Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cyfrowy dźwięk z komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cyfrowy dźwięk z komputera

Chciałbym podłączyć kartę dźwiękową pod amplituner, tylko że jest pewien problem, bo w ampli mam wolne wejście optyczne, a na karcie jest S/P DIF. Mam dwa rozwiązania, ale nie wiem na które się zdecydować:

1.
    Wykorzystać kabel jack -> rca do tego konwerter coaxial -> optical i do ampli już po kablu optycznym toslink.

2.
    Korzystając z wyjścia SPDIF_IO, które znajduje się bezpośrednio na karcie, zrobić wyprowadzenie wyjścia optycznego (TOTX173) i do ampli od razu kablem optycznym toslink.

Komputer jest w odległości 7 m od amplitunera. Co byście doradzili :?:

jak wyjdziesz jackiem z kmpa to jedziesz po tych marnych przetwornikach o SNR 86dB (audigy ma koło 106dB), szumy i trzaski niesiesz później optyką - bezsens.
    w drugiej opcji cały czas idziesz cyfrowo, bez szumów jak w analogu, i pomijając przetworniki CA karty - dużo lepsza opcja.
    opcja trzecia to zakup karty asus xonar dx (200zł) i masz elegancji dźwięk z niej, lepszy niż X-Fi, i wchodzisz analogiem sobie. tyle że przy 5.1 ciągniesz kilka kabli, co mi osobiście nie pasuje. no i pawel.s twierdzi, że tańsze modele ampli mają gówniane przetworniki CA, więc lepiej kupić dobrą dźwiękówkę.
    pozostaje jeszcze zmiana płyty głównej na taką, która ma optyka, ale spokojnie możesz zastosować drugą opcję.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Opcja z kartą odpada, bo nie mam PCI express na płycie. W innym przypadku zastanowiłbym się nad jej zakupem. Skupię się na drugim rozwiązaniu. Znalazłem coś TAKIEGO, jest to schemat podłączenia sendera TOTX173, tylko że dla karty Audigy 2 ZS. Długość kabla optycznego nie będzie mieć wpływu ja jakość :?: 7 m to chyba dosyć sporo, jak na takie połączenie.

Skomentuj

światłowód na 100m nie będzie miał zauważalnej straty, więc luzik :) miałem laborki z optyki, problemem mogą być zbyt mocne załamanie i słabo zarobione końcówki, a 7m to tyle, co nic.
        popatrz na to
        http://allegro.pl/item411551565_spee...7_1_fvat_.html
        http://allegro.pl/item415679728_crea..._express_.html

Skomentuj

Speed-Link, a cóż to takiego :grin: Zainteresowała mnie ta karta, zagra napewno lepiej niż sb live i te dwa optyki, ciekawie :cool: Za takie pieniądze, to się opłaca.

Skomentuj

c-media xear 3d to pewnie jakaś starsza wersja c-media oxygen 3d stosowanego w xonarach dx i d2.
            za te pieniądze to i ja się zastanowię :) myślę, że to bardzo dobra opcja.

Skomentuj

No to co, kupujemy :?: :mrgreen: Prawie dwie zostały. Tylko na tym zdjęciu tak trochę ubogo wygląda :razz: Ja się chyba skuszę. Jak będę miał niedosyt w jakości to dołożę światłowód. Ma w końcu te 24 bity przy 96KHz.

Skomentuj

nie kupują X-fi Audio !! Jak już to Music, ale najlepszy i tak jest ASUS o którym pisał AMD Rulezz. Warto przeszperać allegro bo czasami zdarzają się Audigy 2 SB0400, a te są lepsze od X-FI AUDIO ( podobno)

Skomentuj

najlepszy to jest ASUS D2 na przetwornikach Burr Brown, ale cena od 450zł. XYS mówił, że warto bo to słychać, ale on ma lekkie zboczenie audio :wink:
                  Można jeszcze zaczaić się na to http://allegro.pl/item415408418_supe..._card_7_1.html
                  cena może być wysoka, ale pewnie będzie lepsza w sygnale analogowym. ciekawe jak się ma do asusa.

Skomentuj

amdr, co ty wypisujesz ? Widzę, że czerpiesz wiedze chyba z serwisów komputrowych a tam czesto straszne pierdoly piszą.
                    Jaki SNR przy sygnale S-PDIF , jakie trzaski ? Nie ważne czy wyjdzie się z karty czy z płyty głownej, jackiem czy optycznie parametry sygnału cyfrowego będą jednakowe. Nic do rzeczy maja przetworniki , tam moze ich w ogóle nie być , w końcu to sygnał cyfrowy !

100m na toslinku, takim tanim światłowodzie :lol: . Bez przesady, tłumiennośc toslinków jest duża, to najgorszy z możliwych światłowodów, w zasadzie taka światłowodowa zabawka.

Kupowanie drogiej karty w tym przypadku kompletnie mija sie z celem bo te znakomite przetworniki B&B będą leżeć i sie op... a kasa wydana. Jedynie to mozna sie pobawić możliwościami procesora tej karty ale jakość sygnału audio w skali bezwględnej nie będzie zależeć od karty ale od tego co jest w amplitunerze. Na tym polega idea cyfrowej transmisji sygnału żeby analogowo wyjść na samym końcu a nie na początku .

Nie ważne jak się podłączy czy po coaxialu czy toslinkiem będzie działać tak samo jeżeli nie zastąpią żadne zakłucenia transmisji sygnału. Osobiście używam do własnej konstrukcji DACa toslinka 5m i jest ok. Coaxialnie również leciałem ale czasem sie syfy z sieci zasilającej potrafiły przenosić i przerywały transmisje (wówczas na 0.2 sek dekoder sygnału sie wyłącza co powoduje krótką przerwe w muzyce). Nie jest co cecha tego rozwiazania co raczej niedopracowanie interface coaxialnego w dacu z mojej strony bo i tak sie nastawiałem na światłowód.

Ja bym to podłaczył do integry coaxialnym jak nie ma optycznego i git .

Skomentuj

a gdzie ja napisałem o SNR przy sygnale cyfrowym? jackiem to wychodzi sięz płyty głównej sygnałem analogowym, a cyfrowy to coaxial albo toslink. w laptopie asus a6m jest co prawda wyjście słuchawkowe (jack), które zależnie od ustawień może służyć jako wyjcie cyfrowe, ale wszystkie płyty główne mają wyjście coaxial lub toslink. :cool:

co do zakupu xonara D2 to mało kto to usłyszy, dlatego napisałem to jako opinia XYS'a, a nie moja. ja bym nie odróżnił pewnie live, audigy, x-fi i xonara dx. :oops:
                      i nie wiem po co tłumaczysz o tym, żeby analogowo wyjść na samym końcu, jak właśnie dlatego wyszperałem tę kartę Speed-Link z toslinkiem żeby maryushr nie stosował przejściówek z jacka bo wtedy cały syf ze zintegrowanego kodeka (z szumami i trzaskami) poszedłby cyfrowo do ampli - bez sensu więc.

i doczytaj proszę pierwszy post tego wątku. on nie ma wolnych wejść coaxialnych w ampli !!! stąd pytanie o przelotkę z coaxial na optyka oraz moja propozycja zakupu karty, które od razu pozwoli wyjść optykiem, do tego z lepszym prockiem i mniejszym obciążeniem CPU komputera. czytamy uważnie, luz blues :wink:

Skomentuj

żeby maryushr nie stosował przejściówek z jacka bo wtedy cały syf ze zintegrowanego kodeka (z szumami i trzaskami) poszedłby cyfrowo do ampli - bez sensu więc.
                        Yoshi sie wlasnie tego przyczepil - i raczej slusznie. jakie zaklocenia i trzaski przy cyfrowym przesyle? :o

Skomentuj

jeśli skorzystasz z jacka, czyli analogowego wyjścia w płycie głównej, to ten sygnał jest zaszumiony (wszelkie pierdy przy pracy twardego dysku na przykład) bo to tylko tani gówniany kodek realteka, ew. trochę lepszy ADI w niektórych płytach ASUS i ASRock. Czyli mamy syfiasty dźwięk, z jacka wchodzimy na RCA (RCA czyli chinch czyli coaxial, bo takie wejście ma konwerter RCA --> toslink, nie na jack), i dalej światłowód.

Jakby ktoś przeczytał ze zrozumieniem pierwszy post w tym wątku to jest to pierwsza z opcji, jakie przedstawił maryushr. :cool:

a to oznacza przesyłanie światłowodem zaszumionego sygnału i o tym od początku piszę, podczas gdy w waszej dziwnej interpretacji upieracie się, że według mnie szum powstaje przy przesyle cyfrowym.

Skomentuj

rodzaj zlacza nie ma nic wspolnego z typem danych - po jacku tez mozna przesylac sygnal cyfrowy...

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                              jak wyjdziesz jackiem z kmpa to jedziesz po tych marnych przetwornikach o SNR 86dB (audigy ma koło 106dB), szumy i trzaski niesiesz później optyką - bezsens.
                              Sam przeczytaj swoj post. Piszesz o szumach i trzaskach przenoszonych optyką a teraz piszesz , że dotyczą one wyjśc analogowych, zupełny bełkot z tego wychodzi. Można przesłąć optyką sygnał analogowy technicznie jest to możliwe, ale to będzie tragedia.
                              Zresztą topic dotyczy transmisji cyfrowej wiec nie wiem o co ci chodzi z tym analogiem, po prostu wprowadziłeś niepotrzebny zamęt. Sugerowanie, że tylko dobra droga karta bedzie dobrym rozwiazaniem jest bez sensu bo to nie ma wpływu na działanie cyfrowego interface który bedzie tak samo dobry na integrze jak i na wypasionym creative.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                rodzaj zlacza nie ma nic wspolnego z typem danych - po jacku tez mozna przesylac sygnal cyfrowy...
                                dać się da, nawet możesz wtyczką i gniazdkiem 230V ze ściany, ale pokaż mi taką płytę główną, w której sygnał SPDIF wychodzi jackiem. w 99,99% wygląda to tak: (zdjęcie jest mojego autorstwa)

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                Zamieszczone przez amdr
                                Sam przeczytaj swoj post. Piszesz o szumach i trzaskach przenoszonych optyką a teraz piszesz , że dotyczą one wyjśc analogowych, zupełny bełkot z tego wychodzi.
                                po polsku napisałem przecież. piszę o trzaskach przenoszonych optyką (trzaski obecne w sygnale wychodzącym z karty dźwiękowej komputera) a nie o trzaskach nabytych podczas przesyłu. nie wiem co macie tutaj trudnego do zrozumienia.

Zresztą topic dotyczy transmisji cyfrowej wiec nie wiem o co ci chodzi z tym analogiem, po prostu wprowadziłeś niepotrzebny zamęt.
                                to przeczytaj pierwszy post tego tematu, później kolejny raz i kolejny aż zrozumiesz, co autor napisał.

Sugerowanie, że tylko dobra droga karta bedzie dobrym rozwiazaniem jest bez sensu bo to nie ma wpływu na działanie cyfrowego interface który bedzie tak samo dobry na integrze jak i na wypasionym creative.
                                po raz kolejny kłania ci się czytanie ze zrozumieniem. zacytuję siebie, bo chyba ci umknął ten kawałek tekstu
                                opcja trzecia to zakup karty asus xonar dx (200zł) i masz elegancji dźwięk z niej, lepszy niż X-Fi, i wchodzisz analogiem sobie. tyle że przy 5.1 ciągniesz kilka kabli, co mi osobiście nie pasuje. no i pawel.s twierdzi, że tańsze modele ampli mają gówniane przetworniki CA, więc lepiej kupić dobrą dźwiękówkę.
                                tak więc nic tutaj nie piszę o wpływie karty dźwiękowej na jakość sygnału cyfrowego. co więcej, pisałem tak:
                                w drugiej opcji cały czas idziesz cyfrowo, bez szumów jak w analogu, i pomijając przetworniki CA karty - dużo lepsza opcja.
                                także sorry, ale co ty wypisujesz? napisz mi którego fragmentu nie rozumiesz bo wydaje mi się, że jasno się wysłowiłem i nie mam pojęcia co tu może być inaczej zinterpretowane.
                                cały czas odnoszę się do oryginalnego tematu, a więc pytania czy lepiej wyjść analogowo z karty dźwiękowej, przekonwertować na sygnał cyfrowy optyczny i światłowodem wejść do amplitunera (z powodu braku wejścia coaxialnego), lub też wyjść z komputera wyjściem coaxial i wejśćdo ampli ponownie optykiem. stąd propozycja zakupienia taniej karty z gotowym optykiem. taniej bo karta nie ma wielkiego wpływu na jkość sygnału cyfrowego.

Skomentuj

plyt glownych mi sie nie chce szukac, ale chociazby w posiadanej przeze mnie audigy 2zs cyfra jest puszczana minijackiem...

Skomentuj

O ludzie drodzy, jakie teorie... :razz: Przeczytałem cały temat i zacytuję tylko słowa Yoshiego
                                    Nie ważne czy wyjdzie się z karty czy z płyty głownej, jackiem czy optycznie parametry sygnału cyfrowego będą jednakowe. Nic do rzeczy maja przetworniki , tam moze ich w ogóle nie być , w końcu to sygnał cyfrowy !
                                    Podpisuję się pod tym.

Dodam jeszcze tekst zaczerpnięty z www.wikipedia.org dla potomnych, którzy odwiedzą ten wątek:

"S/PDIF (ang. SONY/Philips Digital Interface Format) – standard przesyłania sygnałów dźwiękowych rozwijany przy współpracy firm SONY i Philips. Pozwala na przesyłanie między dwoma urządzeniami dźwięku zapisanego cyfrowo bez potrzeby konwertowania go do postaci analogowej. Dzięki temu nie powstają zniekształcenia dźwięku (powstawały w trakcie przetwarzania sygnału cyfrowego do postaci analogowej, w trakcie przetwarzania sygnału z powrotem do postaci cyfrowej po przesłaniu oraz w trakcie samej transmisji)."

Żeby nie pakować pieniędzy nie wiadomo w jaką kartę, zdecydowałem się na SB Audigy 2.

Powiedzcie mi jeszcze, czy jeśli zastosowałbym taki konwerter coax -> optic, to strata w jakości sygnału byłaby rzeczywiście odczuwalna :?: Mogę zrobić tak, że kartę podepnę coaxialnym, a ten konwerter wepnę pod wyjście dvd, bo jest na półce nad amplitunerem i kable w tym połączeniu byłyby max krótkie.

Skomentuj

jakby cos zlego sie dzialo to bys to od razu uslyszal. jak nie slyszysz to znaczy ze konwerter jest ok

Skomentuj

amdr, przeczytaj sobie jeszcze raz cytat swojej własnej wypowiedzi ktory juz raz przytaczalem
                                        Zamieszczone przez amdr
                                        jak wyjdziesz jackiem z kmpa to jedziesz po tych marnych przetwornikach o SNR 86dB (audigy ma koło 106dB), szumy i trzaski niesiesz później optyką - bezsens
                                        Piszesz o jakiś wyimaginowanych szumach i trzaskach niesionych optyką. Wyjaśnij co miałeś na myśli bo ja zupełnie nie rozumiem bo to jest bez sensu.

Każda płyta główna posiada wyjscie spdif Zwykle trzeba wyjć za pomocą rozszerzenia podłączanego do płyty ale mozna też sobie samemu kabelek dorobić. W mądrych płytach są optyczne wyjścia wiec problem nie istnieje.

maryushr, tego typu konwerter coax-optic i w drugą strone były opisywane w EP i chyba nawet był kit AVT z tego zrobiony :).
                                        Tak na prawede to prosta sprawa, driver nadajnika z jednego układu , kilku bramkach not łączonych równolegle dla zwiekszenia wydajności prądowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X