Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Inżynieria Akustyczna ; Wibroakustyka i Inżynieriana na AGH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Inżynieria Akustyczna ; Wibroakustyka i Inżynieriana na AGH

Na AGH w Krakowie znalazłem ciekawy kierunek Inżynieria Akustyczna
    http://www.msia.agh.edu.pl/index.php

nie powiem ciekawy kierunek nawet zacząłem o nim myśleć poważnie :)

Studiował ktoś z was na podobnym kierunku?
    opłaca sie wgl. w to pakować? jak później z praca?

P.S
    Co sądzicie o tym kierunku, czy jest ciężko?
    Jakie później są perspektywy pracy?

Ja jestem obecnie na Wibroakustyce i Inżynierii Dźwięku. Inżynieria Akustyczna ma być jego rozwinięciem. Od samego początku masz przedmioty ułożone pod ten kierunek. Ja musiałem przez 3 lata przechodzić wszystkie przedmioty jak każdy mechanik z IMIR-u. Mnóstwo osób pisało się na Inżynierie Akustyczną i wydaje mi się że będzie z czasem coraz więcej. A miejsca są ograniczone. Gdybym mógł teraz wybierać, wybrałbym bez wahania ten kierunek. Co do przyszłości.....samo skończenie super studiów niewiele da. Trzeba coś potrafić, a praca jest choćby w diagnostyce. Czy jest trudno??? Myślę że dużo łatwiej niż przejście 3 lat IMIR-u. Tak naprawdę ciężko coś na 100% napisać, ponieważ ten kierunek został otwarty w październiku i obecnie "dociera się".
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

kamil4772, ja jestem na etapie zbierania kasy na te studia. W przyszłym roku składam papiery, nie ma co

Jak z pracą? Wg. mnie bardzo ciężko, ale na razie chce studiować dla siebie i własnej wiedzy, a dopiero potem coś innego dla pracy.

Perspektywy pracy są w linku który sam podałeś, tylko trzeba je umieć wychwycić

Skomentuj

Inżynieria akustyczna dopiero w tym roku ruszyła na AGH więc to pierwszy rok i trudno powiedzieć co i jak :]

Skomentuj

Inżynieria akustyczna dopiero w tym roku ruszyła na AGH więc to pierwszy rok i trudno powiedzieć co i jak :]
          tak ale podobne kierunki juz były chodźby przykładem jest taz, który takowy kończył :)

Jak z pracą? Wg. mnie bardzo ciężko, ale na razie chce studiować dla siebie i własnej wiedzy, a dopiero potem coś innego dla pracy.
          A ja mam inne podejście,
          mam juz dosyć nauki i jak najszybciej chce to skończyć :p
          ale co innego ze musze wybrać cos co mnie interesuje(zastanawiałem się nawet nad pirotechnika ;])

Perspektywy pracy są w linku który sam podałeś, tylko trzeba je umieć wychwycić
          inżynieria ochrony środowiska (liczne instytucje państwowe i samorządowe), działy badawczo-rozwojowe w przemyśle (projektowanie urządzeń pod kątem obniżania ich drgań i hałasu), transport (obniżanie hałasu komunikacyjnego), budownictwo (izolacja i adaptacja akustyczna budowli, wibroizolacja), telekomunikacja i komunikacja (technologia mowy), media elektroniczne - radio, telewizja, internet, produkcja nagrań dźwiękowych, nagłaśnianie koncertów i imprez masowych, specjalistyczny przemysł produkujący sprzęt elektroakustyczny, akustyczne urządzenia pomiarowe i oprogramowanie przydatne w akustyce.
          czytałem to ale interesowało mnie jak to jest w praktyce, żeby nie roznosić ulotek po tym :P
          przykład: http://www.infopraca.pl/pl/praca/Inz...slaskie/960142
          kierunek interesujący tylko czy gra jest warta świeczki

może lepiej wybrać informatykę jak wszyscy ;]

Skomentuj

kamil4772, teraz gra świeczki raczej nie jest warta, teraz informatyka króluje jak zauważyłeś. Ale kto wie jak będzie za 5 lat? kiedy to rynek się nasyci? Praca jako np. monter car audio jest dobrze płatna, ale też ile jest takich miejsc pracy? Na pewno o pracę będzie po tym ciężej niż po informatyce.

Skomentuj

prace po tym kierunku znajdziesz ale glownie jako wibroakustyk - czyli w zasadzie twoje zadanie bedzie sie ograniczalo do redukcji drgan, wibracji itp roznicy uzadzen w celu minimalizacji halasu.
              zobacz np nowe drogi w miastach - wszedzie sa ekrany dzwiekochlonne bo takie sa wymogi i moda :P
              no i praca raczej w duzych firmach produkcyjnych wiec glownie duze miasta :???:

Skomentuj

kamil4772 tak dla ścisłości ja dalej studiuje, na 4 roku. Gdzieś widziałem na wydziale plansze z możliwościami wyboru konkretnej specjalności w trakcie Inżynierii Akustycznej. Jest tego naprawdę sporo i jak ją znajdę to zrobię zdjęcie. Pawel S. nie tylko sama wibroakustyka wchodzi w grę. Obecnie kilku kolegów z grupy pracuje. Jeden z nich zajmuje się protetyką słuchu, drugi jeździ po kraju i nagłaśnia koncerty, imprezy plenerowe itd, a kolejny zajmował się pomiarami natężenia hałasu komunikacyjnego. Poza tym wybierając przedmioty obieralne określasz w którą stronę chcesz pójść: czy to ma być wibroakustyka czy inżynieria dźwięku. Tak ja mam. A na IA jest jeszcze sporo elektroniki i myślę że każdy znalazłby coś dla siebie. :)
                Grado SR125i

Skomentuj

jak robilem rozeznania 3 lata temu to tylko wibroakustyka dla mnie wchodzila w gre :???: tzn tylko tam mialem szanse isc i ewentualnie w tym dalej pracowac...
                  i dlatego zostalem na mechanice :P

Skomentuj

Ja jestem na wydziale IMiR i wibroakustyka byla juz wczesniej jako specjalność, wiec pewnie program tam bedzie dosc podobny do takiego jaki maja automatycy i mechanicy. Z praca nie powinno byc problemu.

Zamieszczone przez wasik1989
                    kamil4772, teraz gra świeczki raczej nie jest warta, teraz informatyka króluje jak zauważyłeś. Ale kto wie jak będzie za 5 lat? kiedy to rynek się nasyci? Praca jako np. monter car audio jest dobrze płatna, ale też ile jest takich miejsc pracy? Na pewno o pracę będzie po tym ciężej niż po informatyce.
                    Jezli to beda studia choc troche podobne do tego co bylo, a skoro jest to organizowane przez IMiR i EAIiE to raczej tak bedzie to beda uczyc rzeczy innych niz montowanie caraudio. Wibroakustyka sie zajmuje miedzy innymi wibroizolacja, wyciszaniem maszyn, robotow itp., projektowaniem hal i budowli, projektowaniem samochodow i samolotow. Z Praca raczej nie bedzie problemow. Jesli nie znajdziesz albo nie bedziesz chcial pracy w wibroakustyce to w zwyklej inzynierii mechanicznej cos znajdziesz. Z tego co wiem to teraz wszedzie brakuje mechanikow, szczegolnie za granica. U nas strasznie probuja zachecac ludzi do zapisywania sie jakimis doplatami, podwyzkami stypendiow naukowych itp. No i sa to dosc ciekawe studia. Raczej niewiele jest nieprzydatnych nikomu pierdol i kucia na pamiec. Uczelnia ma sporo fajnego sprzetu: komore bezechowa, jakies wzbudniki ktore trzesa calym budynkiem, przerozne mierniki, czujniki i mikrofony.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Saginata, mialem od dluzszego czasu o cos zapytac studentow wibroakustyki - daloby sie przeprowadzic jakies badania skutecznosci dzialania mat bitumicznych?
                      napewno pomogloby to przy wyborze danego produktu i porownaloby co ile tak naprawde jest warte...

Zamieszczone przez Saginata
                      Z tego co wiem to teraz wszedzie brakuje mechanikow, szczegolnie za granica
                      w polsce jest brak inzynierow wiec praca zawsze jakas sie znajdzie
                      ja w przyszlym semestrze wybieram specjalizacje "budowa i eksploatacja pojazdow samochodowych" i z takim kierunkiem mialbym szanse na prace w niemczech - szkoda tylko ze jezyka nieznam :roll:

Skomentuj

Nie na temat...
                        Pawle mój znajomy robił w tamtym roku takie badania był to projekt a by go zrealizować miał dostęp do komory, i sprzętu ....badał "tłumienie" różnych materiałów ...i to było pod kątem fali dzwiękowej .....
                        tak więc popytam ...

Skomentuj

yy, a jak jest w końcu z tą elektroakustyką :?:

Skomentuj

yy, a jak jest w końcu z tą elektroakustyką
                            co masz na myśli, jakoś nie skumałem :P

przekonałem sie do Inżynierii Akustycznej
                            tylko jak jest z dostaniem sie, czytałem ze od 600 punktów przyjmowali

http://www.ukr.agh.edu.pl/?pg_symb=r...69&m_symb=nowa

W=4xG+J
                            dot rozsz.
                            G=N+2(N-30)
                            N- ilość punktów

czyli jak zdam podstawę na 100procent(punktów) i język tez na 100 to będę miał tylko 500 <sciana>

żeby miec 600(calkowite minimum :/) musze zdać mat.rozsz. na 65 i ang podst. na 60

dobrze to liczę? ehh ciężko bedzie w dodatku ze progi mogą zaczynać sie od 900 czyli impossible :/

Program kształcenia spełnia wymagania standardów kształcenia dla kierunku Elektronika i Telekomunikacja oraz w 89% standardy kształcenia dla kierunku Mechanika i Budowa Maszyn
                            Czyli jest możliwość po ukończeniu inżynierii akustyki iść na np. budowę maszyn i część przedmiotów będę miał zaliczonych rozmiecie mnie?

Skomentuj

Nie sadze zeby progi byly od 900. 900 to bardziej na informatyke na EAIiE. Z dostaniem sie na IMiR nie bylo problemu, problem byl z utrzymaniem sie i opanowaniem checi rzucenia wszystkiego wpizdu i pojscia na cos prostszego. Nie wiem czy jest sens po akustyce robic mechanike i budowe maszyn, pewnie programy beda w miare podobne i wiele nowego sie nie nauczysz. Z przepisywaniem ocen jest roznie bo to zalezy od prowadzacych. Kolega sie przepisywal na mechanike i budowe maszyn i mial ocene z przedmiotu Metody numeryczne i statystyka dla inzynierow. Na nowym kierunku byl przedmiot Metody numeryczne i statystyka. Nie chcieli przepisac oceny bo nazwa byla inna, mimo ze przerabiane bylo to samo.

Skomentuj

chodzi mi o to co się po tym robi

[ Dodano: 2008-11-05, 21:43 ]
                                po elektroakustyce

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772
                                  Cytat
                                  Program kształcenia spełnia wymagania standardów kształcenia dla kierunku Elektronika i Telekomunikacja oraz w 89% standardy kształcenia dla kierunku Mechanika i Budowa Maszyn

Czyli jest możliwość po ukończeniu inżynierii akustyki iść na np. budowę maszyn i część przedmiotów będę miał zaliczonych rozmiecie mnie?
                                  ja bym sie nie zdziwil jakbyscie mieli na poczatku wspolne przedmioty a dopiero na specjalizacji przedmioty zwiazane z akustyka itp. tak przynajmniej jest u mnie gdzie od poprzedniego roku polaczyli mechanike i inzynierskie zastosowanie komputerow :P
                                  co nie powiem wyszlo mi na kozysc

Skomentuj

kamil4772 po skończeniu inżynierii akustycznej raczej nie przepiszą Ci ocen na mechanikę i budowę maszyn. W drugą stronę tak bo znam takie przypadki gdzie ludzie robią dwa kierunki naraz. Program IA stanowi zlepek tego co jest na IMIRze plus EAiE. Nie ma siły żeby przedmioty z tych dwóch wydziałów były prowadzone na jednym kierunku równocześnie. Nikt by temu nie podołał. Masz opracowane wybiórczo pewne zagadnienia, które początkowo wszyscy realizują a na kolejnych latach wybierasz sobie specjalność. I tam pewnie będą one rozszerzone. Poza tym pewnych podstaw muszą Cie nauczyć. I tak na marginesie i tak co roku jest mniej przedmiotów, więc nie ma się o co zawczasu martwić.
                                    Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                    X