Ostatnio sporo namnożyło się kolumn na tych głośnikach. Osobiście również jestem posiadaczem tego duetu. Chciałbym abyście wyrazili swoją opinię. Czego używaliście wcześniej, który był lepszy itd.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Znana parka HDS180Exc + XT25TG-30-04
Collapse
X
-
ja mogę tak powiedzieć:
miałem M18, PL18 i HDS180
każdego z nich słuchałem we free air, czyli na szybko. Na temat basu nie mogę się tutaj wypowiedzieć :) ale powiem że HDS ma ładną srednice, PL18 też choć bardziej ostrą, a M18 gra jak stare radio.
Ogółem HDS180 polecam, PL18 też, M18 do kosza :) ( na tylko i wyłącznie mój gust )
[ Dodano: 2009-01-21, 10:09 ]
XT25 siła głośnik, detaliczny, nieaz tak ostry, ogółem git.
-
Bez obudowy to nam nic nie możesz powiedzieć:)
Ja osobiście jestem zadowolony ze wspomnianych przetworników chociaż w miarę jedzenia apetyt rośnie. Dlatego porównywałem wzmacniacze, aby uzyskać najlepszy dźwięk, ale niestety jeszcze czegoś mi brakuje. Bas w sumie jest ok. Ludzie co mają subwoofery, albo mieli prędzej mogą mówić, że jest bardzo mało basu bo to przyzwyczajenie ze wspomnianego niskotonowca. Jak dla mnie mogło być więcej basu (mam subwoofer i to jest to przyzwyczajenie). Preferuję bardziej mocniejsze uderzenie niż zejście. Co do średnicy. To tutaj są największe braki, można powiedzieć, że prawie wcale nie ma średnich tonów. Naprawdę średnie tony mnie tutaj nie zaskakują. Lepiej było z tym przy podłączonym Nadzie C372, który ma genialny środek, ale ogólnie to słaba średnica, a przecież to pasmo jest najważniejsze. Odnosząc się do wysokich tonów to chyba rzecz najtrudniejsza, gdyż właśnie w tym przedziale najbardziej odczuwałem różnicę pomiędzy wzmacniaczami (w każdej odczuwałem, ale w tej najbardziej) i sam nie wiem co mi się najbardziej podobało. Zależy także przy jakich utworach. Ogólnie słucham Trance, ale jak sobie porównuje to lubię włączyć również coś z innych gatunków. Ogólnie to głośniki za swoją cenę są bardzo dobre i trudno o lepsze. Przejście na poziom wyżej to już naprawdę spory wydatek bo to już prawdopodobnie przejście na Scan Speak'i (taki stereotyp, że SS są dobre dlatego się do nich odwołuję jako klasę wyżej), ale można również pobawić się konstrukcjami opartymi na innych przetwornikach, ale jak dla mnie SS to SS - podnieca mnie sama nazwa i mam nadzieję w niedługim czasie przejść właśnie na wspomniane głośniki z serii Iluminator.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroa M18 gra jak stare radio
Mój ostatni post z elki:
"Już ponad miesiąc słuchania na "Perełkach". W niedzielę w końcu znalazłem czas na dokładne testowanie. Słuchałem głównie M. Millera, Nickelbacka, M. Oldfielda, Kowalskiej, Chylińskiej, Comy i nawet trochę trancu bez subwoofera i muszę przyznać, że basu nie brakowało. Wokale bardzo wyraźne, niekiedy pierwszoplanowe. Góra przepiękna, bez nalotu z wyjątkiem Comy ponieważ wszystkie płyty są nagrane z dużym przesterem (5-6dB) i w dodatku poodcinane końcówki jak na nowej płycie Metallici - tylko zabić za to :-[. Nadal nie zrobiłem standów, ale mam plany zrezygnować z subwoofera a HDSy osadzić w 18-20L. Powinno pojawić się więcej niższego basu. Jak będę w posiadaniu większej gotówki, poprawię również zwrotnicę - wg akustyka."
KIVLOV trochę zdziwiła mnie twoja ocena średnicy, ale każdy lubi co innego. Może odważysz się rozszerzyć zestaw do 3way z tym głośniczkiem http://www.loudspeakershop.eu/glosni...08-p-1198.html podobno ma całkiem słuszną średnicę.
Ze wzmacniaczami... różnice w wysokich również zauważyłem porównując mojego Denona do Technicsa 700MK2 od szwagra - totalna tragedia, wysokich mało jak kasy na koncie :razz:
Skomentuj
-
Nie planuję 3 way na Peerless'ach, gdyż wolę przejść jak wspomniałem na wyższą półkę chociaż mam kilka wizji w głowie: 2 way, 3 way oraz 2,5 way. Nie wiem, które rozwiązanie wybrać za ile i kiedy. Niestety średnica nie należy do najlepszych w HDS'ach może dlatego, że słucham przeważnie muzyki typu Trance. Vocale naprawdę fajnie brzmią, ale czegoś mi tutaj jest brak. Szkoda, że nie mam jak porównać bezpośrednio do teoretycznie lepszych zestawów (w praktyce nie wiem bo nie słuchałem).
Skomentuj
-
Hmm klasa wyżej i wyżej, aż w końcu http://www.youtube.com/watch?v=xs1aUws0Lrs i zaczniesz słyszeć kable :mrgreen:
Mając już hds i xt to może 2,5way jak u Przema, do tego "lampeczka" lub potężny "tranzystor" i będzie zdecydowanie lepiej.
Czekam aż się trochę ociepli na placu i zacznę budowę 20L do "perełki".
Skomentuj
-
KIVLOV To jakaś kpina http://allegro.pl/item536082811_peer...a.html#gallery
mogłeś przynajmniej umyć przed zrobieniem zdjęć :mrgreen: zakurzona Vifa wygląda na 3letnią a nie na 3tygodniową.
Skomentuj
-
Bardzo niski podział Vify :mrgreen: a w zasadzie jego brak http://pl.youtube.com/watch?v=RyGoi5...eature=related
Skomentuj
-
Właśnie zakupiłem nowy wzmacniacz Roksan Caspian i teraz już nie mówię, że HDSy nie mają średnicy! Dźwięk zmienił się tak, że szok! Kto nie słyszał Caspiana to nie wie co to za sprzęt. Denon przy tym to śmieć. No, ale za taka kasę trzeba wymagać czegoś konkretnego i ten wzmacniacz jest konkretny na MAXA! Jestem normalnie w innym świecie. Teraz kolumny pokazały jak to gra. Prędzej byłem średnio zadowolony a teraz SZOK.
Skomentuj
Skomentuj