Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny posiadajace sporą odległość między głośnikami :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny posiadajace sporą odległość między głośnikami :)

Znalazłem kiedyś kolumny podobne do tych tyle że DIY

http://www.phonophono.de/images/prod...on_diamond.jpg

I tam na tych kolumnach nie było średniotonowego tylko był sam niskotonowy oraz wysokotonowy a miedzy nimi była spora odległość. Oczywiście pewnie gdzieś są oryginalne takie kolumny które mają porównywalną odległość miedzy głośnikami jak tutaj miedzy Nisko a Wysokotonowym. Teraz zasadnicze pytanie. Jak to sie ma charakterystyki i do zwrotnicy czy trzeba jakoś dobierać zwrotnicę żeby jakoś to sensownie zagrało ??

PS. Jeśli gdzieś taki temat juz jest to proszę o usunięcie jeśli nie ma proszę moderatora o usuniecie Post Scrpitum :)

[ Dodano: 2008-12-05, 13:58 ]
    Znalazłem podobny projekt :)

http://audioworx.virtualave.net/M8ta...-V1-RD2DSS.jpg

Powiedzcie Mi jakie głośniki sie do tego nadaja i czy ta spora odległośc nie bedzie miała wpływu wielkiego na charakterystykę

Kazdy glosnik pod katem ma bardziej opadajaca charke niz w osi wiec mysle ze podzial w zwrotce powinien byc wtedy bardziej "zsunięty"... no poza tym mozesz odczowac kierunkowosc dochodzenia roznych zakresow pasma.

Skomentuj

W tym rozsuwaniu chodzi o to aby lepiej zgrać ze sobą fazy jak dobrze pamiętam. Odległość między średniotonowcem a basem jest równa ćwierć-fali częstotliwości podziału. Aczkolwiek mogłem coś pomieszać bo pamięć troche szwankuje :P

A kolumienki z pierwszego linku to Avalon Eidolon Diamond kosztujące jakieś 40-50 tysięcy jojro, oparte o przetworniki między innymi Accuton'a. Sporo jest podobnych projektów DIY, w polsce można takie znaleść na forum audiostereo, chodź napewno nie tyle co na zagranicznych forach.

Skomentuj

Do takich kolumn zawsze podawana jest zalecana odleglość słuchacza od zestawu, jak widać głośniki są na ściance skośnej odsunięte od siebie nie przypadkowo, odległość między nimi ma z pewnością wplyw na projektowanie zwrotnicy, wszystko zapewne wyszloby na pomiarach.
        Takie rozsunięcie względem siebie daje w miejscu odsluchu pozorne odczucie punktowego źródła dźwięku, właśnie tutaj kluczem jest zalecana odległość słuchacza.
        WYdaje mi sie jednak że w 2droznej kolumience nie wyszłoby to zbyt dobrze, takie rozsunięcie wysokiego względem sredniaka napewno nei wplynelo by na poprawe pozornego punktowego promieniowania dźwięku.

Dodam od siebie że troche inne ale też niestandardowe omiejscowienie glośnikow stosuja firma harpia acoustic, która to średniaki i umieszcza skośnie do góry, tutaj rownież nasuwa sie pytanie co to daje ? jak dla mnie łagodzi brzmienie srednich tonow, jak tu ktos juz napisal pod katem charakterystyka ma tendencje spadkową.
        Ale możemy tylko domniemywać ;-)

Skomentuj

Właśnie :) Jeśli chodzi o zachowanie zgrania fazowego to oczywiście jak najbardziej się zgadzam. Nasuwa się jeszcze jedno pytanie. Jakie najlepiej do 2 WAY przetworniki zastosować aby dziura w paśmie była jak najmniejsza :) Czy mogą to być "jakiekolwiek" przetworniki które pasują do 2 way i odpowiednio je ucinać zwrotnicą czy muszą to być głośniki wyszukane z idealną i pożądaną charakterystyka. Aby same niwelowały w pewnym sensie górki i dołki w paśmie właśnie po zastosowaniu i pochylonej ścianki i znacznej odległości miedzy przetwornikami (bo o to bardziej mi chodzi). Ponieważ im bliżej centra akustyczne tym dźwięk z kolumny jest spójny :) a czy da sie uzyskać spójność mając miedzy środkami głośników odległość około 45 cm ;]

Co do kolumn Harpii :) jest to konstrukcja trójdrożna :) Owszem gdybym miał zastosować 3 drogi to odległość między poszczególnymi głośnikami byłaby mniejsza więc nie było by pytania :) Więc co z 2Way

Skomentuj

45cm proste wyliczenie

344m/s prędkość dźwięku 3kHz f podziału 11,5cm długość fali chcesz dać odległość 45cm co oznacza że "na starcie" masz przesunięcia fazowe 5dł fali (do 45cm dodaj jeszcze połowę średnicy niskiego i wysokiego to da jakieś 60cm) takie "cuda wianki" średnio mnie przekonują. Ostatnio interesuje się Line Array i tam jedną z zasad jest to że przesunięcia fazowe nie mogą przekraczać 90 stopni czyli 1/4dł fali.

Skomentuj

Dobrze to czy pochylona o 7stopni cała kolumna do tyłu to zniweluje ?? Skoro Tak Avalon zastosował.

Cały czas mówicie o zgraniu fazowym a co z charakterystykami głośników?? Czy zwykłe 2 Way na Teslach moze być w takim wypadku ?? Czy musi to być Morel i Vifa ;]

Skomentuj

Ostatnio robiłem monitory i chciałem koniecznie front skośny, jednak dysponując systemem pomiarowym nie chcialem zostawic skosu obojętnego, ściankę pochyliłem o 10° co dało mi taką samą odpowiedź głośników srednioniskotonowego i wysokotonowego. Charka głośnika wysokotonowego umieszczonego skośnie napewno będzie łagodniejsza na najwyższych oktawach a to jak mocno to zalezy od skosu frontu i samego głośnika, niektore głośniki niskośredniotonowe i wysokotonowe mają dosc kiepskie charki kierunkowe także pochylanie może tylko pogorszyć sprawę.

Fakt że głośniki są bardzo blisko siebie, bo takie rozwiązanie ma dla mnie sens, jednak trzeba mieć na uwadze to że mając skośną ściankę lub też głośniki oddalone od siebie, każda zmiana odległości słuchacza od kolumn będzie skutkowała zmianą charakteru brzmienia. np ja mierzyłem odpowiedz impulsową z 1.5 m bo z takiej odległości będę słuchał tych monitorów.

Moim zdaniem zeby bawić się w takie odsuwanie głośników względem siebie trzeba dysponować dobrymi glośnikami ktore mają dobre charki pod kątami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  Moim zdaniem zeby bawić się w takie odsuwanie głośników względem siebie trzeba dysponować dobrymi glośnikami ktore mają dobre charki pod kątami.
                  Święte słowa, nic dodać nic ująć.

Skomentuj

A co powiecie na takie coś ??

http://www.htguide.com/forum/showthr...&page=12&pp=35

Polecam cały wątek od początku

oraz :)

http://home.comcast.net/~audio-worx/...a-design2.html

Skomentuj

ploter, to teraz sobie przejrzyj charki kątowe Seasów excelów, jak ciągną do miejsca podziału zwrotnicy, i zobaczysz pewną zależność. HiVi też nie ustępuje jak widać w drugiej konstrukcji

Skomentuj

Widzę :) Zauważyłem także że Avalon też ma w swoich zasobach taką dwu drożna kontstrukcję

http://www.htguide.com/forum/attachm...achmentid=4292

Ciekawe czy wypaliło by coś takiego na próbę na Teslach :) oczywiście wyniki popartę pomiarami bo nie ma sensu pakować się w drogie głośniki

Skomentuj

ploter, no własnie by nie wypaliło, bo tesle mają kiepskie charki kątowe, z racji użytych elementów do ich budowy i na osi mógłbyś to nawet zgrac, ale pod kątem 30' bedzie juz niezla dziura, a o 45' lepiej nie wspomne :cool: W takiej konstrukcji dużo zależało by od tweetera, jakby się dało go nisko uciąć to można kombinować, jednak nie polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter
                            Ciekawe czy wypaliło by coś takiego na próbę na Teslach oczywiście wyniki popartę pomiarami bo nie ma sensu pakować się w drogie głośniki
                            ale po co? dla ciekawosci? ja bym nie robil tego z jednego powodu - brzydko to wyglada :???:

Skomentuj

Harpia pochyla sredniaka aby na drodze akustycznej obniżyć wpływ break'upu, jako, że to alumiak.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                ploter napisał/a
                                Ciekawe czy wypaliło by coś takiego na próbę na Teslach oczywiście wyniki popartę pomiarami bo nie ma sensu pakować się w drogie głośniki
                                ale po co? dla ciekawosci? ja bym nie robil tego z jednego powodu - brzydko to wyglada :???:
                                a te ze zdjęc to już całkowicie..trumny jak nic :razz:

Skomentuj

szczerze mowiac to taka obudowe bym widzial jedynie w usherach V3 (to co mial miki) bo ladnie z przodu maskuje ogromna komore niskotonowca

Skomentuj

Kolejne pytanie. Bo zrozumiałem, że takie dwie drogi mają sens tylko przy porządnych głośnikach :) A gdybym jednak zrobił 3 way ?? wtedy nie ma problemu z tym że jest pochylona przednia ścianka no i oczywiście odległość miedzy głośnikami byłaby już umiarkowana :) Niestety z braku funduszy byłoby to 3 Way na STX ;] najprawdopodobniej STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ co o tym myslicie :)

Skomentuj

ploter, zestaw mógłby być, gdybyś zszedł z podziałem na GDN22 niżej niż pozwala na to GDM, np. zamiast niego GDN14SCX, noi PJtki aż tak nisko nie utniesz, więc coś innego tutaj by się przydało. Wtedy można zacząć działać IMO

Skomentuj

Co do tego zestawu jest o tyle dobrze ze jest do niego już zaprojektowana zwrotnica

Skomentuj

Czaruję...
                                        X