Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Używany laptop - warto kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Używany laptop - warto kupić?

Witam,

zastanawiam się nad zakupem laptopa i nie wiem, czy zainwestować w nowego, czy kupić używanego. Na allegro jest tego sporo, można wybierać, ale nie chcę się naciąć.

lepiej nowy, choćby ze względu na baterię i gwarancję. nowy o sensownej konfiguracji kosztuje 2000zł - dwurdzeniówka, 2GB ddr2 (stare ddr kosztują za dużo), dysk sata itp.

jeśli natomiast rozważasz podobny używany 1-2 lata lub nowy z jakimś szajsowatym celeronem to jestem za używanym.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Myślałem nad celeronem M, taktowanie ok. 2000 Mhz. Na moje potrzeby wystarczyłoby to w zupełności. Dlatego nie chce wydawać pieniędzy na coś, czego i tak nie wykorzystam w 100%.

Skomentuj

to kup nowy, jeden z najtańszych. acer zależy jak trafisz, jedne chodzą bez problemów, inne więcej są w drodze z/do serwisu (czechy) niż działają. u brata w firmie 20 sztuk najtańszych ciągle jeździ kurierem jako sprzęt do szkoleń i żaden nie padł jeszcze. asus bezawaryjny, ale jak np. zalejesz klawiaturę to czekasz miesiącami na nową. ogólnie serwis (orika) słaby, ale nie trzeba korzystać. u rodziców śmiga pięknie. hp podobno ostatnio pojechało po jakości, dlatego są tańsze, ale znajomki mają paviliony i działa to bez zarzutu. dell i sony najczęściej mają problemy z bateriami (1000*C na jajach to pewnie średnia przyjemność).

kup acera z nowej "zaokrąglonej" serii za 1300zł i będzie OK. http://www.agito.pl/acer/acer-emachi...93.336582.html

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          ..... lub nowy z jakimś szajsowatym celeronem ....
          Jak się ma porządek na laptopie, dobry antyvir i nie ładuje się każdego "szajsowatego" programu na dysk - to taki Celeron często bardziej wyrabia się niż niektóre "kasłające" dwurdzeniówki :neutral: .... Znam z autopsji :) Pozdrawiam !

Skomentuj

jakieś 3 miesiące temu kupiłem acera extensa 5220 - ogólnie godny polecenia za takie pieniądze, ale nie ma nawet co porównywać z toshibami satellite czy assusami - plastiki "skrzeczą", ogólnie słaba jakość

gdybym teraz miał kupować dołożył bym bez chwili wahania tysiaka i kupił coś lepszego

Skomentuj

Jeżeli zdecydujesz sią na używany, to odradzam HP nc6220. U mnie pracy jest ich 5 i chyba 4 miały wymienione matryce - padają lampy. Ja używam nx5000 i myślę, że jest niezły - mamy 2 takie i nie było z nimi problemów w okresie ok. 3 lat. Procesor to Celeron M 1,6, trochę mały dysk 40GB. Do zastosowań typu word, excel, internet, jest wystarczający. Jedyna wada to bateria, siadła po ok. 2 latach (może to normalne w laptopach - nie jestem zorientowany), teraz trzyma tylko 10 minut, a nowa kosztuje chyba ze 3 stówki.

Skomentuj

ja ogólnie odradzę HP serii NX i im podobne - małą sztywność, pękają ścieżki w laminacie płyty głównej i przerywa dysk twardy.

Skomentuj

na pewno nie wziąłbym nigdy Acera - kumpel nosił śrubki z obudowy w portfelu... i to nie jeden i nie jedną; z mojej strony polecam Asusa - w moim przypadku Orika sprawiła się świetnie (szybko i profesjonalnie) (laptop wysłany w piątek był u mnie w wigilie - środę)

Asus to chyba wypośrodkowanie między jakością a ceną; toshiby i fujitsu chyba w życiu bym nie wziął - drogie, a pozatym mam taką awersję

pzdr

Skomentuj

ja mam hp nx7400 i jedynym problemem bylo zainstalowanie sp3, bo ciagle blue screen wyskakiwal. na laptopie mam tylko orginalnego softa, nie podlaczam go praktycznie do netu, jak juz jest podlaczony to tylko zeby sprawdzic poczte, i smiga super:) i jest transporotowany 3 razy w ciagu tygodnia, i zyje:)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
                      kumpel nosił śrubki z obudowy w portfelu... i to nie jeden i nie jedną;
                      bez przesady... ja swój nosze codziennie od 3 miesięcy w plecaku na uczelnie i jakoś żadna śrubka nie wyleciała

Skomentuj

ja mam Msi Wind u100 wersjaz 2gb ramu 160gb hdd i bateria 6komorowa trzymajaca do ok 5 godzin http://allegro.pl/item512397139_msi_...morowa_fv.html
                        taki jak ten tez czarny spisuje sie bardzo dobrze

Skomentuj

Też mam u100 i jestem zadowolony. maryushr, tylko pytanie czy matryca 10" Ci wystarczy?

Skomentuj

Żeby ta matryca miała przynajmniej 12" to bym się zastanowił. Programowanie na 10" lub przeglądanie stron jakoś mi się to nie widzi. Kuzyn ma acera od półtorej roku i nie narzeka, tylko, że prawie w ogóle nie jest noszony. Może jakaś starsza toshiba albo dell :?:

Skomentuj

Acer?A co to jest? :mrgreen:

Z uzywek to IMB oraz Dell. Ew jakies Toshiby, zalezy tez od rocznika.
                              Ja mam Della D600 chyba 5 lat i bateria dziala jak nowka. Laptop kopany, poniewierany itp. Zadnych problemow.

Skomentuj

do stron minimum 1024 szerokości i takie wynalazki się nie nadają zupełnie.
                                kumplowi serwis toshiby 1-2 miesiące załatwiał chłodzenie procesora (brzęczało) i w końcu nie pasowało. brat ma starą toshibę na matrycy 12, ogólnie nie da się patrzeć na obraz, ale sprzęt działa bez zarzutu. z nowszymi nie miałem do czynienia. teraz brat ma benq, noszony bardzo często i jest OK - był tańszy niż asusy a wykonany bardzo dobrze. dell odpada (jak pisałem wyżej) z powodu problemów z bateriami. obniżyli jakość ale to nadal solidny sprzęt, tylko bym nie ryzykował poparzeń od akumulatora.

jak ma być porządnie to bym celował w asusy. może hp pavilion, ale pochlebne opinie miała maxdata (i dobry serwis).

Skomentuj

Ja od niedawna jestem posiadaczem Toshiby Sattelite, fajny malutki laptopik 13". I jedno mnie w nim dobija - Vista. Ludzie kochane, jaki to jest porażkowy system, to tylko usiąść i płakąć. Ofc można zrobić downgrade do XP, ale akurat do wersji Home i to jeszcze trzeba kupić oryginalny nośnik :| Swoją drogą nawet nie byli łaskawi dodać CD z systemem, tylko jest "gdzieś" na dysku ...

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                                    I jedno mnie w nim dobija - Vista. Ludzie kochane, jaki to jest porażkowy system, to tylko usiąść i płakąć
                                    'Bzdury gadasz. Tak jak z XP. Wszyscy plakali co to za shit. A Visty tez nikt nie chail a kazdy ma i nikt nie narzeka. Tyle ze ludzie nie umieja obslugiwac... albo nie umią. :mrgreen:

Skomentuj

żeby w większości nowych lapków wgrać xp trzeba kombinować ze sterownikami od HDD - tych nowszych nie ma w sp2, już nie pamiętam jak ten tym dysku się nazywał

Skomentuj

Zgadzam sie, pracuje na c2d, 4gb ramu, szybki dysk i Vista lata az milo. Instalacja palma, nowego telefonu czy czegos temu podobnego to kwestia doslownie sekund.. Do tego dobra obsluga sieci i zarzadzanie kontami userow z prawdziwego zdarzenia. Jedyne co to wymagania mogla by miec mniejsze ;- )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X