Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

filmy do testowania kina domowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

filmy do testowania kina domowego

kolega kupil kino domowe. niby cos tam wlaczalismy w trybie DTS ale jakos nie powalay te efekty

znacie jakis film ktory odrazu pokaze efekty jakie niesie ze soba kino domowe?

wymienicie pare tytulow filmow ktore naprawde maja fajne efekty dzwiekowe...
    kopmuterowe filmiki odpadaja (cos na moim kompie nagrywarka nie dziala)

Piraci z Karaibów :) Odgłosy skrzypiącej Łodzi podczas rozmów na statku :) Oraz Inne Efekty :) podczas bitew :)

Skomentuj

Ja na początku powiem jeśli chcesz usłyszeć efekt miedzy dts a zwykłym 5.1 to musisz mieć orginalne płyty, na skompresowanych róznica prawie nie udczuwalna.

A jesli chodzi o to aby "poczuć" efekt kina domowego to polecam Koncert Jane Michael Jarre muzyka elektroniczka naprawde można "poczuc" efekt kina domowego i jak coś omijaj koncertów jego z Polski bo My Polacy nie oszukując siebie i innych słabe, te nasze 5.1 wystarczy wziąść obojętni jaki film zagraniczny na dvd z 5.1 i włączyc ang a nastepnie nasze z lektorem, całkiem dwa inne światy.

Jak chcesz, mam gdzies płytke Jarre Teo&Tea (Moge tobie wysłać jak cos pisz na P.W) w wersji pcm2.0 D.D5.1 DTS5.1 ale wersja skompresowana, efekt delikatnie słychać z przejścia miedzy D.D a DTS.

P.s mnie osobiście take wynalazki nie bawią pozostaje nadal przy Stereo.

Pzdr Piku

Skomentuj

Nie są to filmy najwyższych lotów ale efekty dobre i koniecznie bez lektora, dżwięk angielski.
        300 spartan.
        Transformers.

Skomentuj

W transformersach są świetne efekty :) Oczywiście żeby wszystko działo jak należy dźwięk musi być w ac3.

Skomentuj

Stary dobry Gladiator nadaje się świetnie do testowania. Ogólnie to szukaj filmów w DTSie. Jeszcze X-Men 2 mi się przypomina. Przełączanie między DD a DTS dawało tam spore zmiany. Jak chcesz sprawdzić dynamikę to tak jak ploter napisał, Piraci z Karaibów Na Krańcu Świata, sceny podczas ostrzału ze statku Davy Jonesa. Huk armat dziobowych powinien porządnie kopnąć a nie tak jak w Cinema City ledwie go było słychać :razz: Chociaż i tak najlepsze efekty dałoby puszczenie jakiegoś koncertu. Poszukaj dvd z koncertem G3, tam jest świetnie zrealizowany dźwięk.
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Ja do karty dźwiekowej dostałem płytę DVD Audio :) z piosenkami w DTSie Niestety na DVD Yamahy nie poszła ta płytka jedynie na Kompie poszła :) Jak gdzieś znajdę to zobaczę jak dyżo zajmuje :) i moze wrzucę gdzieś :)

Skomentuj

Polecam "Wyścig" z Sylwestrem Stallone całkiem niezłe efekty, szukaj jakichś filmów SF tam jest dużo efektów dźwiekowych. Pozdrawiam

Skomentuj

Ja polecam Władcę Pierścieni, jeden z lepszych filmów ( także ścieżka dźwiękowa) jakie widziałem w kinie.

Skomentuj

Onkyo - płyta testowa z różnymi szmerami-bajerami.

Skomentuj

http://pclab.pl/art21565-6.html

Chyba wystaczy :) oczywiscie gdyby ktoś miał do czegoś takiego dostep :)

Mam pierwszą pozycje :)

Creative DVD-Audio Sampler Disc: płyta DVD Audio dołączana do kart muzycznych Sound Blaster Audigy 2. Zawiera 16 utworów z sześciokanałowym dźwiękiem (5.1) w formacie Advanced Resolution 24/96 (24 bity/96 kHz). Utwory podzielone są na cztery kategorie: Pop/Synth, Vocal/Acustic, Jazz i Classical.

Najszybciej sprawdzisz Tutaj :)
                      http://www.thx.com/cinema/trailers.html

Skomentuj

myslalem tylko o oryginalnych DVD wiec na poczatek przejde sie do wypozyczalni zeby wogole przetestowac efekty.
                        pamietam ze pierwszym filmem ktory wykozystywal dzwiek przestrzenny w kinach byl SW epizod 1. ale zobacze co sie trafi

koncert testowalem z plyty B&W ale cos efektow nie bylo za bardzo slychac :|

Skomentuj

Koncert, o którym wspominałem jest nagrany pod kątem jakości. Tam nie ma efektów z rodzaju latająca gitara wokół głowy. Jeśli chodzi Ci o takie "bajery" to pozostają specjalne nagrania, np takie Dr. Chesky's Magnificient, Fabulous, Absurd and Insane Musical 5.1 Surround Show. Kiedyś ta płytka była droga, coś ponad 150 zł. Obecnie znalazłem ją za około 100 zł. A filmów dość koledzy polecili, więc jest na czym sprawdzić :wink:
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

tak, chodzi o bajery - chce pokazac koledze ze to co kupil to cos daje a nie tylko glosniej gra niz TV

Skomentuj

DTS DEMO nr 4. jakies 2,57GB na DVD. Polecam do testow. NA urywku filmu "Haunting" niejeden sub nie da rady...

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                                Ja polecam Władcę Pierścieni, jeden z lepszych filmów ( także ścieżka dźwiękowa) jakie widziałem w kinie
                                To również polacam,
                                KLATWA ma świetne efekty.

Skomentuj

a ja polecam film "helikopter w ogniu" oraz "transformers"

Skomentuj

kolega sam stwierdzil ze malo co oglada z DVD i wygodniej z kompa puszczac wiec niedlugo dokupi kabelki... a z kompa to juz latwiej z takimi testami

Skomentuj

Na większości płyt-dem są Gwiezdne wojny

Z muzy najbardziej rozbudowane i czyste efekty Jean Michael Jarre AERO

Skomentuj

a czy ktos z was ma tego typu płyty demonstracyjne jak thx i inne wymienione w artykule z PClaba ?
                                        Szukałem trochę po torrentach ale nic żywego nie znalazłem może ktoś z was ma w swojej kolekcji ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X