ze starych szafek to się rozłazi z wiekiem, wilgoć itp powodują, że traci gęstość, rozłazi się podczas próby cięcia. nowe są twarde (choć to nadal HDF nie jest, MDF też wydaje się twardszy) więc będzie OK.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kolce w monitorkach
Collapse
X
-
Może to wam rozjaśni nieco:
HDF - Hight Density Fibreboard
http://www.meble.pl/slownik,hdf,35.html
MDF - Medium Density Fibreboard
http://www.meble.pl/slownik,mdf,2.html
Skomentuj
-
Jestem wściekły.
Specjalnie bawiłem się z tymi monitorkami od wakacji, żeby wszystko robić na spokojnie, dokładnie. I kiedy przyszło co do czego i zacząłem naklejać ten paskudny fornir chyba wszystko popsułem. Nie dość, że pękł mi w paru miejscach ( oczywiście na kantach ) to jeszcze nie chyba źle szlifowałem te 3 mm. Nie łączy się jedna z drugą ścianką tak fajnie jak na niektórych zdjęciach koledzy z forum pokazywali.
Teraz kanty mam jak źle regipsowane kąty ścian w pokoju przez pijanego zioma.
slavOK witaj po sąsiedzku ( Wadowice z tej strony ). Nawet nie chce pytać czy w dobrym miejscu u Was w Kalwarii kupiłem fornir, bo pewno się okaże, że kupiłem najgorszy z możliwych.
Skomentuj
-
antoniantoni, fornir fornirem, ale wiekszosc to umiejetnosci kladacego. Wez sobie to na spokojnie. Ubytki mozna uzupelniac malymi wycinkami a najmniesze dziury zalac lekko klejem i zasypac pylem fornirowym ze szlofowania itd. Kiedy wszystko zaschnie wyszlifuj jeszcze raz. Jesli zrobisz to starannie ukrtyjesz wszystkie niedorobki.
Skomentuj
-
Po kilku dniach.
Fornir kleiłem butapremem. Po kilku godzinach zaczął "falować". Przykleiłem po raz kolejny i znowu to samo. Wczoraj pojechałem do ojca i spróbowaliśmy raz jeszcze. Tym razem butaprem na płyte mdf, butaprem na fornir ... 10 minut czekania. Na przyklejony fornir położyliśmy mokrą szmate i rozgrzane żelazko. Jednym słowem masakra :) Takich fal to na morzu nie ma.
Spróbowaliśmy z wikolem, bez prasowania żelazkiem, ale z wikolem moczonym w wodzie kilka minut. Cieńka warstwa wikolu na kolumne i mokry fornir. To wszystko przyciśnięte płytą na którą położyliśmy 10 kg przedwojenne żelazko. O dziwo wyszło! Nic nie faluje. Dzisiaj ojciec był u stolarza i podobno tak fornirując powinno być okej.
Macie jakieś rady co do fornirowania przy użyciu wikolu i na mokro ?
Bo póki co musze ładnie całe obudowy obkleić płytą hdf.
Sławoj wstyd mi ale nie wiem co to za fornir. Oczywiście kupowaliśmy to w pośpiechu. Był do wyboru orzech i coś jeszcze. Ja wybrałem to coś jeszcze ale może to orzech jest :) sam nie wiem. Kupiłem w jakimś sklepie z okleinami i płytami, wjeżdzając do Kalwarii od strony Wadowic, mijając skręt w prawo i za skrętem jakieś 200 metrów po prawej. Tam są takie baraki czy cuś i sporo tego mają. Za 15 płatów 35 x 80 cm zapłaciłem 20 zł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez antoniantoniFornir kleiłem butapremem. Po kilku godzinach zaczął "falować". Przykleiłem po raz kolejny i znowu to samo. Wczoraj pojechałem do ojca i spróbowaliśmy raz jeszcze. Tym razem butaprem na płyte mdf, butaprem na fornir ... 10 minut czekania. Na przyklejony fornir położyliśmy mokrą szmate i rozgrzane żelazko. Jednym słowem masakra Takich fal to na morzu nie ma.
wtedy powienien odrazu zlapac tak jak moment
Skomentuj
-
re
Tak oczywiście czekaliśmy. Ja parę razy próbowałem w ten sposób kleić. Raz jeden jedyny udało mi się tył obudowy ( może dlatego że są tam dwie dziury jedna pod BR druga pod terminal ) w miarę dobrze okleić. Co prawda pod palcem wyczuwałem "coś" ale chyba nie było to już powietrze a sęki. Później oklejałem boki no i na początku wydawało się, że jest dobrze. Zostawiłem tak obklejone do rana, przyłożone oczywiście czymś ciężkim, wracam ranu a tu zonk, high end jak się patrzy... Fala na boku eh.
Może wcześniej trzeba jakoś przygotować ten fornir ? Ja przygotowałem jedynie kolumnę pod klej. Papier plus mycie benzyną ekstrakcyjną. No i czekałem wiadomo aż wyschnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez antoniantoniZostawiłem tak obklejone do rana, przyłożone oczywiście czymś ciężkim, wracam ranu a tu zonk, high end jak się patrzy... Fala na boku eh.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez antoniantoni
Sławoj wstyd mi ale nie wiem co to za fornir. Oczywiście kupowaliśmy to w pośpiechu. Był do wyboru orzech i coś jeszcze. Ja wybrałem to coś jeszcze ale może to orzech jest :) sam nie wiem. Kupiłem w jakimś sklepie z okleinami i płytami, wjeżdzając do Kalwarii od strony Wadowic, mijając skręt w prawo i za skrętem jakieś 200 metrów po prawej. Tam są takie baraki czy cuś i sporo tego mają. Za 15 płatów 35 x 80 cm zapłaciłem 20 zł.
nie wiem gdzie ty to kupowałeś, na przyszłość polecam tą firmę:
http://www.okleinyfilipiak.pl/
kilka dni emu zakupiłem palisander i liście są przepiękne, szerokie, nie pokruszone, gładziutkie, do wyboru bardzo dużo oklein.
okleina ci pofalowała bo nie dociskałeś.
Skomentuj
Skomentuj