Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zrobiłeś już swój wymarzony sprzęt audio, ale słuchasz go

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobiłeś już swój wymarzony sprzęt audio, ale słuchasz go

Witam :) Dzisiaj dla odmiany chciałem pochwalić się nowo odnownionym fotelem :)

Mój ulubiony fotel po babci ( ma ok. 30 lat ) postanowiłem troszkę odnowić, gdyż jest bardzo wygodny, i stosunkowo nie zniszczony. Co tu dużo mówić :) drewno posiada nowy lakier, siedzisko i oparcie obiłem skórą ekologiczną.

Kosztorys:

lakier - 7zł
    skóra ekologiczna ( skaj ) - 25zł za 1m x 1,4m ( ja kupiłem troszkę więcej, gdyż będę jeszcze odnawiał krzesła :) )
    stary fotel - bezcenny xD

Razem: 32zł :]

Każdy sobie wyobraża jak wyglądało takie odnawianie, więc fotek z prac nie mam.

Tak wyglądał na początku:

A tak po odnowieniu:

PS: Niby nic, ale jak na niego patrzę, to widzę nowiutki fotel z ikei za 500zł xD

Pozdrowienia

całkiem fajnie :-) Gdzie kupowałeś skaj?

Skomentuj

Gdzie kupowałeś skaj?
      Skaj kupowałem w pobliskim mieście ... Niestety nie mają sklepu on-line :P

Ale na allegro też można kupić :) Nawet próbki za free wysyłają

Skomentuj

Nie wiem czy wiesz, ale ten fotel po części jest związany z audio. Bo przecież odsłuchów nie przeprowadza się na stojąco. Najlepiej się słucha muzyki i ogląda filmy siedząc w miękkim i wygodnym fotelu. Ty właśnie taki posiadasz... :grin:

Skomentuj

Jako że pracowałem troche jako tapicer to troche sie podoczepiam :P Pierwsze co sie rzuca w oczy to sterczące "cycki" (tak mój szef na to mówił :P ) na górze oparcia, wniosek? Słabo naciągnięta skórka, mogłeś sie troche bardziej przyłożyć. No i dolna krawędź siedziska-albo gąbka była nierówno docięta albo skóra nierówno naciągnieta. Tak pozatym bardzo dobrze dobrałeś kolor obicia do stelaża, ładnie się to prezentuje :)
          I czemu skaj a nie derma?

Skomentuj

Pierwsze co sie rzuca w oczy to sterczące "cycki" (tak mój szef na to mówił ) na górze oparcia, wniosek? Słabo naciągnięta skórka, mogłeś sie troche bardziej przyłożyć.
            Pierwszy raz w życiu bawiłem się w takie coś :) Masz rację, cycki sterczą, ale trudno jest to zniwelować, skaj jest dość twardy i nie rozciągliwy ... Szyłem to zwykłą domową maszyną, może to też nie to, co ma być ...

Czemu skaj a nie derme? A nie wiem Chciałem mieć po prostu podróbkę skóry, a wiem, że skaj to taka podróbka

Skomentuj

A widzisz, jakbyś zastosował derme to nie było by problemu z odpowiednim naciągnieciem materiału :) No ale przynajmniej na przyszłość będziesz wiedział jaki materiał lepiej stosować. Tak czy siak, dobra robota :)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                skaj jest dość twardy i nie rozciągliwy ...
                skaj jest termoplastyczny - wystarczy podgrzac a sie dowolnie uksztaltuje :P

tez mialem ochote pobawic sie troche tapicerka i nawet fajna ksiazke sobie kupilem... ale jak zawsze brak czasu i kasy :???:

Skomentuj

nie parzy Cie to w dupsko?:P

Skomentuj

Derma jest jeszcze bardziej termoplastyczna. Wystarczy zagłębić sie w budowe obu materiałów...skaj jest w dużym (naprawde dużym) uproszczeniu zrobiony z gumy a derma z pianki, dzięki czemu pod wpływem temperatury jeszcze lepiej sie kształtuje. Inną sprawą jest to że jak sie przesadzi z temperaturą to po zastygnięciu materiał potrafi twardnieć oraz tracić fakture, dlatego trzeba być ostrożnym przy ogrzewaniu :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X