technikum, zresztą liceum też przydało by się dobre jak już, ale to już ma trochę mniejsze znaczenie niż w stosunku do "liceów technicznych"

Skomentuj

Ogólnie w technikach u nas jest bardzo niski poziom, tam nikt się nie uczy, a chodzą w kratke :P
                                      Tak samo w liceum i tak samo w technikum. Wszystko zalezy od szkoły i samych nauczycieli. Bywały takie lekcje gdzie mozna było spać i takie gdzie siedziało sie jak na szpilkach, a an każdą lekcje byłęś przygotowany. A ludzie... mój rocznik był jeszcze w miare normalny, byliśmy najlepsza klasą w całej szkole :mrgreen: a w klasie były naprawde rózne osoby: wybitne, przeciętne i troche poniżej ;p. Dopiero teraz zaczyna sie schodzić banda dzieciaków o psychice skrzywionej przez gimanzjum. Nauczyciele sami mówią, ze z roku na rok jest coraz gorzej.

Tak na prawde jezeli sam bedziesz chciał sie nauczyć to sie nauczysz, jezeli nie to nikt na siłe do tego nie będzie Ciebie przymuszał.

Na praktykach przez pierwsze pół roku mieli zasady BHP, a teraz zamiatają kopalnie :P
                                      to chyba tylko u CIebie moja szkoła organizuje praktyki w niemczech w fabryce Siemensa, oczywiście nie dla wszystkich ale zawsze to coś (ja akurat sie załapałem ;p) a reszta szuka pracy w okolinczych firmach, serwisach itp.

Skomentuj

Dlatego, wg mnie jeśli chodzi o elektronike, to ani w liceum, ani w technikum nie nauczysz się praktyki. Więc, jeśli ktoś chce iść na AGH, czy polibude na elektronike, czy coś z nią związane, to musi się tym interesować przez całe technikum, czy liceum :P
                                        o tym to ja wiem ze na praktykach w szkole nie na uczę się zbyt dużo bo znam ludzi co chodzili na praktyki w szkołach o mówią ze prawie niczego się nie nauczyli dlatego ja mam już załatwioną praktykę jako elektromechanik w firmie ,,Favorit Szczytno" może słyszeliście produkują meble. I tu to przynajmniej wiem ze się czegoś nauczę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X