Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa antyramy i prosba o pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa antyramy i prosba o pomoc

Tez diy ale troche inne niz kolumny.
    Robie antyrame na obrazek z puzzli wymiery to ok 1200mmX800mm A ze taki rozmiar nie jest dostepny to musze zrobic sam.
    Jakiego szkla uzyc?? mysle ze 4 mm starczy.
    Jedyne czego nie mam i nie moge znalezc w mojej miejscowosci to te klipsy .
    A najblizej praktikera czy cos w tyym stylu to 80 km mam, i tu prosba do Was czy bedac kiedys w takim markecie przy okazji moglibyscie sei rozejzec za takimi elementami, i ewentualnie mi je kupic i wyslac??
    Kase oddam a i na piwko tez sie znajdzie :wink:
    Pozdrawiam!!!

mam kilka antyram około 1 metra i wszystkie są zrobione ze szkła około 2mm, jest tak delikatne, że aż strach to wziąc w łapę ale ma też zaletę: jest lekkie i wieszając tylko na klipsach nie boję się, że spadnie mi to łeb. 4mm szkło o takich wymiarach nie powiesisz na klipsach, albo powiesisz tylko raz :) Proponowałbym jednak małą ramkę, może być aluminiowa z ceownika, która dodatkowo wzmocni i usztywni konstrukcję i zamaskuje nierównomiernośc brzegów bo tylko maszynowo można uzyskac naprawdę perfekcyjny rant i do tego błyszczący. Można też pomysleć (przy tej grubości szkła 4 mm) o swego rodzaju micro półce z takiego ceownika przymocowanego na stałe do podłoża a od góry jedynie dwa uchwyty stabilizujące. Kocham szkło ale to materiał trudny w obróbce i tylko perfekcyjnie zrobione zdobi.

Skomentuj

mysle ze ta mikro polka to bylby dobry pomysl od dolu dalbym ceownik ktory bylby na rowni z szyba a po bokach i od gory pospinam klipsami zeby mi szybka nie poleciala a trzymala by sie na tej polce.
      ramka nawet mala odpada osobie dla ktorej to robie podoba sie wyglad antyram i ja chce aby byla szczesliwa :mrgreen: to co poradzisz mi jezeli chodzi o grubosc tego szkla? bo jednak 4 mm to wyobrazam sobie ze tez bedzie troche wazylo i musi byc to na czym zawiesic, szyba bedzie robiona w zakladzie gdzie zajmuja sie szklem i krawedzie beda szlifowane, potrzebuje tych klipsow i jak bede mial wszystko to po prostu metoda prob i bledow sobie zrobie konstrukcje aby sie ladnie trzymalo.
      Od razu mowie ze pleksi odpada bo to dla kogos wyjatkowego i precz mi tu z plastikiem :cool:
      A colcolcol masz moze dostep do takich klipsow ?
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

A ja właśnie polece plexi, jest lżejsza i wytrzymalsza od szkła, a wygląda identycznie ....

Skomentuj

Nie na temat...
          W, którą stornę ten Praktiker, czy coś w tym stylu?

Skomentuj

Nowe plexi są rzeczywiście rewelacyjne jeżeli chodzi o jakość, łatwiejsze do obróbki. Jeżeli zrobią Ci tak szybke 4mm jak na zdjęciu to OK ale jeżelibędą chcieli Ci przejechac papierem ściernym to zmień projekt. Sprawdziłem grubośc szkła w moich antyramach jest to 1,5 mm, bez obróbki tylko solidnie docięte. Zdjęcie przdstawia front kuchenny 4 mm. Klipsów niestety nie mam i nie wiem gdzie można kupić, szkło łączę z pomocą alu najlepiej oksydowanego, łatwe do obróbki dobrze wygląda.
            Załączone pliki

Skomentuj

Szklo bedzie szlifowane i widzialem juz jak to wyglada i mysle ze ok.
              powiedzialem juz pleksi nie bo kojazy mi sie to z wkladkami drewnianymi w samochodach, kolo drewna to to nie lezalo, co z tego ze wyglada jak drewno, ma byc szklo ale moze zjade z gruboscia do 3-2,5 mm ?? I dalej prosba czy moglby ktos podczas wycieczki do praktikera itp zerknac czy takich klipsow nie maja? ponoc sa w dziale metalowym.
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

A nie łatwiej i pewniej będzie założyć na krawędzie krótkie ceowniki (np. 20÷30mm) od spodu przewiercone i nagwintowane (np. M4) ? Wtedy zakładasz takie ceowniki na rant, wkręcasz od tyłu śrubki, które ściskają podłoże z szybą. W podłożu możesz zrobić małe zagłębienia na wkręty, żeby Ci się na 100% nie przesuwały. Proste w wykonaniu i w mojej opinii nieco pewniejsze niż sprężynowe klipsy. Postaram się zaraz sklecić jakiś szkic dla zobrazowania idei.

[ Dodano: 2008-08-26, 09:29 ]
                Sorry za kiepską jakość rysunku ale zrobiłem go na biegu. Dla zachowania estetyki możesz sobie zaokrąglić rogi ceownika od strony zewnętrznej tak jak pobieżnie to narysowałem.
                Załączone pliki

Skomentuj

Swietny pomysl, dam tak jak mowisz i bedzie sie sprawowalo 100 razy lepiej na takiej szybie wielkiej.
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                  X