Co do tego zestawu jest o tyle dobrze ze jest do niego już zaprojektowana zwrotnica
Tyle ze jeżeli chcesz pochylić ścianke, albo oddalić przetworniki od siebie, musisz wykonać nową, od poczatku. Irek nie podaje charek kątowych swoich projektów zwrotnic, zresztą nikt nie podaje i musisz sam je wykonać
Ja czegos nie rozumiem, po co chcesz odsuwać głośniki od siebie ? w jakim celu ?
Po co sobie utrudniać ? Jesli masz czas to mozesz sie pobawić pochyleniem ścianki tak jak ja sie bawiłem, miałem front na zawiasach przykręcony do podstawy i regulowałem sobie kąt, kiedy ustawiłem juz tak aby oba miały równą odpowiedz impusową zmierzyłem kąt i ok.
WIem że za tym idzie zmiana charki wysokotonowego głośnika ale sam będe projektował zwrotnicę więc wezmę to pod uwagę i zobaczę co mi na charkach wyjdzie.
Pozatym jak napisał poprzednik to pochylając front bedziesz musial dokonac modyfikacji zwrotnicy.
Posiadając takie glosniki jak STX czy TVM nie ma wiekszego sensu na zabawy w takie odsuwanie bo więcej naszkodzisz niz poprawisz, jesli ktos ma mnóstwo wolnego czasu moze sie pobawic, szukajac idealnego zgrania czy tez oslabiania brakeupów jak napisal mon der siur, akurat w aluminakach jest to dosc powszeche zjawisko ale i inne glosniki potrafią mieć duże rezonanse na krańcach i nie tylko ;-)
Ja czegos nie rozumiem, po co chcesz odsuwać głośniki od siebie ? w jakim celu ?
odpowiadam na pytanie :)
Chciałem zrobić kolumny takie same jak Avalon Eidolon ponieważ każdy mówi że 3way jest drogie pomyślałem o 2 way :) I dlatego powstał ten temat odnośnie właśnie odległości przetworników między sobą :) Gdybym jednak uzbierał fundusze na 3 Way to odległość już nie ma tak wielkiego znaczenia :)
Skoro jednak takie dwu drożne kolumny są to dlaczego nie można ich zrobić jako DIY
wystarczy spojrzeć na charki głośników pod kontem 30 stopni i już będzie wszystko wiadomo 22-120-8-SCX praktycznie bez zmian do 1,5kHz 14-150-8-SCX nic specjalnego się nie zmienia do 3kHz a powyżej charakterystyka się poprawia - z wznoszącej na liniową - w przypadku obydwu tych głośników pochylenie może mieć pozytywny wpływ na dźwięk bo ich charakterystyki kontowe ku temu je predysponują.
co do 2way z pochyloną ścianką to tutaj ciekawym typem może być 17 sk (zobaczcie jak ładnie znika rezonans na końcu pasma przy 30 stopniach.
O widzisz Sound Wave o takie odpowiedzi co do 2way mi chodziło :) Poza tym kolumna będzie pochylona tylko o 7 stopni w tył wiec nie jest to dużo. Tylko co z odległością miedzy nimi
Skomentuj