Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka kupic frezarke?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hitachi tanie nie są, ale imho to najlepsza z ogólnie dostępnych firm w miarę rozsądnej kasie , niestety ceny frezarek zabijają nieco:
    http://www.allegro.pl/search.php?str...category=26794

[ Dodano: 2008-12-10, 19:40 ]
    http://www.allegro.pl/item502239908_...itachi_m8.html

Skomentuj

Po tym jak sie ze tak powiem pobawiłem frezarką Festoola wiem że innej firmy już nie kupie i nie wezme do ręki

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria
        Po tym jak sie ze tak powiem pobawiłem frezarką Festoola wiem że innej firmy już nie kupie i nie wezme do ręki
        yee, sprzet za 2 000zl? ;p

Skomentuj

Ja sie pracuje zawodowo np w stolarstwie to pewno, że Festool rulez, a jak w budwlance to pewno Hilti. Jak się robi od wielkiego dzwonu jedną dziurę pod głośnik to się można zaprzyjaźnić z Toyą, BlackDekiem, czy innym Boszem choć na pewno przyjemnie się pracuje porządnym narzędziem.

Skomentuj

A ja mogę podzielić się refleksjami na temat ( GRAPHITE mod. 59G716), zakup był wyłącznie potrzebny do mojego projektu suba ale sprawdził się także w majsterkowaniu. Maszynka dostała troszkę po łożyskach :mrgreen: POLECAM :mrgreen:
            Załączone pliki

Skomentuj

Co sądzicie o frezach bosch'a ? Czy to taka sama chińszczyzna jak inne tylko swoją nalepkę przyklejają ? Bo np. z wiertłami i brzeszczotami do wyrzynarki to mam bardzo dobre doświadczenia.
              Znalazłem na "alegrandzie" komplet 12-frezów bosha za 70pln z przesyłką. Fakt, że użyteczne są trzy czy cztery, ale normalnie jeden frez kosztuje tyle.

http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any.

Kupić ten zestaw ?

BTW
              Ciekawa strona dla "zielonych" i nie tylko, w kwestii frezarek i frezowania. Ogólnie wiele ciekawych porad:
              http://www.newwoodworker.com/tipstrksdir.html#router

Skomentuj

musialbys pomacac te frezy przed zakupem zeby zobaczyc czy lozyska sa OK. ale wygladaja na solidne wiec mozesz kupic.
                nie zapominaj jednak ze frezy sie zuzywaja. w wiorowce niezwykle szybko. tak wiec jak masz zamiar robic w wiorze to kup sobie najtansze frezy

Zamieszczone przez gRRuby
                Fakt, że użyteczne są trzy czy cztery
                ja tam widze 7szt takich co czesto sie uzywa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  nie zapominaj jednak ze frezy sie zuzywaja. w wiorowce niezwykle szybko.
                  a to dziwne, że w wiórówce, a nie mdf-ie. Mój guru mówi, że na mdf mu się mocno tępią bo jednym ze składników mdf jest ... miał piaskowy. Guru używa frezów z wymiennymi płytkami, które daje do ostrzenia (20pln) no ale jeden frez coś 150pln czy jakoś tak.

Dzięki. No to wezmę bo tak też mi się wydawało, że to rozsądny komplecik.

Skomentuj

Nie wiem jak MDF ale wiórówka zrobiona jest z odpadów czyli w dużej części np. ze "zmiotek" czyli np. piasku. Znaleźć można nawet i kawałki metalu (w drzewach bywają gwoździe, pociski) ale to już sporadycznie.

Skomentuj

Zamieszczone przez beliar
                      A ja mogę podzielić się refleksjami na temat ( GRAPHITE mod. 59G716), zakup był wyłącznie potrzebny do mojego projektu suba ale sprawdził się także w majsterkowaniu. Maszynka dostała troszkę po łożyskach :mrgreen: POLECAM :mrgreen:

co do za sub jakiś z membraną bierną masz fotki

znalzłem

830844 XXLS-12...............1...... 119.74 beliar
                      830547 XLS-12sl290..........1.......64.13 beliar

to bedziesz w sadzał w ilu litrach

Skomentuj

Zamieszczone przez los_sandalos
                        Nie wiem jak MDF ale wiórówka zrobiona jest z odpadów czyli w dużej części np. ze "zmiotek" czyli np. piasku. Znaleźć można nawet i kawałki metalu (w drzewach bywają gwoździe, pociski) ale to już sporadycznie.
                        częściej się trafiają jakieś zużyte części maszyn, nie raz już mi frez pękł na takim czymś... no i za każdym razem trzeba było kupić nowy komplecik, mam już 4 :lol:

Skomentuj

Czyli wnioskuję, że z jednej strony MDF jest z definicji twardszy i "cięższy" dla frezarki, a wiórówka, niby mniej zbita i "miększa" wykańcza frezy przez to, że ją robią ze śmieci i pełno w niej wszelakiego syfu. :idea:

Skomentuj

a to dziwne, że w wiórówce, a nie mdf-ie. Mój guru mówi, że na mdf mu się mocno tępią bo jednym ze składników mdf jest ... miał piaskowy
                            a no niestety jest odwrotnie - w wiorowce jest pelno smieci w tym piasek - zacznij frezowac a zobaczysz jak iskry leca :lol:

Czyli wnioskuję, że z jednej strony MDF jest z definicji twardszy i "cięższy" dla frezarki
                            wcale nie jest twardszy. wez sobie nozyk stolarski (lub taki do tapet). sprobuj odciac kawalek wiorowki tak samo jakbys strugal kijek - niemasz szans! a teraz zrob to samo z MDFem - prawie jak balsa

w MDFie frezy mozna szybko zalatwic w jeden sposob - nie usuwajac wiorow przec co frez sie grzeje i potrafi sie przegrzac

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                              co do za sub jakiś z membraną bierną masz fotki

znalzłem

830844 XXLS-12...............1...... 119.74 beliar
                              830547 XLS-12sl290..........1.......64.13 beliar
                              haha dokładnie to właśnie to mam troszkę zdjęć ale dopiero kiedy skończę umieszczę w dziale, a co do objętości to wyszło koło 36-38 litrów.

Skomentuj

W ramach oczekiwania na zamówiony komplet frezów bosch'a, kupiłem w casto frez do krawędzi z łożyskiem dedry (07F0b1B, O12,7/ dł25mm) Muszę przyznać, że takiej tandety się nie spodziewałem, łożysko jest osadzone krzywo tzn nie centralnie - przy jednym ostrzu jest pół milimetra "schowane" (zresztą ostrze też łukowate).
                                A ja tym chciałem fornir przycinać... no cóż sam jestem sobie winien czego się spodziewać za 7,79pln. Podobny frez boscha prawie 80pln, a festool koło 200 :neutral:

/szczęsliwie monitorki już tylko do ofrnirowania/

Skomentuj

no co ty? ja mam 4szt dedry i na jakosc nie moge narzekac. zaraz poszukam jaki to jest

[ Dodano: 2008-12-16, 06:39 ]
                                  http://www.dedra.com.pl/polski/glown...6/07f081b.html ten?
                                  michal takie 2 kupil. jeden mu sie rozlecial a drugi do tej pory UKA uzywa :P

Skomentuj

gRRuby, może reklamuj ?

Skomentuj

[ Dodano: 2008-12-16, 06:39 ]
                                      http://www.dedra.com.pl/p...z6/07f081b.html ten?
                                      michal takie 2 kupil. jeden mu sie rozlecial a drugi do tej pory UKA uzywa :P
                                      Dokładnie. Ten. Może pechowo trafiłem. Przez to plastikowe pudełko od środka w smarze trudno zauważyć teakie niuanse. Zresztą się tego nie spodziewałęm.

Zamieszczone przez takero
                                      gRRuby, może reklamuj ?
                                      No pewnie tak zrobię. Tylko szkoda mi trochę czasu i paliwa na reklamacje frezu za 7 zeta.

Skomentuj

Firma DEDRA to nie zadna firma tylko naklejka impotrera importujacego z Chin co popadnie. Znaczek CE naklejaja ot tak sobie. Oj juz wiele wypadkow ludzie mieli narzedziamy tejze formy i inspekcja pracy juz siedzi u nich dosc powaznie.

Skomentuj

wczoraj mój kolega z pracy dedrą z łożyskiem obrabiał doklejkę 2mm, 2 dni pracy poszło sie jeb... nie licząc materiału który poszedł na opał. Szefa za poł godz przywiózł 10 róznych festoola - łożysko sie rozsypało , dobrze ze jakiegoś wypadku nie było

Skomentuj

Czaruję...