Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak interpretowac ch-ki impulsowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jak interpretowac ch-ki impulsowe?

j/w - jeden serwis robi pomiary sluchawek i oprocz ch-ki pasma, impedancji, harmonicznych dla jednej czestotliwosci podaja rowniez ch-ke odpowiedzi na kwadrat dla 50hz i 500hz. jak czytac te wykresy? umieszczam przykladowy link: http://graphs.headphone.com/graphCom...Type=3&graphID[]=843&graphID[]=833

Wydaje mi sie ze ten ktory bardziej przypomina prostakat jest lepszy, gdyz bardziej-dokladniej odtwarza sygnal doprowadzony do sluchawek.

Skomentuj

To raczej charakterystyka skokowa jest a nie impulsowa.

Skomentuj

a co mozna powiedziec o tych przerzutach? w shure'ach se530 sa dwa przerzuty, w se420 jeden, ale za to wiekszy. Mozna tez to jakos ustosunkowac do rownowagi tonalnej? SE530 i SE420 maja bardzo podobne ch-ki czestotliwosciowe, tymczasem w odsluchu wyzszy model ma naprawde sporo dolu, a o SE420 mozna bez wahania powiedziec, ze maja niedobor basu. jak takie wykresy przelozyc wlasnie na odsluch? o ile w ogole sie da...?
        swoja droga ciekawie ch-ki skokowe (?) wygladaja dla wyzszych modeli nausznych/wokolusznych sluchawek: http://graphs.headphone.com/graphCom...Type=3&graphID[]=703&graphID[]=263 - wyglada na to ze douszne sluchawki znacznie wierniej odtwarzaja dolne pasmo

Skomentuj

Nie jestem pewien czy dobrze rozumuję, ale te wykresy wyglądają jak prostokąt po przejściu przez układ różniczkujący (inaczej filtr górnoprzepustowy). Charakterystyczne dla takiego najprostszego filtru górnoprzepustowego jest to, że im wyższa jego częstotliwość graniczna, tym szybciej opada "pozioma" część sygnału prostokątnego, to się nazywa zwis. W przypadku SE530 i SE420 to się potwierdza.
          Nie wiem natomiast co sądzić o tych oscylacjach na zboczu narastającym oraz o osi czasu, na której cały czas jest zero

Skomentuj

Czaruję...
          X