Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czym projektowac 3D?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czym projektowac 3D?

Mam pytanie

Otóż w jakim programie 3D można najlepiej zaprojektowac głośnik pod względem wizualnym??
    Tzn zobaczę jak wygląda zanim zaczne robic?

Mam wrażenie że chcesz projektować kolumny,monitory a nie głośnik, jeśli się mylę to wyjaśnij co to ma być.

Skomentuj

moje niedopatrzeni :oops:

oczywiście że chodzi o kolumne a nie głosnik

Skomentuj

Przylacze sie do pytania alexraca...no wlasnie,w jakim programie?

Skomentuj

inventor

Skomentuj

Google SketchUp lub Solidworks.

Skomentuj

jezeli ma to byc czysto wizualnie to najlepszy bedzie 3d studio lub pokrewne.
              jak chcesz przygotowac do produkcji lub przygotowac go pod wzgledem wymiarow to tylko CADowskie programy
              ja polece solid worksa
              moze byc tez catia, inventor lub inne darmowe programy

Skomentuj

Bardzo prosty w obsludze MilkShape :P.. robilem kiedys w nim modele do gierki 3d hehe, zawiera bardzo proste i intuicyjne funkcje.

Skomentuj

Najlepsze tutaj będą wszelkie parametryczne systemy CAD 3D jak wcześniej wspomniany SolidWorks, Autodesk Inventor i inne. Zrobienie w nich takiego złożenia:

to kwestia kilkunastu minut, w dodatku w każdej chwili można zmienić dowolny wymiar i przebudować całe złożenie, do tego w edytorze równań możemy na bieżąco kontrolować np. objętość netto, jeśli napiszemy na nią wzór. Niestety nie znam żadnego darmowego systemu CAD 3D. Pozostaje soft używany to tworzenia grafiki do gier, do celów takich jak wizualizacja kilku koncepcji rozmieszczenia przetworników itd. powinno wystaczyć. Darmowy jest np. blender, który jednak nie jest zbyt prosty w obsłudze. Jest jeszcze, już wprawdzie nierozwijany gmax, który jest praktycznie pełną wersją 3dstudio beż możliwości renderowania, do wspomnianych zastosowań powinien wystarczyć.

Skomentuj

Zamieszczone przez mkul
                    Niestety nie znam żadnego darmowego systemu CAD 3D
                    jeśli jest się studentem to parę jest ;]

Skomentuj

Żeby nie zakładać nowego tematu,doszedłem do tego momentu w SketchUp-ie i może mi ktoś poradzi jak w nim rysować kulę ale tak łopatologicznie.

Chodzi mi o nakładkę przeciwpyłową i membranę wysokotonówki.
                      Z góry dziękuję

Skomentuj

otóż kulę w SketchUpie kolego robisz tak:

rysujesz okrąg o promieniu "r" w płaszczyźnie np "x". w płaszczyśnie "z" rysujesz okrąg o promieniu "r" do niego prostopadły, centralnie nad nim. Odpalasz narzędzie "Follow me" tudzież "wyciągnij wzdłuż", klikasz na okręgu z płaszyzny "z" i kursorem jedziesz wokół okręgu na płaszczyźnie "x".

i kula, jak ta lala

Skomentuj

a w tym programie niema funkcji obroc?
                          rysujesz kolo i niech sie obraca wzdloz osi lezacej na plaszczyznie rysunku

Skomentuj

Niestety nie ma takiej funkcji.
                            To najbardziej intuicyjny program jakiego w życiu używałem, jest całkowicie darmowy ( produkt Google'i ) a zainstalowany zajmuje koło 60 mb i bez problemu działa na wolnych komputerach - można mu więc wybaczyć brak rozbudowanych funkcji :-)

Skomentuj

tworzenie brył obrotowych to wyjątkowo zaawansowana funkcja

Skomentuj

Dzięki poszło,próbowałem taż importować z autocada ale nie radzi sobie z wymiarami.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                  Zamieszczone przez mkul
                                  Niestety nie znam żadnego darmowego systemu CAD 3D
                                  jeśli jest się studentem to parę jest ;]
                                  wiem ze dla studentow darmowy jest archicad ale to typowo budowlany program

Skomentuj

inventor np :P
                                    no i nie jest budowlany :P

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88
                                      wiem ze dla studentow darmowy jest archicad
                                      jaki jest darmowy to zalezy od uczelni. jedne maja licencje na jeden program inne na wiele lub inny program...
                                      mnie wkurza to ze w stanach jest studencka wersja solid worksa ($99) a w europie nic o tym nie wiedza :evil:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        Zamieszczone przez konradzik88
                                        wiem ze dla studentow darmowy jest archicad
                                        jaki jest darmowy to zalezy od uczelni. jedne maja licencje na jeden program inne na wiele lub inny program...
                                        mnie wkurza to ze w stanach jest studencka wersja solid worksa ($99) a w europie nic o tym nie wiedza :evil:

ja mam w pracy oryginalnego solidworksa 2009 ,autocada 2010 i można szaleć :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X