Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Telewizor do 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Telewizor do 3000zł

Doradziliście mi już w zakresie motniora i drukarki na forum, puki co nie zawiodłem się, więc zwaracam się ponownie o pomoc. Wkrótce ruszę na studnia, więc moje skromne audio http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...t=made++wojtek prawdopodobnie zostanie zarekwirowane, opuści mój pokoik z komputerem i trafi do salonu, wraz z jakimś wzmacniaczem... W związku z tym rodzice postaniowili zmienić telewizor (równierz dlatego ze kilka dni temu nasz trilux zaczał odbarwiać się w rogach). Co proponujecie do 3000zl? CRT czy LCD? Odbieramy sygnał analogowy z anteny na dachu, zadna satelita ani HD czy coś takiego raczej się nie pojawią. Jakieś pomysły, doświadczena itd...

Dobrze by było, gdyby telewizor miał funkcję wyświetlania obrazu 4:3 z czarnymi pasami po bokach, bo zakładam ze TV bedzie panoramiczny.

Pewnie że LCD, CRT odchodzą do lamusa nawet nie wiem czy jeszcze ktoś je produkuje, też jestem w temacie poszukiwań TV złaziłem wszystkie sklepy w Bielsku i na razie mój typ to Samsung 40cali nie pamiętam modelu (jak będziesz chciał to lukne do gazetki i Ci podeślę) ale jest przeceniony z 3599zł na 2899zł, parametry niczego sobie, obraz również - wyróżniający się na tle konkurencji. A cena za jaką można go dostać bardzo atrakcyjna. W media jest za 3299zł niby promocja pfff... dlatego warto szukać i jeszcze raz szukać!
    Jeszcze zastanawia mnie Philips 37cali w media promocyjna cena 2799zł, sliczny obraz parametry już mniej atrakcyjne ale obraz igiełka, sprzedawca też polecał nawet bardziej niż Samsungi chociaż osobiście postawiłem na Szajsunga i chyba w tym tygodniu będzie stał u mnie w pokoju :)

Skomentuj

wlasnie mialem spytac o to samo...
      nie wiem czy slusznie ale biore poki co pod uwage sharpy i soniaki... zle czy dobrze?
      jest ktos w temacie?

Skomentuj

ja przyznac musze ze sharp zrobil na mnie najwieszke wrazenie, gdy patrzalem na sciane z telewizorami a avansie, wszystkie wyswietlaly to samo, sharpy z panelami aquos wyroznialy sie sposrod konkurencji odwzorowaniem barw, kontrastem i ostrościa, ale czekam na opinie posiadaczy telewziorow lcd

Skomentuj

ja powiem tak:
          to jest moje osobiste zdanie i nie musicie sie z nim zgadzac.

tylko Panasonic ewentualnie toshiba :P

omijja Lg , szajsungi

Skomentuj

a niewarto jeszcze troche poczekac z zakupem telewizora? ceny ida jak szalone w dol - moznaby sie spodziewac ze za rok bedzie jeszcze taniej.
            co do crt vs lcd to ciezko juz dostac ten pierwszy - a jesli sa to faktycznie bardzo tanie - mozna rozwazyc jesli gdzies jeszcze znajdziemy. na cos wiekszego niz 32' cale nie ma co liczyc

Skomentuj

ja nie moge czekac, musze miec telewizor na dniach;/

Skomentuj

z jakiej odległości oglądasz tv ?? do 4 metrów 37cali powyżej 4 polecam już 42cale, w fullHD nie ma sie sensu pchać wystarczy tv z rozdziałką 720p czyli hd ready, ja ze swojej strony mogę Ci polecić plazmę - obraz o wiele ładniejszy od obrazu generowanego przez matryce LCD, plazma oferuje większą paletę kolorów, głębszą czerń i brak smużenia o szerszych kątach już nie wspomnę po za tym plazma oferuje o wiele lepszy obraz przy odbiorze sygnałów SD (czyli takich jak nadaje np tvp1 czy tam polsat) jaki tv ja na twoim miejscu strzelał bym w Panasonica TH-37PV80 (37cali) bądź TH-42PV80 - są to tv o bardzo fajnym stosunku cena/jakość, osobiście kilka miesięcy temu też stałem przed takim dylematem i po dosyć ostrym buszowaniu po forach związanych z telewizją HD wybrałem Panasonica TH-42PV70 ( seria 70 to starszy brat serii 80) i szczerze polecam.

Skomentuj

Plazma dużo rzeczy oferuje, w tym wentylatory :twisted:

Skomentuj

jakie wentylatory ? ja nie mam w tv żadnego wentylatora jeżeli chodzi o to, że plazma emituje dużo ciepła to ja tego zjawiska nie zauważyłem, nie odnotowałem też jakiegoś wzrostu temperatury w pokoju po zakupie tv plazmowego, no ale jak się chce to wad można szukać na siłę.

jeszcze jedna sprawa, obrazu wyświetlanego przez tv nie porównuje się w MM i tym podobnych hipermarketach po 1 dlatego, że jest tam nie naturalne oświetlenie które w domu nie występuje, po 2gie ustawienia tych tv przeważnie są powyciągane na max a takich ustawień się nie stosuje, po 3cie pracownicy którzy zazwyczaj mają nam pomóc w wyborze nie mają bladego pojęcia o tym o czym mówią.

Skomentuj

ja dodam jeszcze że często w hipermarketach ładnie pobawią się obrazem tv które gorzej schodzą żeby wyglądały na lepsze

Skomentuj

a czy w plazmie przypadkiem nie ma wiekszych niz w LCD problemow z ostrym slonecznym swiatlem?

Skomentuj

Kolega ma Toshiba Regza 42 cale, i powiem szczerze że jeżeli chodzi o nasycenie kolorów i ogólną jakość obrazu to w tej cenie myśle że ciężko będzie znaleść coś lepszego, a wybieraliśmy z wielu modeli różnych marek.

Skomentuj

Re: Telewizor do 3000zł

Zamieszczone przez Wojtus_K
                            Odbieramy sygnał analogowy z anteny na dachu, zadna satelita ani HD czy coś takiego raczej się nie pojawią
                            Ja powiem tak: nigdy w zyciu nie kupie telewizora typu LCD,plazma wielkosci powyzej 30" jesli w zalozeniach nie bedzie dekodera,bo ogladanie zwyklej telewizji na takim telewizorze to...okresle to jednym slowem..."poraszka",i dodam ze jaki by to nie byl telewizor to obraz bedzie do bani. Chyba Ty nie widziales jak wyglada np. niekodowany "polsat" na takim tv,bo jesli bys widzial to takich rzeczy bys nie pisal...no chyba ze ci taki obraz odpowiada...ale sory,wydac 3000zl na telewizor i miec na nim gorszy obraz od starego? po co? chyba nie chcesz szpanowac przed sasiadami?

ot takie moje zdanie.

a jesli chodzi o wybor miedzy LCD a plazma...poczytaj jaka roznica dzialania jest miedzy tymi "ekranami",glownie chodzi o kolor czarny.

Skomentuj

prawda, nie widzialem jak wyglada tv analogowa na telewizorze lcd, a kupno jest podyktowane jedynie tym, ze stary dobry trilux 26" zaczyna sie sypac, z dnia na dzien zaczal odbarwiac sie obraz w rogach ekranu (zielony jest fioletowy i na odwrot)

jesli obraz to bedzie fkatycznie taka kaszana, to pojawi sie satelitka
                              niestety dekodowanie polsatu juz sie chyba nie oplaca bo tunerek troche kosztuje, a w lipcu prawdopodobnie wejdzie nagra 3 i skonczy sie ogladanie za free

co do plazmy to ja jestem przeciwnikiem, widzialem kolo siebie telewizory lcd i plazmowe, moim zdaniem obraz jest znacznie lepszy w lcd, ale moze to wynika z przyzwyczajenia do monitorka lcd...

ma ktos moze sharp aquos? mi sie ta seria podoba pod wzgledem obrazu

caleb gdyby tak patrzec na zakup telewizora to nigdy by sie go nie kupilo, bo zawsze za rok bedzie tanszy

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtus_K
                                jesli obraz to bedzie fkatycznie taka kaszana, to pojawi sie satelitka
                                niestety dekodowanie polsatu juz sie chyba nie oplaca bo tunerek troche kosztuje, a w lipcu prawdopodobnie wejdzie nagra 3 i skonczy sie ogladanie za free
                                chesz kupić tv za 3tyś a nie stać Cię na dekoder+antena za 150zł ?? abo to 30pare zł miesiecznie wiec chyba nie taka tragedia.

Zamieszczone przez marian
                                co do plazmy to ja jestem przeciwnikiem, widzialem kolo siebie telewizory lcd i plazmowe, moim zdaniem obraz jest znacznie lepszy w lcd, ale moze to wynika z przyzwyczajenia do monitorka lcd...
                                no to mało widziałeś w takim razie, musisz mi uwierzyć na słowo, ja argumenty przedstawiłem kilka postów wyżej, decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie, inna sprawa jest taka, że są ludzie co nie dostrzegają różnicy pomiędzy SD z siatkówki a filmem HD w 1080p, nie dostrzegają bo nie chcą.

Skomentuj

sasiad ma 46' lcd sharp aquos - musze poweidziec, ze nawet zwykla telewizja wyglada na nim nienajgorzej - ale tam sa jakies filtry "postprocessing'ujace". sygnal HD wymiata - szczegolnie pilka nozna, a o grach z PS3 w fullhd (ktorych nota bene za wiele nie ma) juz nawet nie wspominam...
                                  caleb gdyby tak patrzec na zakup telewizora to nigdy by sie go nie kupilo, bo zawsze za rok bedzie tanszy
                                  nie jest to do konca trafne spostrzezenie - w koncu ceny zatrzymaja sie na jakiejs tam granicy. tak jak to np bylo z amatorskimi lustrzankami. jak wszedl eos 300d to kosztowal 6000zl. teraz "entry-level" mozna kupic juz za 1300zl - chocby nikona d40. na spadek tychze cen nie ma co juz jednak liczyc - a przynajmniej nie tak drastyczny. z telewizorami za jakis czas bedzie podobnie. ale robcie jak uwazacie - ja sie na razie wstrzymuje

Skomentuj

można sobie czekać jak się ma na czym tą telewizje oglądać, co innego jak Ci tv padnie, przecież nie będę kupował jakiegoś starego crt za 500zł by czekać aż ceny spadną.

Skomentuj

Wie ktoś czym się różni tv lcd od monitora lcd z wbudowanym tunerem ? pomijając kwestie wielkości matrycy.

Skomentuj

padło wiele trafnych uwag i jako "człowiek z branży" mogę polecić parę modeli, o których po części była mowa wcześniej :

Panas:
                                        Pv 8 lub 80
                                        Sharp:
                                        WD1 bądź x20 jeśli będzie w promocji. Można też pomyśleć o starszych wersjach np XD, które świecą często nawet lepiej niż nowe Sharpy.

Niestety z bólem serca muszę przyznać, że niektóre Szajsungi z 6tej serii całkiem nieźle się sprawują..... ale i tak twierdze, że ta firma wiele od Daewoo sie nie różni.

Philips w tej cenie jest zbyt cienki. Chyba, że będzie to plazma 5332.
                                        Toshiba i LG będą w większości przypadków miały problemy z kątami widzenia
                                        Sony w tej cenie odpada w przedbiegach ( z reszta w wyższej też w większości przypadków.Głównie "dzięki" matrycom Szajsunga, bo elektorinike maja dobrą)

Prawda jest taka : jeśli mamy do wydania 3000 zł na duży telewizor to z pewnością nie ma się co pakować w żadnego lcd. Za taka kwotę można co najwyżej kupić w miarę dobre 32" ze wskazaniem na "w miarę". Plazma jest najlepszym rozwiązaniem z takim budżetem a w szczególności któraś z plazm Panasa z nowej serii 8. Mimo to, że sprzedaje Sharpa mówię to z czystym sumieniem :) . Sharp jest bardzo dobrym rozwiązaniem ale nie za te pieniążki. Poczytaj sobie o tych plazmach i co ważniejsze nie sugeruj się tymi wszystkimi bredniami w postaci mitów o tej technologii.

PS. slavOK odnośnie tych pracowników to ja bym radził nie uogólniać. Mam styczność z wieloma sprzedawcami/doradcami w różnych sklepach i muszę stwierdzić, że spora część z nich ma pojęcie o tym co mówi. Oczywiście zdarzają się melepety, które na ślepo wciskają ludziom szajs ( najczęściej szajsunga :P ) ale uogólniać nie można. Ja bym raczej zwrócił uwagę na to, iż sprzedawca zawsze musi pozbyć się towaru i często swoje plany sprzedażowe przedkłada nad dobre doradztwo.

marian apropos czerni to nie jest do końca tak jak piszą, że plazma ma ją zdecydowanie lepszą. Tu jeszcze dochodzi zjawisko rozszczepiania światła przez taflę szkła i często plazma może mieć gorszą czerń niż LCD. Przykładem dobrej czerni może być Sharp i panele Pure Black. Oczywiście są wyjątki od reguł . Dobrą czerń mają plazmy Pioneer'a i nowe Panasy. Dla porównania plazmy Philipsa już niekoniecznie.

PS. Wojtuś_K obraz nie jest znacznie lepszy w LCD . Musimy porównywać dwa podobne cenowo zestawienia i nie poddawać się sugestiom sprzedającego, prócz wypada zawsze te 2 tv postawić obok siebie i podobnie ustawić. I Plazma i LCD mają dobry obraz....zależy tylko w jakiej cenie. Osobiście 42" LCD polecam od 5tyś w górę.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X