Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakieś dziwne złącze antenowe ? problem z gniazdami

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakieś dziwne złącze antenowe ? problem z gniazdami

Witam , mniej więcej od pół roku posiadam amplituner (stereo)Yamaha rx-396 rds . Troche mnie denerwuje radio " na kabelku " i muszę coś z tym zrobić . Antena wewnętrzna ? nie wiem - chce aby nie było szumów w radiu . Może ja jakiś dziwny jestem ale nie wiem co oznaczają poszczególne gniazda pod antenowym . Pomoże ktoś ? również nie wiem do czego są te dwa takie równoległoboki ( patrz zdjęcie nr 2 ) .

Złącze antenowe hmmm , tutaj sprawa jest ciekawa chciałem poprostu na koncentryk założyć przejściówke ale zonk - nie wejdzie : jest taka sama jak we wzmaku :neutral: Czy ktoś mnie zrobił w bambooko czy tak ma być ? pytałem w sklepach i nie mają mniejszego .
    Prosze o pomoc :wink:

sory za jakość - dopiero co kupiłem cyfrówke ( z takich lepszych już :wink: ) i w automacie przeciętnie zdjęcia wychodzą - trzeba sie w manualu nauczyć

btw , opłaca się kupić te interkonekty klotza :?: czy niema po co przepłacać i prać prolink ? te końcówki doprowadzają mnie do szału - potrafią czasem wylecieć :roll:

jak wygląda wyjście na suba ? mam takie coś wogóle :?:

Wiec pewnie pomogę jako pierwszy :) te dwa równoległoboki to normalne gniazdka 230 V :) aby podpiąć na przykład osobny tuner TV lub DVD które nie ciągną dużo prądu :) a nie rozgałęziać przedłużkami :) po prostu Amplik robi za przedłużacz :)

Co do anteny to są dwa rodzaje tych wtyczek. Różnią się środkowym bolcem :) albo bolec jest pelny jak w chinch albo zamiast tego bolca jest mała rurka :) Ja mam radio podpiete tylko na kawałku kabla miedzianego i nie narzekam na odbiór :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
      również nie wiem do czego są te dwa takie równoległoboki ( patrz zdjęcie nr 2 ) .
      to sa wyjscia zasilania np pod CD lub podobne(wylaczasz ampli to wylacza sie automatycznie to co jest pod to podlaczone) Radio na kabelku mowisz, kupujesz kabel antenowy i antene radiowa i wszystko sciaga jak nalezy...
      jak wygląda wyjście na suba ? mam takie coś wogóle :?:
      Nie masz, Twoj ampituner z tego co widze jest tylko stereo...

Skomentuj

Ja mam podłączoną antenę pod FM ANT i odbieram 16 stacji w dobrej i bardzo dobrej jakości. Utnij kabel i przerób go tak, żeby można było podłączyć tylko środkową żyłę pod bolec. Masy nie podłączaj.

Skomentuj

Skad ty zes sie urwał?
          MAsz normalne giazdo antenowe stosowane od dziesiecioleci!
          W czym problem?
          Antena tylko zewnetrzna.
          Wyjscie na suba? A poszukaj sobie w instrukcji! Dzizes krajzes co sie na tym swiecie dzieje. Niedlugo beda pytac na forach ile jest 2+2 bo im sie kalkulator popsul...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            Skad ty zes sie urwał?
            Wyjscie na suba? A poszukaj sobie w instrukcji! Dzizes krajzes co sie na tym swiecie dzieje. Niedlugo beda pytac na forach ile jest 2+2 bo im sie kalkulator popsul...
            To już zapytać nie można ? wybacz , aż tak sie tym nie interesuje - pytałem poprostu z ciekawości . Ciekawe czy Ty od zawsze wiesz wszystko . Człowiek uczy się całe życie :wink:

Utnij kabel i przerób go tak, żeby można było podłączyć tylko środkową żyłę pod bolec. Masy nie podłączaj.
            miałem tak zrobione :smile: mimo wszystko nie ściąga mi za dobrze eski i maxxxa stąd chce kupić antene bo z takiej z dachu to chyba ściągać nie będzie :razz:

MAsz normalne giazdo antenowe stosowane od dziesiecioleci!
            fajnie , szkoda że we wszystkich tv mam całkiem inne . Jest tak jak powiedział ploter, w TV mam z bolcem a tutaj jest z rurką i jest problem z wtyczką poprostu :neutral:

Skomentuj

Przemysl, mam podobnie z odbiorem stacji radiowych na antenie typu kabel miedziany ;-)
              Mam podlaczone w sposob taki jak powiedział bart, bez masy lepiej łapie stacje, ale mam wykres synału stacji i widze ze jeszcze jest wiele do poprawienia.
              Wydaje mi sie ze to wina mojego bloku w ktorym mieszkam te wielkie plyty blokowe podobno izolują czesciowo od fal radiowych. Widziałem wynalazki takie jak aktywna antena zewnetrzna ktorą mozna podlaczyc zamiast kabla, rzekomo wzmacnia ona fale radiowe ale czy to działa to nie wiem. Aktywna antena
              popatrz na stronei są i zwykłe anteny za 20 zl to chyba niewiele a wyglada estetyczniej niz miedziany drut :)

Skomentuj

no właśnie o czymś takim mówiłem :wink: . U mnie z sygnałem jest różnie - do miasta gdzie " nadają " rmf jest niby 40 km więc mam tak na 30-50% sygnału .

Skomentuj

Zawsze w bloku jest gorsza jakość sygnału. Teraz antenę mam na parapecie przy oknie i sygnał jest na bardzo dobrym poziomie. Jak wcześniej antenę miałem 1,5m od okna to połowy stacji w ogóle nie dało się złapać. Bardzo dużo zależy też od samego tunera.
                  Aktywne anteny są niewiele warte, sygnał może się poprawić, ale nie musi. Wiem bo kolega kupił kiedyś taką antenę i zaraz ją oddał bo okazało się, że jakość odbioru jest taka sama jak ze zwykłej anteny. Pomogło dopiero wystawienie anteny za okno.

Niestety żelbetowe ściany w blokach działają jak ekran, który skutecznie tłumi wszelkie sygnały radiowe z zewnątrz. Zupełnie inaczej jest w starym budownictwie, gdzie ściany były tylko z cegieł i pustaków.

Skomentuj

Jeśli chodzi o tą wtyczkę/gniazdo to napewno mają na elektronicznym tylko pracuja tam tacy ludzie co niewiedzą. Zapytaj o gniazdo TV na kabel Jak byś chciał przedłużke zrobić. Potem przyłącz dosyć długi kable tylko do plusa i rozwieś w poziomie na karniszu na firanki a kabelek schowaj :) Od razu poprawi Ci się odbiór Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                    X