Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Parametry TS

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parametry TS

Witam. Dostałem kiedyś od kolegi głośnik 30 cm KOPPA z Uniserwisu :) oczywiście za darmo. Ponieważ wtedy nigdzie nie znalazłem żadnych parametrów wsadziłem go do paczki 64 litrów.
    Dzisiaj natknąłem się na tą stronkę :

http://audioserwis.pl/koppa-dw120-8o...60w-p-115.html

Pytanie: Na ile wiarygodne są te parametry i na ile zestroić bassreflex :) (mało wymagający subik do kina domowego, pokój 15mkw)

Pozdrawiam Ploter

prawdopodobnie z obudowa dobrze trafiles. BR przy tak wysokiej dobroci bym raczej nie robil - nic on nie da, a moze rozmulic co najwyzej glosnik. jak chcesz wiecej kopa to pomniejsz skrzynke (butelkami, czy ksiazkami w srodku), a jak wiecej miesa, kosztem utemperowania "ataku" to wieksza paka - mozna to zrobic wytlumieniem.

Skomentuj

Właśnie w obudowie Closed bardzo niemiło dla mnie grał ;/ dlatego otrzymał on rurę BR która teraz jest w trakcie dobierania na jakąś wartość ;] strojenia. Tylko właśnie jaką chodzi Mi o kino. Aha poza tym głośnik jest skierowany w dół a BR w słuchacza i bardzo ładnie gra tylko za wysoko bo dudni. Pytanie na ile go zestroić bo nie ma tam wartości Qts No i czy są to aby wiarygodne parametry TS ??

Skomentuj

niemilo gra bo glosnik jest do dupy. zadna obudowa go nie poprawisz - a juz na pewno nie zadnym bassreflex (popatrz na jego dobroc!). zmien glosnik.

Skomentuj

Jezusie chrystusie, przecież Qts wypadnie na około 1, podbicie w b-r powyżej strojenia będzie wynosiło z kilkanaście db To nie ma prawa grać dobrze...jedyna opcja dla tego głośnika to baaardzo duży closed albo bandpass 4th (ew. linia transmisyjna ale szkoda sie męczyć dla takiego głośnika). Oczywiście jest jeszcze jedna najlepsza opcja-sprzedać to dziadostwo razem ze skrzynką i kupić coś co ma szanse zagrać a nie buczeć.

Skomentuj

A mi tak dokładnie nie chodziło o to co zrobić zeby to senownie zagrało tylko czy mam wierzyc takim parametrom jak podanym na stronce. To co z nim trzeba zrobić to wiem bo już będzie 2 latka jak jestem na DIYAudio zarejestrowany :) Wiec zamiast niego wskoczy tam Tonsil GDN 30/80 :) niestety regenerowany ale Tonsil.

Skomentuj

nie dowiesz sie dopoki ich sam nie sprawdzisz. jig to nieduzy koszt.

Skomentuj

JIGa mam ;] tylko jakoś nie wierzę Mu ;] coś mi pomiary ARNa 226 nie wychodziły za dobrze ;/ ale cóż spróbuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                X