Witam czy jest ktoś może na forum kto ma ten przetwornik?? Sam go mam w subie i mam pare pytań
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
IT MDS12
Collapse
X
-
No ja mam wersje jedno cewkową ale myśle że chyba zbytnio sie nie różnią. Bo mój problem polega na tym ze u mnie z jednej strony strasznie przyciera cewka i dodatkowo głośnik potrafi nieźle przyłożyć nią o nabiegunnik. Jak docisnę membranę w miejscu kopułki to bez problemu dotknąć można nabiegunnika i chyba tak nie powinno być w moich miltonach nie ma mowy zeby który kolwiek głośnik Tonsila dotknął nabiegunnika a mają mniejszy skok niż ten MDS a przy takim wychyle jak podaje producent MDSa nie powinno przecież tego być i interesuje mnie czy u kogoś to tez występuje czy ja poprostu dostałem wadliwy głośnik z AC :/
Skomentuj
-
To jak możesz to sprawdz złap go za kopułkę i delikatnie spróbuj docisnac ile da rade tylko delikatnie uważaj na kopułkę. przetestuj go na utworze Tiesto- Break my fall tam jest taki bas że rzuca głośnikiem tylko na tym utworze jak narazie porządnie przywalił cewką głośnik ale tak ze aż się wystraszyłem taki huk był
Skomentuj
-
Pawel S., czyli albo niski albo podbity. Tiesto raczej nie robi kaszaniastych utworkow z basem podbitym o 10db a kolega mowi ze ta piosenka sie wyroznia basowo wiec ja sie pytam gdzie :P? bo u siebie jakos nie widze wyjatkowch wychylen :), ani nie slysze niskiego basu ktory ma duza amplitude
Skomentuj
-
n_omzys nie mówiłem ze jest tam niski bas tyle ze głośnik wyjątkowo lata przy tym utworze i to praktycznie jeden utwór przy którym głośnik potrafi naprawde uderzyć cewką lub dolnym zawieczeniem o kosz wiem że dość głośny huk jest.
audio-technik wzmacniacz jest praktycznie idealny do tego bo to produkcja Irka Panel Sub300 mocy nie brakuje a za dużo tez jej nie ma. I raczej nie uszkodziłem głośnika bo było tak od poczatku jak tylko go dostałem a i uszu nie mam drewnianych i słysze kiedy głośnik miałby dość wiec to raczej nie moja wina. Kiedy włącze np. Young jeezy - Air force albo Lil John - Salt Shaker to w pokoju jest piekło nie ma mowy o żadnym udeżaniu cewki tylko szafki sie przesuwają ale jak bas jest troche twardszy i tak jak w przypadku Tiesto - break my fall to głośnik zaczyna dziwnie sie zachowywać np w Tiesto - in the dark jest bardzo fajny miękki basik i też głośnik łądnie pracuje choć czasem dziwnie brzęczy tak jakby włąsnie membrana uderzała w coś i tak było od poczatku jak tylko uruchomiłem Suba i słyszałem tez że może być wadliwy produkt więc zbieram info co moge zrobić. Ogólnie jestem zadowolony z efektu ale nie mowiem troszke mnie drażni fakt ze głośnik za taką kase z dość dużym Xmax potrafi walnąć cewką i "dotknąć" ręcznie cewką nabiegunnika gdzie moje Tonsile w mildtonach tego nie robią
Skomentuj
-
Więc wypowiem się ja jako wcześniejszy właściciel tego IT bo to ja go właśnie zamówiłem z AC i przez miesiąc eksploatowałem bez awaryjnie po czym mi się trafił za bardzo okazyjną cene Mivoc więc sprzedałem go obecnemu właścicielowi prawie po takiej cenie za którą sam zapłaciłem.
Wiec tak ja uważam że kolega ma coś skopane albo z budą albo z ustawieniami panela ponieważ przez ponad miesiąc grał u mnie zasilany wzmacniaczem Axtona 300W RMS i nigdy nie było opcji stuknięcia cewki o nabiegunnik nigdy mi nic nie ocierało i nie chałasowało mimo różnorodnej muzyki włącznie z ciężkim amerykańskim hip-hopem. Wiec albo kolega mu daje niezły przester albo ze wzmakiem jest coś nie tak.
Skomentuj
-
Nie wiem Toma085 kontakotowałem sie z Irkiem w tej sprawie i raczej to nie wina panelu. Nad całą budową piecze trzymał głównie Paweł S. jak było wczesniej w moim temacie ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12882&highlight=mds ) pokazany był model cyfrowy budy a rzeczywisty nie rózni sie praktycznie niczym. Z głośnikiem nic nie robiłem poprostu zamontowałem go w subie podpiołem pod wzmaka i tak gra i od początku tak było nie to ze zaczęło sie po jakimś czasie . Nikogo za to nie winie sub gra ładnie na amerykańskim hip hopie nie uderza cewką tylko słychac jakby brzęczenie membrany. Głośnik zachowuje sie tak napewno nie z mojej winy i chce sie dowiedzieć co jest grane a jak jest gwarancja to z chęcią z niej skorzystam. Po za tym Paweł S. wyjaśnił mi ze jak da rade ręcznie docisnąć membrane do końca tak zeby cewka dotknęła nabiegunnika to istnieje możliwość że uderzy podrzas pracy. A z tym ocieraniem cewki moze nie zwróciłeś poprostu uwagi ja np zwracam duża uwagę na takie detale i potrafię znaleźć dużo takich pierdułek.Po za tym mam dość wrażliwy słuch wbrew pozorom i potrafię sie dosłyszeć wielu najmniej słyszalnych zniekształceń czy brzęczeń.Nie chce nagrywać filmiku jak to słychać bo szkoda mi głośnika jak nie da rady z tym nic zrobić i będzie musiało zostać tak jak jest. A jak u innych tak nie będzie i nici z gwarancji to będe musiał uzbierać kase i kupić nowy choć w planach jest juz druga buda i powrót do pomysłu z Mivociem XAW 310 skoro Toma085 go tez zachwala choć IT MDS12 tez potrafi ładnie zagrać miękko.
A może jest ktoś z okolic lub z Olsztyna to pokaże jak to wygląda... może nie do uderzenia cewki bo ona uderza dopiero gdy jest dość głośno
Skomentuj
-
ale to ociera tylko z jednej strony po drugiej stronie ni cholery i to własnie tak jak by membrana krzywo wklejona była. Jak ociera to nawet w taki sposób jakby o cos zahaczała. Przy cichym słuchaniu jest ok ale jak dojdzie troche Volume to tak sie dzieje. A jak wcisne na środku to nie ociera tylko dotkne nabiegunnika i to bez problemu.
No wąłsnie najlpeiej jak by to zobaczył któyś z was :/ No ale przecież nie będe wymontowywał głośnika i wysyłał do każdego z was żebyście sami zobaczyli no ale może to by jakies wyjście by było
Toma085 a co moze byc nie tak z obudowa?? Jeżeli chodzi Ci ze to cos w niej brzęczy to odpada jest wręcz "przesztywniona"
Skomentuj
-
No włąsnie jak ją budowałem to dlatego tyle czasu spędziłem na forum itp zeby wszystko było w miare dokładnie zrobione wiec ciezko mi powiedzieć najlepiej jak by któryś z was to usłyszał pewnie od razu byście wiedzieli
takero jak masz czas to zajżyj na mój wczesniejszy temat wyżej podałem link i tam na dole jest ostateczna wersja budy praktycznie rzeczywisty model jest taki sam.
Skomentuj
Skomentuj