Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wylewka - poszukuje materiału usztywniającego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wylewka - poszukuje materiału usztywniającego

Witajcie. Poszukuje czegos w stylu ywlewki ktora nie wiem jak sie nazywa, potrafie jedynie opisac efekt ktory za jego pomocą chciałbym uzyskać. Może ktoś z Was naprowadzi mnie czego powinienem szukac.

Otoż potrzebna mi jest wylewka która po zastygnęciu będzie maksymalnie lekka a jednocześnie twarda i sztywna. Wyobrażam sobie ze będzie to miało strukturę gęstej gąbki.
    Dla naprowadzenia moge powiedzieć ze pianka uszczelniająca (np. soudal, uzywa sie tego przy wstawianiu okien, ram drzwi) była by świetna gdyby przy zastyganiu sie nie rozprężała (nie zwiększała swojej obietości).

W duzym skócie - potrzebny mi jest soudal który nie będzie pęcznieć :)

Czy ktos z Was ma jakis pomysł jaki materiał będzie miał takie właściwości ???

Sa pianki Soudala niskorozprezne ;] tzw. pianki PCV. One maja minimalny stopien rozprezania ale czy zerowy tego nie jestem pewien. Moze cos takiego by sie nadalo..

Skomentuj

a może o coś takiego chodzi?
      http://pl.wikipedia.org/wiki/Aero%C5%BCel

Skomentuj

kurdzio, ciekawa sprawa, można to gdzieś kupić? Jak to sprzedają, w sprayu? :)

Skomentuj

kurdzio, kumaty jest ten Aerożel
          Tato Muminka, a co masz zamiar robic z tego ?

Skomentuj

u mnie jak schody robili to stosowali jakąś taką piankę ( nie wiem jak sie nazywa) wygląda podobnie jak ta do okiem ale nie "rosła" może poszukaj pianki do "klejenia" schodów drewnianych

Skomentuj

aerożal chyba nie jest powszechnie dostępny. Na wiki pisze ze jest drogi, sądząc po zastosowaniu pewnie nawet bardzo :razz:

Skomentuj

Mam elementy które potrzebuje wylać takim czyms. Chce aby na calej powierzchni była równa warstwa która będzie dobrze przylegała.

To moze być np. na zasadzie cementu. Proszek + woda ,wychodzi masa która sie wylewa a ona zastyga. Chodzi tylko o to aby ten materiał po wyschnieciu był lekki jak taka pianka soudala a jednocześnie tak samo jak ona - twardy.

Skomentuj

a masz do tego formę jakąś czy jak ?
                  chodzi mi jak te elementy będą zalewane ...

bo jak masz formę....to może kup właśnie piankę poliuretanową nisko rozporową (bądź nierozporową) a jak troszeczkę wyjdzie z formy czy z czego tam korzystasz to nadmiar obetniesz ....:)

nisko rozporowe pianki stosuję się do montażu elementów które mogły by się zdeformować pod wpływem rozprężania zwykłej pianki....
                  a ta nisko rozporowa zajmuje tyle objętości ile jej wstrzykniesz....(no odrobinę więcej ale nie ma mowy by rozprężała się gdy ma jakieś ograniczenie objętości którą może wypełnić)...

Skomentuj

wylewać będe elementy tapicerki w samochodzie ( po zdemontowaniu oczywiscie) od strony wewnetrznej. Cel - utwardzenie i ewentualne wytłumienie.

Skomentuj

uuu..... ja bym to zrobił włóknem szklanym

smarujesz....nakładasz włókno (w formie cienkiej tkaniny).....znowu smarujesz.......znowu nakładasz.....

są też maty (również w formie cienkiej tkaniny) z włókna szklanego które nasącza się (lub namacza) i wtedy wykładasz bądź formujesz tym różne elementy (np spojlery samochodowe) i czekasz aż wyschnie.....

w ten sposób nie zmieni się wewnętrzny kształt...... usztywni się znakomicie..... i wytłumi też na pewno trochę

PS tobie chyba chodzi o takie cudo co to się przewijało w wątku o atrapie auta.....
                      koleś tam formował wszystko z tej masy....
                      niestety nie wiem dokładnie jak to się nazywa....
                      ale myślę że w dobrych sklepach modelarskich byś się dowiedział

nie mniej jednak w twoim przypadku nie będziesz robił nowej deski i tapicerki tylko chcesz wzmocnić i utwardzić istniejącą więc ja bym jednak na włókno szklane stawiał - na pewno lepiej usztywni

Skomentuj

Miejscami potrzebuje miec nawet 4-5 cm grubosci warstwy, zabawa we włokno szklane raczej nie wchodzi w gre.

Faktycznie , ten materiał którego użył do zrobienia tego samochodu był by idealny. Ktoś ma pomysł co to mogło być ??

Skomentuj

http://modele.sklep.pl/product_info....oducts_id=4769 tylko że to się rozrasta (z tego chyba samochód był robiony, bo później docinane wszystko było)

Skomentuj

Szukam i szukam. Chyba w koncu pozostane przy piance niskorozprężnej i pistolecie ktory pozwoli powoli ja nakladac aby uzyskac odpowiednia warstwe.

Skomentuj

tylko czy odpowiednio przyklei ci się to do tapicerki by ją usztywnić .......

Skomentuj

Pianka PU przyklei się na pewno, ale czy usztywni to nie wiem. Myślałeś o jakiejś żywicy? Pytanie ile chcesz na to wydać, bo żywice tanie nie są.

Skomentuj

no o żywicy z włóknem szklanym już mu pisałem i mówił ze odpada........

Skomentuj

http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/podstawowe.html
                                    Poprzegladaj jakas z tych zywic miesza sie z odpowiednim piaskiem i jest doskonaly material na wylewke, ktos juz tu na forum robil wylewke wlasnei w taki sposob http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...dian&start=176
                                    Epidian5 utwardzacz z-1 i piasek kwarcowy 0,5mm.
                                    Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                      no o żywicy z włóknem szklanym już mu pisałem i mówił ze odpada........
                                      Miałem na myśli żywicę do odlewów

Skomentuj

A nie myslales o wykonaniu formy na zasadzie form do wtryskiwania plastiku?? Np z jakiejs folji grubej?? Zasosowac jakas potrzebna odleglosc w odpowiednich miejscach(np male koleczki dystansowe z drewna) przycisnac np deseczkami no tak zeby otrzymac potrzebny zewnetrzny ksztalt. Potem miedzy boczek(tapicerke), a folje laujesz niskoprezna piane. W miare mozliwosci zamykasz to wszystko. Piana nieznacznie pecznieje i wypelnia wszystko od wewnacz dokladnie. Po kilku godzinach zdjac niepotrzebne elementy, a zostanie uformowana twarda piana przyklejona do folji i tapicerki?? moze to jednak bylby najtanszy i najskuteczniejszy sposob??
                                        Pewnie duzo roboty bys mial ale efekt moglby byc zadowalajacy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X