Kiedyś bawiłem się soczewką fresnela (czyt. frenela). Jakość obrazu była zupełnie zadawalająca tylko jeden warunek - musi być absolutnie ciemno. No ale trzeba było z tego zrezygnować bo mieszkanie za małe a do tego potrzeba sporego pomieszczenia żeby z odpowiedniej odległości uzyskać duży obraz.
Wszystko co gość napisał jest prawdą. Kolega bawił się tym i wyszło naprawdę OK obraz nie różnił się niczym od projrktorów za kilka tys. tyle że to była inna książka i matryca z monitora LCD 15" ma ładną rozdzielczość i w zestewie z dobrym nagłośnieniem :) filmy ogląda się super.
Możesz śmiało kupić tę książkę jeśli jest w niej wszystko co autor opisuje.
Nie bylem pewien czy zrobienie takiego projektora jest mozliwe. Na razie nie kupie tej ksiazki, bo nie mam jeszcze pelnej aktywacji konta i zbieram kase na zrobienie suba. Jesli kiedys jeszcze cos takiego bedzie to chyba sie skusze. Dzieki za odzew. Pozdrawiam.
:), czytalem sporo o tym, i to zaden problem zrobic taki projektor, najwazniejsze to miec matryce LCD i mocna lampe z dobrym odprowadzaniem ciepla, a te dwie rzeczy nie sa tanie. Ja mam zamiar sobie zrobic za jakis czas projektor, moze w przyszle wakacje, chyba ze sie uda to i wczesniej, jak cos to sie pochwale na forum .
P.S
Moze ma ktos na sprzedanie uszkodzany monitor LCD ze sprawna matryca? :) Tanio kupie .
Pozdrawiam
Grzesiek
nie trzeba kupowac tej gazetki, wystarczy poszukac na forach zagranicznych o tematyce kompow lub nawet na tweaku poszukac tematow z tym zwiazanych, tam tez beda linki do innych stron
jak ktos chce to mam opis jak zrobic taki projektorek w pdfie (kiedys od kolesia dostalem)... moge przeslac na maila a najlepiej jak ktos by mial dostep do serwa bym mu przeslal i by wrzucil ;] (plik zajmuje 224kb
pozdro
relatywny koszt budowy tego projektora wacha sie od 800-1500zł. Ja już wszystko wyliczałem i dużo mi nie brakowało że by się za to zabrać, ale jakoś narazie nie wyszło. Najdrożej wychodzi jak wiadomo sam panel lcd i lampa - najlepiej HQI, ale i same soczewki nie są tanie...
:), mysle ze jak ktos troche inteligentniejszy :), to i z tych informacji co sa w linkach by juz zlozyl projektor,no ale to trzeba miec pieniadze;/. zebym byl pewny ze to piekny obraz wyjdzie takjak na niektorych zdjeciach w tych linkach to juz bym sie bral za robote, no ale na sprawdzenie czy to wyjdzie czy nie to mi troche szkoda narazie ;/.
Jak widac informacji na ten temat w necie jest duzo. Wczesniej jakos tego wcale nie zauwazylem. tomekk mozesz mi podeslac tego pdf'a: chriskkk@o2.pl. Pozdro.
ja ściągnołem z netu opis jak zbudować taki projektor, jak się potem okazało jest to opis który jest sprzedawany na allegro, są tam wszystkie wymiary podane i jest dokładny opis jak wykonać takie cudo. Jeśli by ktoś chciał ten opis to proszę o kontakt na maila. Ja osobiście nie będe robił tego bo rozmiary nie pozwalaja na sensowne umieszczenie tego w moim mieszkaniu.
hehe Szczemar ten ktory ja mam to tez jest chyba ten z allegro bo na koncu cos tam jest napisane ze przy nielegalnym rozpowszechnianiu tego pliku w necie bedzie skarzyl do allegro :>
pozdro
:) no to zobaczymy czy zaskarzy hehe :).
jak mozecie to przeslijcie mi oba ( greg00@o2.pl ). z gory dzieki. ,mam tylko nadzieje ze to nie jest ten projektor z zastosoaniem monitora i soczewki Frensla/ela (?), bo tego juz probowalem :). no i nie polecam!! :). ale moze sobie zrboie taki normalny z lampa i matryca LCD ...
Jeżeli jeszcze ten temat "żyje" a chyba tak to podeślijcie mi też, jeżeli znajdziecie chwilę czasu ! Bo powiem wam że lepszego cuda to nie widziałem. A co do kosztów to na matryce przeciętną 15" trza ze 800-900 i w góre. Że w 1500 to ho ho wypas jakich mało. Słyszałem gdzieś że to się przekłada średnio; na 2 tyś wydane na własnoręczny projekt to tak jak by się mialo nowy za ok. 7 tyś !!!! tbudzynski1@wp.pl
Pozdrowienia
Tomasz Budzyński