Witam jak myślicie czy to ma w ogóle sens zastosowania? Mam w domciu nieużywany ale dość dobrej firmy wzmacniacz samochodowy o mocy w mostku 150W RMS, pomyślałem sobie że jak bym dokupił do tego zasilacz kąputerowy to wyszedł by z niego dość dobry wzmacniacz do suba domowego ,tylko nie wiem jakiej mocy musiał by być zasilacz czy równej mocy wzmacniacza czy większy i czy to w ogóle spełni swoje zadanie?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki zasilacz komputerowy do wzmacniacza 150w Caraudio
Collapse
X
-
no ok ale za bylejaki wzmak do suba trzeba dać 200zł i ma 120W a tu bym miał za jakieś max 40zł bo po tyle chodzą takie zasilacze z mocą ko 400w a tamten i tak leży i się marnuje, tak czy siak całość będzie schowana więc na wygląd nie trzeba patrzeć no chyba że taki wzmak do suba ma coś co wzamk samochodowy nie ma to mne uświadomcie proszę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toma085no chyba że taki wzmak do suba ma coś co wzamk samochodowy nie ma to mne uświadomcie proszę
pomysl troche bez sensu.. za 40zł super zasilacza nie kupisz poza tym zasilacz np 400W nie odda 400W na napieciu 12V. Do tego wzmacniacz bedzie zasilany 12V a nie 14,4V co tez pogorszy osiagi. Jesli ten samochodowy jest dobry to dostaniesz za niego troche kaski tak ze wystarczy na dobry wzmak do suba...
Lepszym rozwiazaniem niz zasilacz komputerowy jest odpowiednie trafko ktore po wyprostowaniu da 14V oczywiscie z odpowiednia bateria kondow itd ale to juz kosztuje i raczej tez sie nie oplaca.
Ostatnia sprawa - jaki glosnik chcesz tym napedzic?
Skomentuj
-
toma085, ja w domu wzmacniacze samochodowe testuje na zasilaczu AT ktory ma wydajnosc pradowa na 12V ok 8A
starcza to do napedzenia standardowego wzmacniacza 50-70W z GAIN podkreconym ponizej polowy z podlaczonymi kolumnami 8ohm.
suba probowalem napedzac ale ewidentnie brak mocy. tak wiec musialbys miec 2-3 zasilacze, potezne diody prostownicze i jakies AKU z samochodu jako forme stabilizatora/kondensatora
wg mnie oplacalne tylko jak masz wszystko na stanie :P
Skomentuj
Skomentuj