Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Magicy :) automatyka??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Magicy :) automatyka??

potrzebuje zrobic charakterysyke jednostkowa obiektu całkującego z inercja :)

G(s)= k / s(Ts+1)

http://home.agh.edu.pl/~msokol/cw1.htm zadanie drugie. Jak ktoś miał to niech pomirze :)

Chodzi mi głównie jak ma wyglądać funkcja tf do matlaba żeby to narysować :/

O ile jeszcze dobrze pamiętam to powinno to wyglądać tak:
    s=tf('s');
    T=1;
    k=1;
    K=k/(s*(T*s+1));
    Kt=K*1/s;
    step(Kt);

Oczywiście stała czasowa i wzmocnienie możesz sobie zmienić :wink:

Skomentuj

kurde a dlaczego tak ??
      Wcześniej jak mialem na zajęciach :

G(s)=k/T+1
      to zgodnie b0 = k, a1=T, a0=1 wpisywałem G(s) = tf( b0, [a1 a0]) czyli np G(s)=tf(1, [1 1])

Problem w tym ze jak mam G(s)=k/s(T+1) przekształcam na k/Ts2 + s czyli b0=k, a2=T, a1=1 ale gdzie a0?? hm...

Skomentuj

michone, są dwa równoważne sposoby zapisu transmitancji w Matlabie. Skasuj średnik w linijce:
        K=k/(s*(T*s+1));
        i w CommandWindow sam zobaczysz, że ta transmitancja jest poprawna.

[ Dodano: 2008-10-19, 15:29 ]
        Możesz to oczywiście zapisać tak jak Ty chcesz. Wtedy będzie:
        G=tf(k,[T,1,0])

dla k=T=1.
        Widzę, że dopiero zaczynasz przygodę z automatyką. Jeszcze długa droga przed Tobą.
        Powodzenia :smile:

Skomentuj

doszedlem lopatologicznie do opcji tf(k,[T 0 1]), no dostałem przedmiot podstawy automatyzacji ale niestety wykłady troche różnią się od ćwiczeń :/. Przedmiot ten nie jest moim kierunkowym a to zadanie z pierwszych cwiczen :P co do pierwszego zqapisu to nikt mi nie powiedzial ze takie cos istnieje :P ale bardzo dzieki za pomoc :) jak bede mial problemy to bede sie zglaszal jesli nie masz nic przeciwko.

Skomentuj

Chętnie pomogę oczywiście w miarę swoich możliwości :smile:

Skomentuj

Czaruję...
            X