Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szukam druta stalowego 1mm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szukam druta stalowego 1mm

Szukam drucika identycznego jak te ktore mozna wyciagnac z opony samochodowej. Ma srednice okolo 1mm jest to sztywny (ale i elastyczny bo mozna z niego zrobic petelke fi5cm i potem wyprostowac) drucik stalowy. W oponie sa zazwyczaj 3 okolo 3 metrowe i w pewnych tajemniczych celach :P.. je wydobywam.. fajniej by bylo kupic cos takiego normalnie. Potrzebuje paredziesiat metrow - moze ktos wie gdzie dostac toto :P?

BAT

Skomentuj

W sklepie metalowym pod nazwą DRUT WIĄZAŁKOWY kupowałem kiedyś

Skomentuj

toma085, ten odpada - musi byc to stal sprezynowa chyba...

n_omyzs, napisz w jakim celu go potrzebujesz? bo moze faktycznie taki uzywany przez budowlancow wystarczy...

Skomentuj

a moze taki do robienie ogrodzen?

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item550926300_..._mm_10_mb.html

tylko drogo :/

Skomentuj

Re: Szukam druta stalowego 1mm

Zamieszczone przez n_omyzs
              i w pewnych tajemniczych celach :P..
              Chyba nie kłusujesz? :)

Skomentuj

No podejrzewam ze to co wkleil kolega gruby nadaloby sie i specjalnie drogo chyba nie wychodzi. Musze to przekalkulowac i poszukac gdzie indziej tez takiego drugika moze w nizszej cenie.

Po co mi to? Ano do tego: http://sklepcapoeira.pl/images/berim...os-china-1.jpg oryginalnie od zawsze wyciaga sie struny ze starej opony. Tylko prosze mi nie wyjezdzac z gitarowymi strunami bo to ma byc sztywny metalowy drut a nie struna jak do gitarki :P...

Zmierze dzis jak znajde suwmiarka dokladna srednice drucika ale mysle ze to 1 mm :)

Skomentuj

do takich zastosowan najlepszy bedzie drut do ogrodzen 'pastuchow' elektrycznych! niska cena, stal cynkowana... serio

Skomentuj

n_omyzs - Tak ostro grasz, że pękają te druty z opon? Może warto kupić za jakieś 25 zł. oryginalną z Brazylii? A jak wygląda sprawa brzmienia? Różne rodzaje drutu mogą dawać dość znaczne zmiany w brzmieniu.

Skomentuj

Mi to na pierwszy rzut oka wygląda na łuk Jak się na tym gra tak swoją drogą? I czemu struny od gitary się nie nadają? A takie od basu też nie? Tam są grube....

Skomentuj

skoro i tak bedzie rozciagany to sztywny ani sprezysty nie musi byc... tak wiec taki do ogrodzen powinien starczyc

Skomentuj

Jeżeli ci nie przeszkadzaja odcinki 1m to możesz bez problemu nabyć drut spręzynowy bardzo dobrej jakości w sklepie modelarskim np http://modelmaking.pl/ires/oferta/2/16/134/ . Tego typu drut jest wręcz z niewiarygodnie twardej stali, bywaja gorsze "serie" ale zwykle byłem zadowolony. Bez problemu też ukształtujesz go w spręzynkę czy cokolwiek innego (chociaż ze wzgledu na jego twardość nie jest to takie łatwe jak kształtowanie spinacza biurowwego hehe ). Minimalny promień gięcia dla drutu 1mm praktycznie nie istnieje, dopiero grubsze potrafią strzelić przy bardzo ostrym gięciu.

Skomentuj

Ogolnie to oryginalnie w brazylii wlasnie wyciaga sie z opon ... od zawsze.. jesli chodzi o pekanie to to naprawde kawal solidnego drzewa trza napiac i cuz raz na ilesdziesiat napiec peka. Czesem wytrzyma pol roku czasem pare miesiecy. Do tego wielu znajomych ma instrument wiec troche strun idzie. To byloby proste i tansze zrodlo. Gitarowka sie nie nada bo za cienka :).. ja mowie o konkretnym stalowym drucie 1mm :P.. zreszta inaczej by to gralo. Odcinki musza miec minimum 1,5m bo tyle schodzi na strune :).

Skomentuj

Moja propozycja, to użycie drutu stosowanego w stomatologii - stalowy nierdzewny sprężysty i wytrzymały http://www.e-plomba.pl/index.php?d=o&k=50

Skomentuj

Dosc drogie te stomatologiczne.. Aha byla kwestia brzmienia. Otoz mysle ze druty w oponach sa podobne (prawdopodobne) poniewaz nie spotkalem sie jeszcze ze znaczaca roznica w brzmieniu w zaleznosci od struny. Najwiecej zalezy od kija i tykwy czyli rezonatora. Mysle ze musi gdzies byc hurtownia takich drutow czy cos zeby mozna bylo to normalnie dostac bo pewnie ludziska tego uzywaja.

Pomierzylem dzis (niestety linijka na oko bo suwmiarka gdzies sie zapodziala) moje struny i srednica to cos kolo 0,7mm. :roll: Poszukam suwmiarki przede wszystkim jutro..

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                  Gitarowka sie nie nada bo za cienka
                                  Widziałeś kiedyś struny w basie? Zaręczam że nie są cienkie... Mają chyba od milimetra do 1,5 milimetra grubości...

Skomentuj

A może drut spawalniczy http://www.allegro.pl/item549897093_...i_0_8_1kg.html lub zwykły stalowy http://www.allegro.pl/item546890200_...g_stalowy.html

Skomentuj

melisław, widzialem ale te struny sa inne mysle ze bylaby roznica w dzwieku. Poza tym hm.. slaby nie jestem a berimbau napinam sila calego ciala (robie sie to z uzyciem nog i rak naraz :P) wiec mysle ze jest to napiete mocniej niz struny w gitarze nawet basowej.. chociaz nie wiem nigdy nie testowalem w praktyce.

Ten ostatni drut stalowy - zaryzykowalbym ale kurcze przesylka tylko 18zł i inaczej sie nie da :(.. jakby gdzies indziej - poszukam na allegro (i dlaczego ta stalowka jest jakby hm... miedziana :P?).

Skomentuj

na strunie mozna powiesic fortepian

Skomentuj

Czaruję...
                                        X