Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dźwięk przestrzenny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dźwięk przestrzenny

Witam. Zbuodawałem własnie kolumny GDN 15/40/5 + DX25, do tej pory grałem na eltax liberty 1+ ( małe podstawki ). Mam amplituner Yamaha RX-V 459 i moim jedynym głównym źródłem dźwięku jest komputer ( z Creative X-Fi Xtreme music ). Zawsze miałem połączony komp z amplitunerem analogowo, ale teraz połączyłem coaxialem. O ile odrazu bez problemu stereo ładnie sie przesyła, to jest problem ( nie wiem gdzie ) z dźwiękiem wielokonałowym... W amplitunerze ustawiłem 4 głośniki, 2xfront i 2x surr, ale gdy odtwarzam film na kompie w 5.1 i chce wielokanałowy dźwięk to nie moge go włączyć. Zamiast jakiegoś kodeka dolby wyświetla mi PCM ( to dobrze, źle ?). Nie wiem jak to poprawnie skonfigurować. Jakieś pomysły ?
    ( Rozumiem że da się na 4 głośnikach odgrać 5.1 albo nawet 6.1 ? )

jak wyswietla PCM to znaczy ze jest OK, tez mam Yamahe wiec jakby nie bylo PCM to znaczy ze sygnal nie dochodzi, problemy z kablem itp.
    musisz skonfigurowac jeszcze w kompie 5.1, wgraj sobie codec ACFilter do 5.1, przelaczyc tam musisz na digital oputput, i powinno byc ok, jest sporo w necie informacji o tym jak to ustawic, bo kazdy na początku ma z tym problemy.

aha... no i jak juz wszystko dobrze ustawisz, i zapuścisz jakis film z dzwiekiem wielokanalowym to na wyswietlaczu w ampli. powinno ci sie pokazac wiecej głośniczków :)

Skomentuj

Chyba coś mam Zainstalowałem VLC PLAYER i w paru filmach czuć że każdy głośnik gra co innego.........

Tylko nie wiem że ampltuner miskuje stereo czy to jest już dzwiek wielokanałowy, ale wydaje mi się i mam nadzieje że to drugie :]

Skomentuj

u mnie jak gra 5.1 to po prawej stronie na wzmacniaczu (tam gdzie u ciebie jest L R) u mnie pojawia sie 6 literek...
        wiec to chyba jeszcze nie ejst 5.1 u ciebie... chyba przełączyłeś we wzmacniaczu na taka funkcje, że amplituner sam rozdziela jakoś sygnał na każdy głośnik, chbya jest coś takiego, ale to jeszcze nie 5.1.

zainstaluj ACFilter, sprawdz czy masz napewno jakiś film z dźwiękiem wielokanałowym i sie pobaw troche, tak bedzie najprościej

Skomentuj

No wiem że nie jest już :/ Bo tak samo grają mp3, pobawie sie jeszcze z tym. Żeby amplituner grał dźwiękiem wielokanałowym musze chyba włączyć EXTD SUR ? Tylko że nie moge, i to chyba przez to że mi z kompa nie leci odpowiedni sygnał.

Skomentuj

Przez coax z kompa leci Ci sygnał stereo. Musisz tak jak koledzy zainstalować kodek audio w którym wymusisz dźwięk z podziałem na kanały.

Skomentuj

Ha ! Mam !!!!!!! :) Bawiłem sie bawiłem sie tym ac3 filterem........... aż w końcu ... okazało się że musze włączyć bit stream w sterownikach X-fi, jeden ptaszek i jak włączam film to mi na amplitunerze odrazu samo wyskakuje, dolby coś tam :) Ale i tak dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Czaruję...
              X