Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam inspiracji...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam inspiracji...

Powoli kończę konstrukcję na monacorze i vifie (KEP + XT19TD)

Całość pomalowana na coś w stylu lakieru fortepianowego.
    Niestety nie mam zdjęcia, a kolumny po podkładzie prezentowały się następująco:

Zastanawiałem się nad naklejkami tuningowymi typu:
    http://www.allegro.pl/item416323111_...do_wyboru.html
    Na front nakleić po dwa wzory jeden lustrzanym odbiciem drugiego np. te o nr: 294,310
    W kolorze żółtym ze względu, że taki kolor ma membrana KEP'a. Ale wcześniej nigdy nie spotkałem się z tego typu foliami i nie wiem jaki będzie efekt wizualny. Kolumny są pokryte 5 warstwami lakieru bezbarwnego więc czerń jest głęboka natomiast nie wiem jaki efekt byłby po naklejeniu naklejki...

Myślałem też ewentualnie nad wygrawerowaniem jakiegoś logo i przymocowaniem go u dolnej części kolumny... Nie wiem tylko w jakim materiale ładnie by się prezentowało, czy aluminium, a może szkło lub plexy... Rozmiar tak aby ładnie się komponował do frontu o szerokości 19,5 cm... Czyli logo wielkości kwadratu o boku np. 5-10 cm.

Przykładowo coś w tym stylu sobie wymyśliłem...

Ja tam bym nic nie naklejał na taką zacną konstrukcję, ale wiadomo, są gusta i guściki.
    Jak chciałbyś to jakoś przyozdobić, to można byłoby coś wyrzeźbić na obudowie, ale to chyba już na to za późno :wink:

Skomentuj

A nie wiecie czy można grawerować na powierzchni lakieru akrylowego ?

Skomentuj

Na powierzchni lakieru niewygrawerujesz niestety. W trakcie lakierowania a zwłaszcza bezbarwnym ilość warstw sprawia wrażenie grubej powłoki ale niestety to tylko złudzenie. Powłoka pewnie będzie miała z 1mm nawet malowana z użyciem podkładu, bazy i klaru a to na grawerke mało. Zresztą zataszczyć całą kolumne do grawera...oni z regóły małe płyteczki ozdabiają i tą drogą bym poszedł. Mała płyteczka stosownych wymiarów z grawerką dodała by uroku zwłaszcza srebrna wypolerowana na lusterko przy tym lakierze. Problemem będzie materiał bo np alu w obróbce łatwe to w polerce prędzej czy później zaśniedzieje, nierdzewka znów wypolerowana może mieć mega połysk i bardzo trwały ale jest masakrycznie twarda i niewiem czy ot tak ktoś to zrobi bez maszyny numerycznej...polerowanej stali/alu niemożna pokryć klarem w celu zabezpieczenia polerki ze względu na brak przyczepności więc zostaje lekka pasta ścierna polerska lub mleczko (tu trzeba częściej ale mniej inwazyjne jest) do konserwacji...ale gdyby grawerka była ładna i czcionka niebylejaka to warto :wink:
        Ps. ponoć agencje reklamowe mogą wykonać taką grawerke na płytce ale tylko z miękich materiałów jak plexi czy akryl (też taki niby plastiko plexiglasowy materiał).

Skomentuj

Mi chodziło o grawerowanie oczywiście laserowe... Takie może odbywać się na płytkach metalowych jest głębokości setnych milimetra, a płytki są przeważnie grubości 0,8 do 1 mm. Myślałem właśnie nad stworzeniem jakiegoś logo lub samego napisu i umiejscowieniu go u dołu kolumny. Plexy też ładnie potrafi wyglądać niestety problem byłby z metodą przymocowania bo klej pewnie byłoby widać. Nie wiem czy materiał trzeba dostarczać w swoim zakresie, ale jeśli nie to można by było w chromowanej płytce zrobić lub w zmatowionym szkle...

Przykład:

Skomentuj

Myśle że taką płytke można by zamocować tak jak robi np sonus faber w swoich kolumnach tzn płytka mocowana na nity (podejrzewam że "na wcisk") w kolorze płytki lub poprostu na małe ładne wkręciki tak aby się komponowały z płytką.

http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/1030558_1.jpg
            http://www.zenn.com.sg/Sonus_Faber_Concertins.JPG

Skomentuj

A może takie cos jak własne LOGO ??

Polecam się :

Pozdrawiam Ploter

Skomentuj

O widzisz jak dobrze zapytać na forum :)

Skomentuj

a może samemu zrobić ?
                  fotki z testów ... nie wygląda ekstra bo powierzchnia była słabo przygotowana, ale jakby ładnie przeszlifować i pasywować to ładnie powinno wyglądać

Skomentuj

Samemu wydaje mi się, że nie ma sensu. Laserowe grawerowanie nie jest takie drogie i efekt ładniejszy więc czemu by nie skorzystać...

Skomentuj

ploter, masz jakis sprzet do robienia takich rzeczy czy "reczna robota"?

Skomentuj

Co powiecie na tego typu logo...

[ Dodano: 2008-08-21, 19:46 ]
                        Za zgodą autora logo diyaudio.pl koszulkowego mogłoby też powstać coś takiego:

Skomentuj

Mam dojście w firmir któr takie rzeczy robi :] Pozdrawiam

Skomentuj

ploter, ciekawie, ja bym potrzebowal zeby ktos mi wykonal kilka sztuk. Jaki jest orientacyjny koszt czegos takiego? ;p Napis jest jakos nadrukowany czy cos?

Skomentuj

taka mała sugestia z mojej strony, logo powinno być dosyć czytelne, przejrzyste, a te co pokazałeś są dosyć gęsto upakowane i tracą moim zdaniem bardzo na czytelności :roll:

Skomentuj

No to chyba wymyśliłem sobie logo :)

[ Dodano: 2008-08-21, 22:27 ]
                                Wersja, którą pewnie dałoby się nadrukować na foli:

[ Dodano: 2008-08-22, 00:01 ]
                                Spróbowałem też zrobić logo w solidworksie, ale nie wiem czemu nie jest dostępna czcionka, której użyłem w projektach 2D.

Skomentuj

Hej Warg, mam pytanie? Jakżesz ty to zrobił? :smile: Ten wilczek wygląda fajnie...

Skomentuj

jak, a bardzo prosto :) termotransfer, + troche zabawy żeby oczyścić z resztek papieru toner i na wolnych przestrzeniach, pokryć całość "grafiki" atramentem do drukarek znowu podsuszyć, sprawdzić czy nigdzie nie zostały resztki papieru dookoła albo na tonerze, i tak kilka razy aż po wysuszeniu grafika będzie idealnie czarna :) jest troche zabawy, ale w taki sposób można robić napisy na frontach do wzmaków itp :) co do oczyszczania z resztek papieru to oczywiście na mokro :)
                                    u mnie na logo z wilczkiem średnio miejscami wyszło bo blache słabo przygotowałem :oops:
                                    a no i na koniec najlepiej zabezpieczyć całość lakierem bezbarwnym :)

Skomentuj

Koszt loga jest bardzo tani moje logo kosztowało mnie około 6 złotych :) a polega to na tym że laser "wypala" wzorki i to zaciemnione jest własnie wypalone coś jak Light Scribe w Nagrywarkach :) :) Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                      X