Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mp3 na audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mp3 na audio

Witam.
    Jak wiadomo mp3 mają niska jakość.
    Czy jeżeli nagram płytę z piosenkami mp3, tyle że w formacie audio (np. Audio cd w NERO) poprawi się jakość tych nagrań?

Pozdrawiam.

Nie, jakość nadal bedzie taka sama jak zwykłego mp3.

Skomentuj

Nie poprawisz jakości mp3, możesz ściągnąć lepsze, ale to nie będzie to samo co dobra oryginalna płyta

Skomentuj

jak ściągać to tylko FLAC :mrgreen:

Skomentuj

Dwa pytania:
          Czym odtworzyć FLAC'a?

Które mp3 są lepsze 112, 128, 192 kbps ..... / 44Hz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
            Czym odtworzyć FLAC'a?
            foobar2000

Zamieszczone przez Chilihead
            320 kbps

I ja mam pytanie, jak nagrać FLAC na CDA :P

Skomentuj

T jeszcze moze wie ktoś skad wziąć te flac'ki?

I czy można to nagrać na "normalną" cd, strawna dla zwykłego odtwarzacza?

Skomentuj

flaki :smile: możesz ściągnąć z warezów lub torrentów

Skomentuj

Jeżeli chodzi o jakość to jeżeli mamy 320 kbps, oznacza to że utwór został zapisany w 320 kilobitach / 1s . Jeżeli podzielimy 320 przez 8 otrzymamy ile kilobajtów zostaje użytych do zapisania jednej sekundy muzyki. Im jest ich więcej tym lepsza jakość - logiczne.

I czy można to nagrać na "normalną" cd, strawna dla zwykłego odtwarzacza?
                  Można, ale moim zdaniem najlepszym sposobem jest najpierw rozkompresowanie FLACa do WAVa(szybko i za darmo zrobi to darmowy kodek flac). A następnie nagranie programem EAC z prędkością 8x

Skomentuj

Wielkie dzięki Chłopacy. Tak myślałem z tymi Kbps ale nie byłem pewien więc zapytałem

Skomentuj

Zamieszczone przez tomeus
                      Można, ale moim zdaniem najlepszym sposobem jest najpierw rozkompresowanie FLACa do WAVa(szybko i za darmo zrobi to darmowy kodek flac). A następnie nagranie programem EAC z prędkością 8x

czemu akurat ten program i czemu x8 ?

ja do nagrywania flac'ów na cd używam programu Burrrn i nagrywam x24, program sam dekompresuje, tworzy listę itp. wygodny i prosty :)

Skomentuj

czemu akurat ten program i czemu x8 ?
                        Program EAC podobno nagrywa w lepszej jakości, dużo osób sie spiera że nie ma różnicy między nim a nero ale nikt nigdy nie powiedział że nagrywa źle, więc go używam. Dekompresuje ręcznie bo EAC obsługuje tylko wavy. 8x nagrywam bo ponoć im wolnej tym lepiej, ale bez przesady ( tzn doczytałem się że prędkości ponieżej 8 dla nowych nagrywarek przystosowanych do szybkiego nagrywania są trudne do nagrania i mogą pojawić się błędy). Optymalnie jest 8 albo 16x

Ale nigdy nie próbowałem nagrywać inaczej więc nie moge powiedzieć że tak jak ja robie jest najlepiej :)

Skomentuj

wcale nie jest tak, że im wolniej tym lepiej. np LiteOn i ASUS zalecali x12 bo wtedy jest najmniej błędów. Ale oklepała się jakaś głupia opinia, że im wolniej tym lepiej i palą ludzie x4 przekonani, że to ma sens. Nowy sprzęt jest projektowany pod wyższe prędkości, choć powyżej 32 na pewno błędów będzie więcej. A jakość wypalenia zależy bardziej od sprzętu niż programu.

najlepiej nagrać kilka razy taką samą płytę tymi samymi danymi i zrobić testy odczytu, kilka płytek można poświęcić żeby mieć najlepiej zamiast wypalać jakimiś wynalazkami. równie dobrze konwersja z flac na vaw może dawać większe zniekształcenia niż nagrywanie nero, alcoholem czy syfem z windowsa.
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

A co do mp3 na audio to jest jeszcze taka różnica że odtwarzacz CD może lepiej odtworzyć te pioseneczki niż nasz komputer i najwyżej możesz mieć taki zysk :mrgreen: Ale i tak polecam FLAC'i

Skomentuj

Również polecam flaki :)

Odtwarzam je foobarem, a nagrywam Ashampoo Burning Studio :) Beż żadnej konwersji :)

Ale ostatnio coś wszystkie piosenki bardzo cicho się nagrały :/ ...

Skomentuj

mnie zastanawia jedna sprawa, czy pirackie płyty audio mają gorszą jakość od płyt oryginalnych, chodzi mi oczywiście o jakość dźwięku, bo przecież te piraty z giełdy też są tłoczone tylko, że zapewne gdzieś w Rosji hehe.

Skomentuj

Wg mnie orginalne mają lepszą jakość ...

Skomentuj

Każda kopia teoretycznie ma gorszą jakość... Wątpie żeby ludzie którzy tłoczą piraty przejmowali się jakością dźwięku. Orginalna płyta zawsze będzie najlepsza chociaż ja różnicy między orginałem a FLACiem nie słysze.

Skomentuj

jeżeli piosenki są kopiowane na komputer z cd od razu do formatu flac, a później z flac na drugie cd to jakość na 100% będzie ta sama

Skomentuj

jeżeli piosenki są kopiowane na komputer z cd od razu do formatu flac, a później z flac na drugie cd to jakość na 100% będzie ta sama
                                        No to mnie zaskoczyłeś W sumie myślałem, że jak się nagra flac'a na cd to już będzie sypnięta jakość :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X