Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tolerancja przy docinaniu w sklepach typu "obi"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tolerancja przy docinaniu w sklepach typu "obi"

nie mam już w domowych zapasach płyt do zrobienia budy, więc postanowiłem że dotnę sobie od razu na wymiar w obi. Jaka jest tolerancja przy docinaniu takich płyt, jest jakas stała liczba czy z zamiast kwadratu mogę się spodziewać koła?

Z reguły +-1mm, ale to w dużej mierze zależy od osoby docinającej. Jak się stara to jest nawet z większa dokładnością. A jak im się nie chce to czasem błąd może wynieść nawet +-3mm.

Skomentuj

Hmm, ja raz miałem ciekawą historie jak subki składałem. Kupiłem płytki właśnie w obi i wszystko było niby cacy, tolerancja nawet lepsza jak 1mm +-...ale jak przyłożyłem dolną ścianke suba to sie załamałem...brakowało chyba z 10cm...
      Tak więc panowie, przed zapłaceniem za płyty centymetr w łape i chociaż na szybkiego sprawdźcie czy wymiar jako tako się zgadza.

Skomentuj

Ja jutro swoje plyty odbieram, oczywiscie jade z miara :)
        Wszystko jeszcze zalerzy czy docinaja recznie czy wszystko robi maszyna... u mnie wkladaja dajmy na to plyte 200x200 i w komputerze ustawiaja wymiary i samo sie tnie ;]
        Oczywiscie standardowo tez docinaja...

Skomentuj

To zalezy tylko i wyłącznie od osoby tnącej, pily jakie posiadają tną co do milimetra jak ktos potrafi i chce, nie raz dostawałe wymiary idealne a ostatnio nie dosc ze rozbierznosc 3mm to jeszcze 2 płyty byly z płyty 16 mm zamiast 18 mm, od tego czasu sprawdzam, wole poswiecic kilka minut zmierzyć sobie niz sie dowiedziec dopieto jak składam skrzynke ze cos tu nie gra :)

Skomentuj

Święta prawda, tylko i wyłącznie zależy to od osoby tnącej, raz zamawiałem na 6 hornów płyty i powiedzieli że dotną to na dwa dni, i jak się okazało, materiały na 4 horny były zgodne co do mm, a do dwóch z rozrzutem do 3mm :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxi
              Wszystko jeszcze zalerzy czy docinaja recznie czy wszystko robi maszyna...
              obojetnie czy recznie czy maszynowo to i tak zawsze blad popleni czlowiek ;]

w marketach budowlanych typu obi, castorama, nomi itp maja taki sam typ pil - takie pionowe dla oszczednosci miejsca.
              mam juz dosyc tych pil bo jak raz kupowal kolega (pracowal obok) plyty na monitorki (wymiary scianek bocznych 30x26cm) to wymiary sie zgadzaly, ale kat juz nie. i tak po obroceniu jednej z tych scianek bocznych ukazala sie rozbieznosc miedzy katami siegjaca nawet 3-5mm na skraju :???:

teraz docinam tylko w pozadnym skladzie budowlanym gdzie jak cos spieprza to spokojnie wracam na gwarancje :P

Skomentuj

Ja docinałem na pierwsze kolumny w Obi, a na drugie w Castoramie. W Castoramie mają mniejsze minimalne formaty jakie tną, więc teraz docinam w Castoramie. Prawie idealnie tam docinają.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                  W Castoramie mają mniejsze minimalne formaty jakie tną
                  tzn maja ograniczenia jakie najmniejsze kawalki ci potna? :lol:
                  ile wynosi ten limit?
                  ja najmniejszy kawalek jaki zamawialem to bylo 26x202mm z 18mm MDFu :mrgreen:

Skomentuj

ile wynosi ten limit?
                    teoretycznie chyba 20x20cm, więc teoretycznie to wkurzający wymiar bo jednak bardzo duży, ale w praktyce zwykle nie ma problemów :)

Skomentuj

Podstawa to zabierz ze sobią miarę i zmierz po odbiorze a przed kasą. Nie ma reguły co do cięcia, czasami poprosisz i facet się postara, czasami poprosisz a piła będzie niedokładnie ustawiona. Swego czasu ciąłem w OBI w Katowicach płyty na suba - każda jedna była docięta perfekcyjnie, a ostatnio - na monitory przekosili wymiar na kilku o ponad milimetr...

Skomentuj

Ja również miałem przygodę ze źle wyciętymi płytami w castoramie. Panowie się kiwnęli i chyba 4 płyty miały inny wymiar niż podałem. Na szczęście na miejscu coś mnie tknęło, żeby wszystko sprawdzić i od razu zgłosiłem, że coś jest nie tak. Miły pan wymierzył płyty miarką i na miejscu dociął prawidłowe wymiary.

Najmniejszy wymiar w castoramie to 100mm.

Skomentuj

W castoramie wiszą darmowe papierowe miarki na stoisku z płytami także można sobie wziasc zmierzyć i jakby co zgłosić reklamacje i od ręki zostanie wycięte takie jak zamówilismy, przynajmniej ja tak mialem.
                          Potrafią też nie ścinac krawędzi tzn, krawędź na ktorej plyta leży jest obita i postrzępiona ( wiecie o co chodzi) to zamiast odciac no 1cm i juz jest rowniutka krawedz to dają taką że wtedy w ogole sie wymiar nei zgadza... także warto mierzyc a u mnie w casto problemu ze zwrotem nie ma oczywiscie tylko na miejscu przy odbiorze.

Skomentuj

Już jestem po zakupie po prostu powiedziałem że płyty mają być równe i takie też otrzymałem ogolnie jestem zadowolony nie wiele potrzebowałem szpachli żeby wszystko wyrównać, w zasadzie tylko brzegi płyt i dziury po wkrętach.

Skomentuj

hmm wiórwka będzie ok co? jaki jest koszt płyty i docięcia?

Skomentuj

Wiórówka jest dobra i praktycznie w każdym markecie budowlanym można ją dostać.
                                W castoramie w Katowicach są takie ceny za 1m^2 (ceny z listopada tego roku):
                                18mm: 23,31zł,
                                12mm: 17,67zł,
                                hdf 3mm: 9,87zł.
                                Docięcie oczywiście gratis.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  ile wynosi ten limit?
                                  teoretycznie chyba 20x20cm, więc teoretycznie to wkurzający wymiar bo jednak bardzo duży, ale w praktyce zwykle nie ma problemów :)
                                  takero oraz inni koledzy z Warszawy i okolic, zejdę może nieco z tematu.

Gdzie w naszych okolicach najlepiej zaopatrywać się w płyty MDF, najlepiej z pocięciem na wymiar, i jakie są mniej więcej ceny np. MDF 18mm?

Skomentuj

Zamieszczone przez ViNYL
                                    Zamieszczone przez takero
                                    ile wynosi ten limit?
                                    takero oraz inni koledzy z Warszawy i okolic, zejdę może nieco z tematu.

Gdzie w naszych okolicach najlepiej zaopatrywać się w płyty MDF, najlepiej z pocięciem na wymiar, i jakie są mniej więcej ceny np. MDF 18mm?
                                    polecam stolarnie na kłobuckiej 19 wszystko tną skosy itp szybko i wmiare tanio

Skomentuj

tzn ?
                                      tak nieco bardziej konkretnie ?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X