Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

układ pułapki rezonansowej dla słuchawek Shure SE420

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

układ pułapki rezonansowej dla słuchawek Shure SE420

Witam!
    Kupiłem z mysla o odsluchu w terenie sluchawki shure se420. Niestety maja straszny rezonans jakos przy 2khz i uniemozliwiaja komfortowe sluchanie. jak obliczyc pulapke rezonansowa dla tej czestotliwosci dla dosc szerokiego zakresu dzialania - tak zeby powiedzmy pol oktawy wyzej byla polowa tlumienia, a dla oktawy wyzej filtr juz nie dzialal. skutecznosci tlumienia jakos 5dB. Sluchawki maja znamionowo impedancje 22Ohm dla 1khz, jesli to istotne. Mysle ze wiele sie ona nie waha - klik i mozna taka przyjac przy liczeniu pulapki. No chyba ze mozna pomierzyc jigiem impedancje sluchawek to moge to zrobic. uprzedzajac pytania: nie mam equalizera w odtwarzaczu.

a jeśli można wiedzieć jaki masz odtwarzacz (mD?)

Shure se420 to już wyższa pólka ale nie szczyt jakości, rezonans przy 2khz raczej jest dość dziwnym zjawiskiem przy tego typu sprzęcie.

ja byłem posiadaczem westone um1 oraz Etymotic ER-6i i niestety te słuchawki do mnie nie "przemówiły" odkładałem je na półkę po jednym dniu słuchania i dałem sobie już spokój z niskimi modelami tych firm, jak uzbieram kasy to możliwe że się przekonam do kupna Westone UM2 lub ES2
    dodam że jako źródło dźwięku używam odtwarzacza iRiver H340 który łyka FLAC, APE i OGG'i o WAVE nie wspominając. Daje on diść duże pole do manewrowania brzmieniem

proponuję podłączyć słuchawki pod sprzęt wyposażony w korektor i sprawdzić czy można nim ten rezonans stłumić

Skomentuj

discman panasonic sl-sx332. jedyne co w nim jest to podbicie basu, ktore bardzo skutecznie dziala w przypadku se420. w q-jaysach, ktore mialem wczesniej podbijanie basu juz nie dzialalo tak efektywnie - slychac bylo, ze cos jest nie tak. no ale tez nie bylo problemu z rezonansem na 2khz i chyba docelowo do nich wroce. co do tego czy to jest wyzsza polka czy nie no to coz... se420 to prawie to samo co se530 (czyli topowy model shure'a), ale ma jeden woofer mniej. se530 ma po prostu wiecej basu i nizszej srednicy i w ich przypadku nic nie trzeba podbijac. a rezonanse tu i owdzie w sluchawkach to standard. ATH-ESW9 tez maja srogi pik gdzies w okolicach 4khz, a nie kosztuja groszy... UM2 sa jeszcze bardizej ulomne i "powykrecane" niz se420 czy se530, wiec lepiej je przesluchaj przed zakupem, bo mozna sie rozczarowac. es2 nie sluchalem z dosc oczywistych wzgledow . Ale docelowo celuje w blizej nieokreslonej przyszlosci chyba w ACS T2 :).
      Jesli nikt nie odpowie na pytanie w temacie to moze i kupie jakis odtwarzacz, co by mial equalizer, bo aktualnie wiecej sie denerwuje niz slucham...

Skomentuj

Czaruję...
      X