Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Amplitunera 5.1 do 1000zł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór Amplitunera 5.1 do 1000zł?

Witam, pozwoliłem sobie założyć nowy temat, gdyż wszystkie podobne pochodziły z przed dwóch lat, a wiadomo jak szybko technika idzie do przodu.
    Aktualnie posiadam Amplituner stereo Yamahy z którego jestem zadowolony, jednakże, w miarę jak rozbudowuję swój system audio przyszła pora na Ampli.
    Szukam sprzętu 5.1 w cenie max 1000zł. Wiem, że za tą cenę nie dostanę wszystkiego dlatego szukam "złotego środka". Z tego co sam szukałem, zastanawiam się nad takimi modelami:
    http://www.allegro.pl/item435221895_...er_okazja.html
    http://www.allegro.pl/item440455223_..._363_raty.html
    http://www.allegro.pl/item441518412_...p_wroclaw.html
    http://www.allegro.pl/item441986350_...aty_f_vat.html

Jestem otwarty na propozycje

Pozdrawiam:)

Jak dla mnie to: :ntd:

Skomentuj

a wg mnie dzial moze byc.

jedyne co mi sie podoba z w/w to denon

nie zwracaj uwagi na moce koncowek mocy. wazme zeby mial pelno funkcji i koniecznie musi miec wyjscie przedwzmacniacza. z czasem jak rozbudujesz sprzet i bedziesz potrzebowal wiecej mocy to poprostu zewnetrze koncowki mocy podlaczysz

Skomentuj

maaaly może najpierw napisz co wchodzi w skład tego kina. Chodzi głównie o źródła wizyjne i telewizor. Jak pewnie zauważyłeś Denon ma konwerter wizji. Podpinasz wszystkie źródła wideo do niego i jednym kabelkiem do telewizora lecisz. Jeśli posiadasz konsole nowej generacji, tuner satelitarny HD czy DVD z wyjściem HDMI to lepsza byłaby Yamaha, pod warunkiem że chcesz wykorzystać pełny potencjał tych klocków. Niestety Yamaha nie ma konwertera wideo i tu się sprawa komplikuje w przypadku rozbudowanego kina.
        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
        Grado SR125i

Skomentuj

Jeżeli chodzi o źródła wizyjne to głównym jest komputer do którego podłączany jest rzutnik w przypadku filmów lub TV. Być może w przyszłości pojawi się TV z HD i wtedy dojdzie jeszcze nTV. Jeżeli chodzi o audio to aktualnie posiadam zestaw 2.1 do którego na przyszły rok dołączą głośniki efektowe. Zastanawiam się właśnie miedzy tą Yamaha 461 a Denon 1707. Czy ktoś z was się orientuję jak ma się sprawa dźwięku. W moim przypadku używam ampli w 60%/40% muzyka/filmy. Słyszałem, że niższe modele yamahy słabo sprawdzają się przy muzyce stereo i są raczej do kina. Jak to jest z Denon'ami? Czy przy niższych modelach różnice pomiędzy różnymi markami są słyszalne?

Skomentuj

maaaly, jestes z duzego miasta, napewno w salonach RTV maja te amplitunery wiec przejdz sie i je przetestuj. na koniec powiesz ze musisz sie zastanowic i kupisz sobie z allegro :P

Skomentuj

Mam chwilkę czasu to napiszę. Byłem w salonach RTV posłuchałem, porównałem większość interesujących mnie amplitunerów i dochodzę do następujących wniosków:
              Różnicy w dźwięku pomiędzy np. Denon 1708 a 1908 nie usłyszałem. H/K 147 grał inaczej, trochę przyjemniej dla ucha. Jeżeli chodzi o funkcje to po przeczytaniu paru artykułów i konsultacji z taz, przewagę mają Denony- ich obsługa mnie też bardziej przypadła do gustu. Większy problem mam tylko który z w/w wybrać... bo doszła jeszcze opcja z modelem z przed 2 lat- Denon 1907 w dość konkurencyjnej cenie ale bez gwarancji producenta i będący sprzętem powystawowym- nie posiada on jednak wyjść i wejść hdmi.
              http://www.allegro.pl/item440786783_...lata_raty.html
              http://www.allegro.pl/item440786612_...ja_3_lata.html
              http://www.allegro.pl/item439971046_...al_ken_53.html
              http://www.allegro.pl/item445083130_...gwar_raty.html
              Jedyną różnicą pomiędzy 1908 a 1708 jest konwersja wideo hdmi i aluminiowy panel frontowy... Warte dopłacenia 125zł? Bo tak dopłacać można w nieskończoność, mój budżet miał wynieść 1000zł

Skomentuj

a bedziesz z HDMI kozystal?
                wazne zeby mial niezbedne funkcje, dobre brzmienie i wyjscia preampa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  a bedziesz z HDMI kozystal?
                  To juz chyba standart. A jak podlaczy DVD czy TV? Tylko HDMI.

Skomentuj

no niewiem - ja to dopiero dzisiaj pierwszy raz w rekach trzymam

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      no niewiem - ja to dopiero dzisiaj pierwszy raz w rekach trzymam
                      Wszystko przed Tobą

Skomentuj

Pytanko małe, a ktory ampli ma wyjscia sygnałowe dla 5.1 :?: Cały czas ptarze na zdjecia na necie z tyłu ampli tych i nie widze output tylko wszedzie input :cry: Jaki ampli ma output sygnałowy :?: Pewnie za niejaki czas tez bede stał przed takim wyborem a zakładac nowy temat to bzdura...

Skomentuj

Zamieszczone przez maneater89_1989
                          Pytanko małe, a ktory ampli ma wyjscia sygnałowe dla 5.1 :?: Cały czas ptarze na zdjecia na necie z tyłu ampli tych i nie widze output tylko wszedzie input :cry: Jaki ampli ma output sygnałowy :?: Pewnie za niejaki czas tez bede stał przed takim wyborem a zakładac nowy temat to bzdura...
                          Tak przeglądając specyfikacje wychodzi ze najtańszym ampli który posiada pełne wyjście 7.1 za przedwzmacniaczem jest denon AVR-1908 reszta modeli ma wyjście sub + 2 strefa bądź tez samo sub, i w tym momencie dla mnie stal by się takim najbardziej opłacalnym zakupem i wyznacznikiem cena /jakość/możliwości :smile:

Skomentuj

rzerzuch, do tego samego z waszą pomocą doszedłem.
                            Powiedzcie cena 1250zł za nowego, z Polską gwarancją AVR-1908 jest dobrą ceną? Bo nie wiem czy już rozbijać świnkę skarbonkę czy czekać... :lol:

Skomentuj

Te modele sa tez ponizej 1250zl, na allegro ostatnio widziałem za 1150, wiec 100zl w kieszeni, cena chyba dobra bo to jedyny ktory ma output wszystkich kanałow, a nizsze modele tego nie maja a to jest wazne...Denony podobno nie dorównują Yamahom tylko ze w tej cenie nie wiem czy znajdziesz yamahe z outputem sygnałowym 5.1....

Skomentuj

Nie sądzę żeby potaniały coś w najbliższym czasie. Ja tam bym się nie zastanawiał długo , do tego jakieś fajne głośniczki i będzie pięknie :grin:

Jak zakupisz już coś to fajnie by było gdybyś podzieli się uwagami i spostrzeżeniami dla potomnych :grin:

Skomentuj

Pułap cenowy przesunięty do 1250zl został a ja mam pytanie a raczej chcialbym jakies porownanie co lepiej, DENON AVR-1908 czy Yamaha RX-V663?? Denon 1250zl a Yamaha 1520zl...co lepiej??Wzmacniacze mają to co potrzeba czyli PREout dla systemu 7.1 (yamaha nawet 7.2 ale poprostu sub jest dany x2 na out) przetworniki i HDMI czyli standard, oraz wejscia COAX i OPT....Co lepsze :?: :?: :?:

Skomentuj

Pierwsza sprawa ampli musi miec okreslona funkcjolalnosc, czyli poprostu to co potzrebujesz. A to tez niełatwo czasem okreslic z roznych powodow. Mnie interesuja tylko urzadzenia posaidajace WiFi.

Skomentuj

Chcesz wysyłac sygnał przez WLAN?? tak czy inaczej moje wymogi sam małe, głownie PREout dla 7.1 lub 5.1 i jakosc...a denonowi i yamashce niema co zarzucic...

Skomentuj

maneater89_1989 dokładając te 270 zł do Yamahy zyskasz USB i obsługę dźwięku HD. Jeśli masz Xboxa360 czy PS3 albo planujesz nabyć w niedługiej przyszłości jakiś odtwarzacz BluRay to się przyda. A jeśli nie planujesz takich zabawek to pozostaje Ci posłuchać obydwu amplitunerów i zakupić ten, który gra lepiej.
                                        Pozdro
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                        X