Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rok 2012, nauka a s-f, kosmos, paranormal itp itd

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hmmm co do 2012 to jeszcze słyszałem teorie o zamianie biegunów magnetycznych kuli ziemskiej, a to już kilka razy się zdarzało , reszte tej tej teorii można sobie odpowiedzieć co mogło by się wtedy stać :/

Skomentuj

marian, zaczynam sie bać Ciebie :lol:
      Moim zdaniem nie ma co się rozwodzić nad rzeczami na które nie mamy wpływu, nie znamy mechanizmu ich działania lub po prostu nic o nich nie wiemy (np. przepowiednie). Chyba ze tylko z nudów lub ludzkiej ciekawości, ale nie rzeby w to wierzyć lub to powtarzać.

marian, dziwie sie Tobie że wierzysz w takie rzeczy, tym bardziej ze nie wierzysz w Boga (co wywnioskowałem z twojej wcześniejszej wypowiedzi, jeżeli tak nie jest to przepraszam), bo twoja ostatnia wypowiedź aż tętni tajemnicą boskości (rzeczy i zjawiska których zwykły człowiek nie moze pojąć bla bla...)

aha...
      Zamieszczone przez marian
      ze sa kolory ktorych czlowiek nie jest w stanie sprecyzowac?
      Kobiety potrafią sprecyzować kazdy kolor, my mężczyźni rozróżniamy tylko kolory tęczy

Skomentuj

Ja już od dziecka wykrywam cieki wodne, ale uważam, że mamy przed sobą jeszcze tyle zjawisk które mozna wytłumaczyć empirycznie, że szkoda życia na ezoterykę. Jakby nie patrzeć to raczej myśl inzynierska a nie wróżbici ukształtowali naszą kultrurę.

A co do brania rzeczy we własne ręce o których wczesniej pisałem. I może na początek z grubej rury: jeżeli ktoś narzeka, że w TVP nie ma nić ciekawego to niech sobie nie opłaca abonamentu..:) i nie ogląda. Krótka prosta łatwa decyzja - jednak wielu ludzi woli "po staremu".

Prawda jest pod nosem a ludzkośc błądzi jak dzieci we mgle. Jakkolwiek spiskowo by to nie zabrzmiało, to ciężko sie oprzeć wrażeniu, że wąska grupa ludzi stoi na szczudłach i produkuje tą mgłę hektolirtami.

mała ankieta:
        kto wiedział, że rury do budowy rurociagu Jamalskiego robią 2 huty na swiecie a obie należą do jednego Hindusa?

Skomentuj

Sporo na te tematy na stronie http://www.sm.fki.pl/ w działach wiedz nauka, duchowość, kosmos paranormal. Upierdliwe tylko jest za każdym razem przewijanie strony, bo wszystko jest zawsze daleko na samym dole.
          Nie we wszystkie tematy można uwierzyć ale dają do myślenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
            marian, dziwie sie Tobie że wierzysz w takie rzeczy, tym bardziej ze nie wierzysz w Boga
            Zalezy o jakich rzeczach mowa,napewno nie wierze w rzeczy ktore nigdy nie zostaly udowodnione. W filmie "Zeitgeist" pokazuja oczywiste fakty,rowniez o "bogu".

ze sa kolory ktorych czlowiek nie jest w stanie sprecyzowac?
            Kobiety potrafią sprecyzować kazdy kolor, my mężczyźni rozróżniamy tylko kolory tęczy [/quote]

Nie napisalem "meszczyzna" tylko "czlowiek".

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
              Ja już od dziecka wykrywam cieki wodne
              cóż to takiego? tyle razy to słyszałem a do tej pory nie wiem co to jest :P

Skomentuj

Ciek wodny to taki strumyczek pod ziemią. "odkryłem" to przy okazji wiercenia studni obok mojego domu. Przyjechała 'wróżdźka" jak ją nazwałem szukać odpowiedniego miejsca. Jakie było moje zdziwienie, kidy po jej odjeździe potrafiłe z powroem wskazać miejsca które ona wskazała. Powtórzyłem to samo u sąsiadów i szczerze mówiąc rzuciłem to w cholerę, bo zaczęło mi swiatopogląd wybebeszać:)

Skomentuj

nie wiem czy wiesz ale żeby studnie wywiercić nie trzeba mieć strumyczku pod sobą :] ktoś Ci niezłą baje wcisnął

Skomentuj

Powiedz mi,czy slyszales o kolorach nie nazwanych? ze sa kolory ktorych czlowiek nie jest w stanie sprecyzowac? czy slyszales o zwierzetach i roslinach jakich nikt jeszcze nie widzial,rownoczesnie nie przypominajace zwierzat i roslin? czy slyszales dzwieki nie podobne do zadnego dzwieku jaki kiedykolwiek slyszales?
                    Nie słyszałem o tych kolorach. Nie słyszałem o tych zwierzętach i roślinach. O dźwiękach też nie. Ale z chęcią poczytam coś więcej, więc zapodaj czymś konkretnym.

Skomentuj

Jeżeli ktoś jest zainteresowany to na rapidzie jet książka "Dwunasta Planeta" Zecharia Sithin'a

Skomentuj

Ten strumuk to tak metforycznie:)

A z nowmi gatunkami nie przypomiającymi niczego co widzieliśmy do tej pory to trochę populizm. Szacuje się, że znamy zaledwie kilka % ogólnej liczby owadów a jeszcze mniej organizmów wodnych ( których środowisko to ok. 70% powierzchni naszego globu).
                        Mało kto wie, że trwa teraz VI Wielkie wymieranie gatunków. Ostatnie to wyginięcie dinozaurów. Co ciekawe znikneło wtedy ok. 25% ówczesnie istniejących gatunków i nie było to najwieksze z wymierań. W największym wymarło ponad 50%. Wykazano jednak, że po każdym z nich przyroda odradzała się z jeszcze większą siłą.
                        Żeby uzmysłowić wam o co chodzi, powiem, że za kilka lat w Polsce zagrożony wyginięciem może być... WRÓBEL. Ale co kogoś jakis ptaszek obchodzi, czy jaszczurka - jednak wiecie co się dzieje jak pęka jedno ogniwo łańcucha..

A tak przy okazji kolorów:
                        jak opiszecie "zwykły" zielony?

Skomentuj

Nie na temat...
                          widze ze ktos tu sie racjonalista.pl za duzo naczytal ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
                            A tak przy okazji kolorów:
                            jak opiszecie "zwykły" zielony?
                            #008000 lub RGB: 0/128/0 lub światło które ma ok. 550nm długości fali. :mrgreen:

Zamieszczone przez ŁukaszN
                            my mężczyźni rozróżniamy tylko kolory tęczy
                            niektórzy i tego nie potrafią :lol:

co do widzenia kolorów to np. przy Achromatopsji to żadnej barwy nie nazwiesz bo jej nie widzisz

Skomentuj

Raz czytałem artykuł na racjonalista.pl i to akurat o polowaniach na czarownice. Posta oparłem na wiedzy wyniesionej z zajęć na studiach (zootechnika)

Skomentuj

my mężczyźni rozróżniamy tylko kolory tęczy
                                to drukarze płci męskiej są obcymi ? :razz:

Skomentuj

Ja wiem co bedzie. W 2012 stworze konstrukcję ideaną, po niej nie bedzie juz nic lepszego, całe DIY, swiat audiofilski, producenci, wszyscy sie załamią, stracą sens istnienia i tworzenia bo nic nie przebije jakości i doskonałosci tej konstrukcji .. tak to bedzie koniec świata :lol:

Skomentuj

Jeśli chodzi o koniec świata, to osobiście nie wierzę w żadne bajki na temat jakiś planet, czy coś :P Jeśli nadejdzie, to tylko z winy człowieka :P Bo coraz większe "jaja" ludzie na tym świecie robią - terroryzm i te sprawy.

A jeśli chodzi o te kolory, których człowiek nie widział itd., to raz sobie myślałem, jakoś tak z głupa - ciekawe, czy są jeszcze jakieś nieodkryte kolory xD Ale włączyłem photoshopa, następnie palete barw i stwierdziłem, że nie ma możliwości, żeby zmieścić tam więcej kolorów xD

Skomentuj

Yoshi_80, :lol:

Jak tak sobie czytam te "fakty i mity" to przypomina mi sie takie czasopismo które pare lat temu wychodziło, a mianowicie Faktor X (czy jakoś tak). W jednym z numerów pokazywali uwaga: "skurę zdjętą z wampira" :lol:

Skomentuj

Chodzi o stan umyslu.

Podam przyklad: Dres napisal ze widzial program w ktorym pacjentowi przylozyli do odpowiedniej czesci mózgu silny elektromagnes i po chwili pacjent przestal widziec. A teraz pomyslcie sobie co moze sie zdazyc jesli ten fakt odwrocimy w druga strone.

Skomentuj

Przyłożymy mózg do pewnej części elektromagnesu?:)

Nie widzę tu nic ponadnormalnego. Równie dobrze mogliby mu kawał drzazgi włożyć w głowę - oprócz utraty wzroku, mogłby też stracić obsługę paru innych narządów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X