Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa zwrotnic by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa zwrotnic by Pawel S.

dosc czesto dostaje pytania o sposob wykonania moich zwrotnic
    postanowilem wiec zalozyc ten temat. przy okazji zrobie sobie probe przed tutorialem do kolumn... :P

zdjecia wykonalem podczas budowy zwrotnic do moich kolumn na vifach XT. byla to 1. para zwrotnic wykonanych w taki sposob wiec obecnie wprowadzilem kilka poprawek.
    przepraszam za jakosc niektorych zdjec - wtedy dopiero zapoznawalem sie z aparatem

1. cel

tutaj pokaze jak zmontowac zwrotnice na termianlu.
    przy najblizszej okazji zrobie fotorelacje od poczatku (projekt) do konca

2. co potrzebujemy
    -terminal
    -czesci do zwrotnicy
    -laminat jednostronny
    -nozyk
    -linijka
    -lutownica
    -cyna
    -kalafonia
    -cążki (moga byc obcegi)
    -rurka aluminowa, plastikowa lub cokolwiek jako dystans
    -45mm sruba M4-M5 z nakretka i podkladka
    -kluczyk lub kombinerki do odkrecenia konektorow na terminalu
    -opaski zaciskowe
    -papier scierny
    -przewody

3. przygotowanie plytek
    laminat przycinamy na 70-75mm paski (szerokosc terminala)
    robimy to poprzez naciecie laminatu nozykiem rowno po obu stronach.

rowek stopniowo poglebiamy "skrobiac" go nozykiem. nastepnie laminat poprostu lamiemy (naciecie powoduje ze lamie sie rowno). teraz przycinamy paski na interesujace nas dlugosci i szlifujemy krawedzie na paierze sciernym (80-150)

i tutaj brakuje mi fotek w bardzo waznym etapie.
    na laminat nanosimy zaprojektowany wczesniej wzor podzialu plytki. te linie powinny rozdzielic elektrycznie laminat na osobne pola.
    linie nacinamy nozykiem. najpierw powoli, starannie przecinamy miedz tak zeby nam nozyk nie uciekl na bok, gdy dojdziemy do samego laminatu mozemy przystapic do poszerzania naciecia. nozyk umieszczam w rowku a nastepnie lekko wychylam w bok co powoduje ze przy szybkim cieciu nozyk jest prowadzony w rowku a jenoczesnie scina miedz po boku. lekkie sciecia w obu kierunkach pozwalaja uzyskac wystarczajaca szczline.
    oczywiscie sciezki mozemy wytrawic ale jezeli plytka niejest bardzo skomplikowana to bedzie to bardziej czasochlonne...
    po nacieciu sciezek przystepujemy do nawiercenia otworow pod druty elementow, opaski zaciskowe, przewody oraz otwory do srub laczacych 2 plytki razem

4. przygotowanie terminalu
    blaszki na terminalach mozemy odgiac do pozycji nas interesujacej ale w wiekszosci przypadkow wystarczy odkrecic blaszke i zamontowac ja obrocona - pasuje idealnie pod montaz plytki

5. montaz
    tutaj niewiele trzeba komentowac...
    zaczynam od gornej plytki (wygodniej) w moim przypadku sekcja wysokotonowa

plytke dolna nalezy zdemontowac aby ulatwic sobie montaz czesci

tutaj widac jak drut z cewki idzie gora i jest na widoku. w kolejnych wersjach prowadze drut dolem i staram sie go ukryc pod sama cewka
    podobnie z opaskami. teraz stosuje po 2 przytrzymujace te krazki po bokach. zastosowanie jednej opaski powoduje ze plytka sie wygina przy mocniejszym scisnieciu

na tych zdjeciach widac plytke pokryta calkowicie cyna. jest to zabieg ktory okazal sie raczej bezcelowy a jednak kosztowny. jezeli plytka ma warstwe zabezpieczajaca (niewidac sladow utleniania) zostawcie ja w spokoju a cyne dajcie tylko tam gdzie to niezbedne. w przypadku braku takiej warstwy (np jak czysciliscie plytke) proponuje zastosowac kalafonie rozpuszczona w spirytusie/denaturacie

plytki z elementami trzymaja sie na tych blaszkach ale jednak z powodu dosc znacznej masy cewki zaczynaja sie uginac. aby usztywnic calosc i poprawic troche estetyke skrecam obie plytki razem srubami. miedzy plytki daje 38mm dystans z aluminiowej rurki (moze to byc dowolna rurka lub cos podobnego) aby wszystko dobrze wygladalo i bylo sztywne
    oczywiscie sruby pozniej byly wymienione na ladniejsze

zastosowanie aluminiowych rurek jako dystansow ma pewna wade. otoz powstaje polaczenie elektryczne miedzy dolna i gorna plytka. tak wiec albo nalezy odizolowac rurke od sruby albo wyciac osobne pole dookola sruby zeby odizolowac ja od zwrotnicy

teraz wystarczy juz tylko przylutowac kable i mozemy montowac zwrotnice do kolumny

jezeli macie jakies uwagi co do sposobu przedstawienia tego prosze pisac. tutorial o budowie kolumn bedzie zrealizowany w podobny sposob - tylko wiecej zdjec :roll:

Z tego tematu powstał artykuł: http://diyaudio.pl/content.php/105-B...nic-by-Pawel-S

UWAGI MODERATORA
    Wyczyściłem temat. Gratulację proszę przesyłać autorowi na PW. Tutaj natomiast możecie prowadzić rzeczową dyskusję związaną z tematem.

Skomentuj

Witam.

Jezeli moj wpis jest niezgodny z prawami autorskimi :) , oraz dobrym wychowaniem prosze moderatowow o jego usuniecie.

Pawel zaczal swietny temat. Wiele osob jak rowniez ja borykam sie z wieloma problemami zwiazanymi ze zwrotnicami.
      Pozwole sobie dolaczay projekt PCB moich zwrotnic, ktorych schemat udostepnil mi wlasnie Pawel. I dzieki pomocy Pawla i Lukasza podjalem sie budowy moich pierwszach kolumn z prawdziwego zdarzenia. Ale do rzeczy.

Ponizej znajduja sie pliki PDF ze schematem, rozmieszczeniem elementow, oraz obrazem sciezek do tej zwrotnicy.
      Jest to zwrotnica pod 2xARN150+ Vifa D27. Jak juz mowilem Pawel mnie namowil na zastosowanie tych glosnikow.

Nie bede ukrywal ze zastosowane przezemnie elementy sa niskobudzetowe.
      Terminal kupilem za ok 2,5zl. Tradycyjny chinski z niby pozlacanymi gniazdami.
      Tutaj przy jego montazu zdecydowanie odradzam uzywanie kombinerek do dokrecania nakretek. Latwo o urwanie sruby :idea: .

Projekt zrobilem w EAGLE. Na plytce umieszczony jest rozstaw pod wlasnie ten OKRAGLY terminal. Cewki zakupione w polinku. , wykonalem ich obrazy w eagle w mysle jak najprostrzy i najbardziej podchodzacy w montazu sposob. Mocowanie za pomoca opasek zaciskowych.
      Reszta elementow pochodzi ze standardowych bibliotek Eagle.

fotka zlozonej zwrotnicy:

Bardzo waznym elementem w budowie zwrotnicy , na ktory zwraca uwage wielokrotnie Lukasz jest polozenie cewek wzgledem siebie. Pomocne dla mnie byly te dane : http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm
      Lukasz dzieki za podanie bezosredniego linka do tego.

Dalej obiecane pdf-y. Skala oczywiscie 1:1. ewentualny wydruk skoprygowac w ustawieniach drukarki. Jest tez oryginalny plik .brd i .sch .

Moze komus sie przyda.

Zycze milej zabawy :) .
      Załączone pliki

Skomentuj

Na tej samej stronie ( http://www.troelsgravesen.dk/JA8008.htm ) jest zwrotka wykonana pajączkiem na sklejce, pomijając fakt "złego" rozmieszczenia cewek jest to chyba najładniejsze wykonanie jakie zdarzyło mi sie ogladać. Sposób wykonania zwrotki przez Pawel.S jest ciekawy ale w świeltle badań :twisted: na ww stronie o wpływie cewek na siebie oraz "ekranu" z blachy alu na cewki sądzę, że takie spakowanie może zmieniać parametry cewek w sposób trudny do przewidzenia. Nie jest to też, wbrew pozorom, łatwy sposób na zmiany dla osób chcących zmienić coś lub poeksperymentować z elementami. Umieszczone w otwartej komorze głośnika, narażone na solidne zmiany ciśnienia (szczególnie zamknietej) elementy (kondy) dodatkowo mogą zmieniac właściwości. Ciekaw jest czy ktoś sprawdzał charkę gotowca z różnymi projektami (wykonaniami) zwrotek? Reasumując: sztuka dla sztuki o trudnych do przewidzenia konsekwencjach. To nic osobistego, tylko moje skromne zdanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
          pomijając fakt "złego" rozmieszczenia cewek
          wcale nie. wez pod uwage ze tam jest juz dosc spora odleglosc
          na ww stronie o wpływie cewek na siebie oraz "ekranu" z blachy alu na cewki sądzę, że takie spakowanie może zmieniać parametry cewek w sposób trudny do przewidzenia
          tez sie zastanawiam jaki one maja praktyczny wplyw na siebie - moze kiedys to zmierze
          Nie jest to też, wbrew pozorom, łatwy sposób na zmiany dla osób chcących zmienić coś lub poeksperymentować z elementami.
          a to niby czemu?
          latwiej odkrecic tylko terminal i grzebac na zewnatrz niz wykrecac wszystko z srodka obudowy
          Umieszczone w otwartej komorze głośnika, narażone na solidne zmiany ciśnienia (szczególnie zamknietej) elementy (kondy) dodatkowo mogą zmieniac właściwości.
          :lol: tutaj troche przesadziles - tam przeciez niema az takich cisnien zeby kondy deformowalo :lol:
          Reasumując: sztuka dla sztuki o trudnych do przewidzenia konsekwencjach. To nic osobistego, tylko moje skromne zdanie.
          zmierzyc tego nie zmierze bo musialbym miec profesjonalny sprzet do mierzenia tak malych odchylen
          mi chodzilo raczej o wygodne i praktyczne zamocowanie zwrotnicy. a przypadkiem zrobila sie z tego "sztuka" jak to wspomniales (oczywiscie na fotkach jest pierwsza taka zwrotnica - nic szczegolnego)

Skomentuj

colcolcol: dawno tu o takich cudach nie czytałem :lol:
            Nie chce mi się czytać w/w strony ale odpowiedz mi na dwa pytania:
            Wyjaśnij mi jakie zachodzą zjawiska w "ekranie z blachy alu" (przypomnę, że Al nie jest ferromagnetykiem) :?: Zapytam prościej: co konkretnie da osłonięcie cewki "ekranem z Alu" (z fizycznego punktu widzenia):?:
            Druga sprawa: Jaki wpływ ma nadciśnienie rzędu nawet 1 bara na pracę kondensatora MKP :?: Czyżby dielektryk miał zmieniać swoją grubość bo miażdżące ciśnienie 2 atmosfer go zniekształca :?: Bez przesady :!: :lol: Nawiasem mówiąc aby uzyskać takie nadciśnienie wewnątrz obudowy trzeba by mieć naprawdę duuuży przetwornik z duuuużym Xmax i wpompować mu duuużo watów :)
            Błagam: nie wierz we wszystko co jest napisane, bo jak za bardzo będziesz wierzył to Ci drzazga wejdzie w rękę :lol:
            Co do wykonania zwrotki przez Pawła: oprócz faktycznej bliskości cewek (co przy ich odpowiednim ustawieniu względem siebie nie ma znaczenia) nie da się nic zarzucić temu wykonaniu. Wbrew pozorom nawet banalna jest zmiana topologi układu poprzez wydzielenie kolejnego węzła jakim jest każda płaszczyzna miedzi.
            Jakoś nie widzę szczególnej przewagi zwrotki montowanej na sklejce nad zwrotką na PCB.
            Lecimy dalej. Zawsze gdy robię zestawy głośnikowe montuję planowaną zwrotnicę "na pająku" na zewnątrz obudowy, mierzę, słucham i poprawiam aż uzyskam satysfakcjonującą ch-kę i brzmienie. Potem zbieram elementy na 2 szt. zwrotnic, wszystko pakuję na PCB lub sklejki (zależności od budżetu konstrukcji) ładuję do środka (jeśli zwrotka jest mała to na terminal) obudowy i mierzę każdą kolumnę z osobna (aby upewnić się czy nie ma jakiejś znacznej różnicy, która najczęściej świadczy o błędzie lub wadliwym elemencie w zwrotnicy. Do tej pory mi się nie zdarzyło by ch-ka zwrotki na pająku różniła się czymkolwiek od ch-ki zwrotki na PCB lub sklejce "narażonej na solidne zmiany ciśnienia". Dodatkowo weź pod uwagę, że i układ względny elementów się musiał zmienić (odległości i wzajemne położenie w przestrzeni).

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
              Wyjaśnij mi jakie zachodzą zjawiska w "ekranie z blachy alu"
              zapomnialem o tym napisac. tam niebyl ekran tylko wplyw metalowych elementow na cewke rdzeniowa
              http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm zobacz na samym dole
              jakbysmy brali pod uwage takie male odchylki w parametrach elementow to nalezaloby kazda zwrotnice idealnie parowac - bo przeciez tansze kondy jantzena maja AZ 5% tolerancji :!:

Skomentuj

http://www.daminet.pl/~zawalny/cc.htm
                współczesne czujniki cisnienia sa bardzo czułe i zasada działania opiera sie głównie na jw nawet jezeli na konda za 50zł nie ma to żadnego wpływu (?) to po co go narażać niepotrzebnie na plumkanie :)
                Ja też nie kumam wpływu alu (pseudordzeń?) na indukcyjnośc cewek, nie wiem jaki ma wpływ miedź umieszczona w dwóch płaszczyznach na cewkę między nimi ale zakładanie z góry, że nie ma bo nie słychac jest pójściem na łatwizne..
                Subtelne zmiany w zmacniaczach lampowych na pajączku poprawiają dźwięk, usuwają brumienie, zmieniają charakterystykę a nie mają wpływu na brzmienie zwrotki?

Skomentuj

colcolcol, wez juz przestan o tym cisnieniu bo robibisz z siebie posmiewisko :lol:

Subtelne zmiany w zmacniaczach lampowych na pajączku poprawiają dźwięk, usuwają brumienie, zmieniają charakterystykę a nie mają wpływu na brzmienie zwrotki?
                  mozesz podac przyklad? bo ja sie owszem zgodze ze zmiany moga np usunac brumienie ale to co robisz to tzw lanie wody... bo co jest subtelna zmiana a co nie itditditd... konkrety kolego a nie woda :)....

Skomentuj

no to odpalam SW i mierze cewki :P
                    na poczatek postaram sie powtorzyc test z alu

Skomentuj

wnioski wyciagajcie sami
                      i jeszcze powietrzna
                      zapomnialem fotki zrobic w tej pozycji z PCB

Skomentuj

Wniosek: dopoki PCB nie sa z grubego alu zwrotki na terminalu sa ok :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X