co w tym przedziale możecie mi polecić. Zastosowania typowo rodzinne, zdjęcia dzieci, wycieczki, urodzinki itp. najlepiej żeby w cenie znalazła się karta i aku z ład.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
cyfrówka do 400zł
Collapse
X
-
ja tam polecam fuji w tej klasie ich matryce deklasują rywali :) .....
fuji jako nieliczni tez robią kompletnie wszystko sami do swoich aparatów...
miałem długo s6500fd i był super....(zresztą nadal jest poszukiwany mimo ze od niedawna go nie produkują )
co do opinii to przeglądajcie coś wiarygodnego np
http://www.dpreview.com
oraz na
http://www.optyczne.pl z tym ze na tym polskim portalu radzę brać pod uwagę testy ekipy optyczne.pl .....
(testy obiektywów są tu już bardzo fajnie poprowadzone)
natomiast opinie i rankingi klientów którzy kupują aparaty z tej półki rzadko są obiektywne i rzeczowe......porostu najczęściej jest to ich pierwsza cyfrówka i nie mają miarodajnego porównania, w związku z czym jaki by aparat nie kupili i tak jest super....dlatego raczej szukajcie testów przeprowadzonych przez ludzi którzy wiedzą co robią
podsumowując....dpreview jako podstawowe źródło wiedzy....optyczne.pl jako uzupełnienie
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12044
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzyhoo9najlepiej żeby w cenie znalazła się karta i aku z ład.
proponuje sie wybrac do jakiegos duzego salonu z wlasna karta i porobic zdjecia kilkoma aparatami
krzyhoo9, to bedzie twoj pierwszy aparat?
Skomentuj
-
[quote="Pawel S."]Zamieszczone przez krzyhoo9proponuje sie wybrac do jakiegos duzego salonu z wlasna karta i porobic zdjecia kilkoma aparatami
krzyhoo9, to bedzie twoj pierwszy aparat?
http://pl.pixel-peeper.com/
http://www.dpreview.com/
jak Ci jest pootrzebny aparat do robienia zdjęć u Cioci na imieninach i czasami na wycieczce to za 400zł canon a620 w zupełności Ci wystarczy.
Skomentuj
-
Aparacik w sumie nie dla mnie tylko znajomego. ja osobiście korzystam z lumixa Ls65 i mi wystarcza ale kumpel chce coś "lepszego". Brałem pod uwagę nikona L16, lumix'a ls80 oraz wpadło mi w oko to:
http://allegro.pl/item408177305_hit_...c_dmc_lz7.html
ale wiadomo 500zł nie twoje...
PS. to będzie jego 1-szy aparat
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzyhoo9
to ma być NOWY aparat!
poczytaj sobie testy na dej stronie co dalem Ci linka i kup to co ma najwiecej gwiazdek za to 400zł. Jakakolwiek małpka canona czy panasonica w tych pieniądzach będzie praktycznie taka sama... więc tutaj nie ma co za bardzo się rozwodzic...
Skomentuj
-
zdecydowanie bezkonkurencyjny jest panasonic lumix
http://allegro.pl/item404227233_pana...p_zoom_x6.html
http://allegro.pl/item408177305_hit_...c_dmc_lz7.html
niestety "refurbrished" ale z gwarancją na rok. nic go nie przebija w tej cenie, po prostu czesze jakością matrycy, ma stabilizator obrazu, no i zoom x6 daje możliwości. do tego lata na normalnych kartach SD, a nie jakieś xD czy inne wynalazki.
jak ma być całkowicie nowy to http://allegro.pl/item406951527_hit_...mixmedia_.html
http://allegro.pl/item405843374_pana...ar_faxtel.html
zoom x3, stabilizator itp. alternatywa to tylko samsung - dobra jakość, dobra cena. wszelkie wynalazki typu olympus, fuji itp bym odpuścił, po co męczyć się z jakimiś dziwnymi formatami kart pamięci. canon strasznie drogi i w tej cenie zdecydowanie nie oferuje nic na poziomie panasonica i samsunga.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
heh miałem tego nie komentować....ale rozbawiacie mnie do łez tą "jakością matryc"
WŁAŚNIE W PIERWSZYM MOIM POŚCIE TUTAJ PISAŁEM BY FILTROWAĆ TAKIE KOMENTARZE.... i opierać się na testach ludzi którzy wiedzą co robią :)
w tym przedziale cenowym trochę ciężko porównywać bo różnice nie są tak masakrycznie duże ale....
jedynie fuji, wsadza do swoich wszystkich aparatów części wyprodukowane przez siebie
ich opatentowana matryca ccd pod nazwą "superCCD" nic nie pobije (miałem ich dwa modele)....
u żadnego innego producenta nie ma tak wysokiego użytecznego ISO przy jednoczesnej małej ingerencji softu w obraz
słyszał ktoś o modelu f31 ? .....gdzie szumy z tej "małpki" są jak w low-endowych lustrach
dla WSZYSTKICH innych firm matryce robi sony :!:
dla małpek canona również
(a tak przynajmniej było do poprzedniego roku i wątpię by się coś zmieniło do tej pory, wyjątkiem są lusterka canona do których canon wkłada swoje cmos-y, swoją drogą właśnie dzięki tym powiązaniom miedzy tymi firmami hybryda R1 posiada matrycę CMOS i fotki robi naprawdę ok )
leica i owszem robiła dobrą optykę...ale gdy była samodzielna i w Panasach to już nie to...
co do matryc stosowanych w panasach to was rozczaruję bo chyba u żadnego innego producenta użyteczne iso nie kończy się tak szybko :/ i chyba u żadnego w tak dużym stopniu soft nie obrabia obrazu :/ (a może niektórym to pasuje ? .....ale dla mnie i pewnie większości liczy się odwzorowanie rzeczywistości)
o samsungu już nawet nie wspomnę...
mieliście coś innego poza tymi panasami ? .... (pomijam wynalazki typu MEDION)
po prostu u nas jest parę marek które nie są popularne i dlatego ludzie mówią "fuji co to takiego blee.. "
tak samo opinia o pentaxie..... choć na szczęście ludzie mają już dostęp do informacji ze świata i powoli zaczynają widzieć co jest dobre.......a co jedzie na starej opinii która obecnie nie za dużo ma wspólnego z jakością.....
zamiast pisać pierdółki może po prostu obejrzyjcie dobre testy np dpreview ...
z mojej strony eot....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez amdrcanon strasznie drogi i w tej cenie zdecydowanie nie oferuje nic na poziomie panasonica i samsunga.
Zamieszczone przez bawoleko samsungu już nawet nie wspomnę...
Zamieszczone przez krzyhoo9amdr, z twojej wypowiedzi wynika tylko że standard kart cię odraża a zapewne chodzi o jej cenę.
to podobnie jak z samochodem na CNG - niby normalny samochod ale jakos malo gdzie go zatankujesz :P
Skomentuj
-
jeszcze nikon L16 jest warty uwagi, także ma stabilizator, obsługuje SD i SDHC, no i mieści się w cenie.
a rodzaj kart ma znaczenie z kilku powodów, chociażby dlatego, że SD sa najpopularniejsze, najtańsze, najszybsze, no i praktycznie wszędzie dadzą się odczytać (np w laptopach). każdy, kto ma swój typ pamięci, kosi kasę na licencjach, tak jak producenci konsol za gry. Nie żeby rodzaj kart był wyrocznią, raz się kupi te 2GB i starczy, ale nikt nie lubi pchać się w ślepe uliczki.
bawolek - w twojej wypowiedzi widzę pewną rozbieżność zeznań :P wszyscy pchają to samo od sony, więc jakość matrycy to ściema. a zaraz później piszesz, że w panasonicu najszybciej kończy się iso ...
mój cyfrak jenoptik niestety niedawno złapał spore szumy na matrycy (a szkoda, bo pięknie pstrykał), pozostają tylko fotki w dobrym świetle, dlatego używam Lumixa FZ50, ale nie dlatego chwalę firmę bo to wiadomo, ina klasa cenowa (1600zł). A Samsung niejeden test wygrał z Canonem czy Fuji, nie są złe. osobiście przyglądam się właśnie Lumixowi LZ7 bo wiem, że zoom daje możliwości.
a kumpla canon A85 za sporą kasę padł sam z siebie, 5 lat nie wytrzymał.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
bawolek - w twojej wypowiedzi widzę pewną rozbieżność zeznań :P wszyscy pchają to samo od sony, więc jakość matrycy to ściema. a zaraz później piszesz, że w panasonicu najszybciej kończy się iso ...
każda z firm inaczej pozbywa się szumów stosuje swoje lub podobne algorytmy do obróbki,
i wreszcie optyka...
i na końcu... jakie normy musi spełnić by akurat ten odbiorca (firma) to zakupiła....
to indywidualne umowy miedzy producentem a klientem
i na końcu różnorodność modeli
w związku z tym odbiorcy nie dostają całkowicie identycznych matryc....
faktycznie niefortunnie to zdanie sformułowałem powinienem użyć "matryce dostarczane panasowi"....
co do testów wygrywanych ....to mam nadzieje że nie mówisz o teścikach w jakichś lokalnych gazecinach "branżowych"
albo w pseudo portalach o fotografii......by uświadomić dlaczego nigdy na to nie patrze to wam napiszę pewną anegtotkę ....mam kolegę który pracuje w takiej "gazetce" (posiadają też portal internetowy) nazwy nie wymienię
i dostali w tej gazetce aparacik do testowania (przypadł akurat mojemu koledze).....
dostawca przedstawił mu tak sprawę "chcielibyśmy by przetestowano go i opublikowano test....jak aparat będzie dobry/bardzo dobry to proszę go sobie zatrzymaća jak nie ...to go weźmiemy sprawdzimy i ewentualnie będziemy jeszcze poprawiać "
to jest po prostu śmiech na sali
trzeci raz pisze FILTROWAĆ FILTROWAĆ FILTROWAĆ ... i przeglądać niezależne światowe portale a nie "brukowe" teściki amatorów
nie odbierajcie tego też tak że dla mnie tylko fuji i nic więcej....fuji też ma wady jak każdy inny wcześniej pisałem że na tej półce różnice są małe ... choć jak się trochę pobawicie i troszkę się człowiek pstrykać nauczy to widać te różnice....
polecałem fujiki wielu osobom przede wszystkim laikom, i każdy jest zadowolony
w "ciężkim oświetleniu" nie spotkałem małpek żeby tak poprawnie jak automacik fujika dobrał parametry i z taką poprawnością odwzorował rzeczywistość, naturalne kolory, (min zasługa ich "superCCD" swoją drogą o zapisie obrazu zawsze dużo wiedzieli ...ich kliszę chyba też większość zna)
automatyczny balans bieli bezkonkurencyjny
i właśnie te pierdółki które dla zaawansowanych amatorów się nie liczą .....dla laika są BARDZO WAŻNE.....
tato siedzi sobie z żoną i dzieckiem na weselu i przy stole chce zrobić zdjęcie ...nie zna sie super na fotografii i jego małpka ma sama zrobić poprawna fote i tyle....
a autor tego topicu skoro chce aparacik za 400zł to myślę ze właśnie tego oczekuje od aparatu
moim pierwszym cyfrakiem była małpka kodaka potem olympus c-470 (tez małpka) potem s6500fd a przewinął się również s9600 .... i uważam ze te dwa fujiki były w swojej klasie bezkonkurencyjne, gdy pozytywnie mnie zaskoczyły to bawiłem się wieloma i jakoś mnie najbardziej przekonują
(szkoda że fuji nie celuje również w półkę profi ....tam mają kiepski wybór ...bo gdyby podeszli do sprawy tak jak do tej pory to myślę że również osiągnęli by sukces
na koncu przesiadłem się na eosa 400d.... i żałuje ze nie mam jakiejś kieszonkowej małpki...tylko że od niedawna pcham pieniążki w coś innego bardziej z tym forum związanego
Skomentuj
Skomentuj