Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wpływ głosników na obraz w TV.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wpływ głosników na obraz w TV.

Witajcie. Jako, że ciekawi mnie temat, a nigdzie nie znalazłem interesującej lektury mam pytanie do znających się na rzeczy. Dlaczego, gdy ustawiłem kolumny głośnikowe obok telewizora, na dole ekranu kolory R (odcienie czerwieni) przebarwiają się ? Tzn. zamiast czerwonego widzę pomarańcz itp. Jaka jest między tym zależność ? Czy głośniki muszą być ekranowane ? Czy jest na to inny sposób ? Pozdr.

Taki efekt na ekranie powoduje silny magnes głośnika. Oczywiście mowa tu tylko o telewizorach z tradycyjną lampą kineskopową. Wiązka elektronów "wyrzucana" przez działo elektronowe (chyba tak to się nazywa) jest odchylana przez silne pole magnetyczne i dlatego pojawia się ładna tęcza :smile: Można to wyeliminować odsuwając kolumny od telewizora lub stosując głośniki ekranowane.

Skomentuj

Aha, a można jakoś zaekranować głośniki ? Bądź obudowy ? Nie za bardzo mam gdzie odsunąć kolumny

Skomentuj

Możesz do głośnika niskotonowego dokleić dodatkowy magnes, ale może to nieco zmienić parametry głośnika.

Skomentuj

Aha, no i dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

doklejasz drugi magnes w odwrotnej "polaryzacji" i na to jeszcze zakladasz stalowa puszke. pozwoli to na prawie calkowite ekranowanie glosnika

przyklad

Skomentuj

Czaruję...
            X