Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szyfrowanie danych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szyfrowanie danych

Witam,
    Ktoś z forumowiczów używa programu do szyfrowania danych/ partycji/ całych dysków twardych komputera??
    Sprawdza sie taki program? Jak z uciążliwościa używania???
    Zastanawiam sie nad programem True Crypt

aryan, ja używam TrueCrypt wykorzystując funkcję file container i jestem zadowolony z tego co oferuje. Elegancko montuje się wolumeny dwoma kliknięciami przy pomocy ikony z tray'a. Działa szybko i bezproblemowo póki co.

Nie korzystam z funkcji szyfrowania partycji, więc nie jestem w stanie obiektywnie się wypowiedzieć na temat jakichkolwiek niedogodności z tym związanych, ale z plikiem wolumenu o wielkości 2GB radzi sobie sprawnie. Ma też sporo opcji, więc możliwości konfiguracji są naprawdę spore.

Radetzky

Skomentuj

Też używam True Crypt-a i jestem zadowolony, działa niezuważalnie, a komputer mam niezbyt mocny (pentium 1,6). Tylko jedna rzecz mnie niepokoi. W trybie "file container" program tworzy plik, w którym przechowuje dane. Plik ten daje się skasować. Istnieje więc ryzyko utraty danych nawet przez przypadek. Chyba, że program oferuje jakieś zabezpieczenie przed skasowaniem tego pliku, ale tego nie wiem. Ewentualnie w systemie można ograniczyć prawa dostępu do pliku dla innych użytkowników.

Skomentuj

Czaruję...
      X