Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka dobra ksiazke polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka dobra ksiazke polecacie?

Witam... cos bym dobrego przeczytal... nie mowie tu o ksiazkach z tematyki DIY czy akustyki. Cos ciekawego z fajna fabula... tylko nie za trudne... Wiem ze to nieduze szczegoly ale moze czytaliscie cos co polecicie? Jak tak to opiszcie w 2 zdaniach co to za ksiazka... Bo nie ma co robic ostatnio a czasem cos dobrego poczytac wypada a tu nie ma co!

Pozdrawiam !

"Pięć lat kacetu" Grzesiuka

Życie w obozie koncentracyjnym opisane ciekawie i z jajem. Jest to w sumie autobiografia.

Polecam też resztę książek Grzesiuka, wszystkie są bardzo dobre.

Skomentuj

polecam jakakolwiek książkę S. Kinga, w szczególności cykl 'Mroczna wieża" ale to juz jest coś większego ( 7* 250-300 stron) ale mi się bardzo spodobała i zaczęła mała fascynacje autorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
        polecam jakakolwiek książkę S. Kinga
        też polecam tego autora :mrgreen: Ale tak nawiasem mówiąc to kolega poszukuje książek o ciut innej tematyce :razz:

Skomentuj

Alistair MacLean [tematyka wojenna] - Działa Nawarony, Tylko Dla Orłów etc. Lekkie i przyjemne. Troche historii, troche zmyślania. Na pewno o tych książkach słyszałeś :) (można się wkręcić)

Harlan Coben [kryminał] - wszystkie książki z nowej serii. Czyta się jednym tchem (ostatnio łyknąłem 350 stron od rana do 15:00). Nie ukrywam, że to "literatura dla ubogich", poziom Harrego Pottera, tyle ze skierowane do pelnoletnich. A swoją drogą lektura Pottera bardzo wciąga!

Joseph Heller [wojna/komedia] - Paragraf 22. Kawał makulatury, ale wyczesane w kosmos, można się uśmieć do łez. Opowiada o obsurdach wojny widzianych oczami głównych bohaterow - żołnierzy USA (i w kółko bluzgi, latanie na panienki, przekręty z bombowcami etc :P)

Mario Puzo - Ojciec Chrzestny. Nawet jeśli widziałeś film, to bierz się za książkę! Bez porównania lepsza!!

Aleksander Sołżenicyn - Oddział chorych na raka. To juz trochę cięższy kaliber, ale spokojnie do przeczytania nawet dla antyhumanisty.

Czego NIE polecam dla początkujących moli książkowych: Nabokova, Gombrowicza, Vargasa Llosy... to znani pisaze i sporo ich moze lezec na polkach bibliotecznych, ale ciezkostrawni.

To tyle, znawcą nie jestem, bo czytam tylko jak jestem chory albo wieczorami nie mając innego zajęcia

Skomentuj

Kinga polecam "Bastion". Toma Wolfe`a "The right stuff" http://www.tomwolfe.com/RightStuff.html

Skomentuj

witam

dzieki za propozycje, cos wybiore i jak dokonam wyboru to napisze co dokladnie !

Pozdrawiam

Skomentuj

Z mojej strony:
                - "Oparzenie" Autor: Aksionow Wasilij. Wspaniala ksiazka, imho najlepsza o ZSRR/komunizmie/systemie totalitarnym. Zaczyna sie calkiem przyejmnie, bohaterowie wioda hulaszcze zycie w Moskwie w czasaach ZSRR, wszystko wydaje sie pieknie, zyc nie umierac, jednak w miare czytania czujemy coraz wieksza atmosfere osaczenia przez system totalitarny, bohaterowie zaczynaja sie w nim stopniowo dusic, a w koncu okazuje sie ze on jest wszedzie. Jest to calkiem odmienne spojrzenie niz Orwelowskie ze slynnego "roku 84", u Orwela wszystko jests podane na tacy tu sa boaheterowie, to jest system koniec kropka. Przy okazji ksiazke Orwella rowniez polecam, jest o wiele krotsza (ok 100 str do ponad 200 opazenia).
                - "Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk. Wspaniala opowiesc o uplywajacym czasie, poznajemy bohaterow malej miejscowosci w czasach ich mlodosci, a konczymy na dziejach ich prawnokow, nawet nie zauwazajac jak ten czas zlecial, ile sie to zmienilo. Ksiazka jest do bolu realistyczna, w tym sensie ze nie ma zadnego upiekszania bohaterow, niektore opisy (np poród kłoski) tez niektorych moga szokowac.

[ Dodano: 2009-02-24, 19:48 ]
                -"Traktat o łuskaniu fasoli"- Wiesław Myśliwsk. Ciepla opowiesc pewnego starca o swoim calym zyciu skierowana do tajemnieczego nieznajomego. Po jej wysluchaniu (przeczytaniu) czytelnik sam musi sobie odpowiedziec kim jest tajemniczy nieznajomy.
                Napisana doskonalym jezykiem (S.King to przy Mysliwskim grafoman, bede tego zdania bronil do ostatniej kropli krwi), z pozoru nudna i monotonna, jednak nie pozwala sie od niej oderwac, watki zmiennaja sie w sposob plynny i niezauwazalny, a sam ton opowiadajacego sprawia ze czujemy sei jakbysmy to my razem z nim luskali fasole.

-"Zamek" Franza Kafki. Jego najwiekszym atutem jest klimat. gesty, ciezki, jednoczesnie z nutka nadziei. Akcja dzieje sie w zime, cale miasteczko pzredstawione jest w sposob bardzo ponury.
                Ksiazka o geodecie ktory przybyl do pewnego malego miasteczka. od poczatku sprawa jest podejzana, miejscowi zachowuja sie conajmniej dziwne, nad miasteczkiem czuwaja niedostepnie urzednicy z "zamku", samo miasteczko to taki 'zamkniety krag" okazuje sie ze wcale nikt nie wydal polecenia o sprowadzeniu tego geodety, jednak on decyduje sie zostac, odrzuca milosc ktora moglaby nadac sens jego istnieniu (przenosnia zycia jest wlasnie pobyt w wioce",nie chce jej bo woli rozgryzc tajemnice zamku (alegoria sensu zycia, poznania czy Bog istnieje), poukladac wszystko w logiczna calosc. Jego cel zaslepia go i nie widzi ze prawdzwe szczescie jest tuz obok niego.

[ Dodano: 2009-02-24, 19:51 ]
                "Gra w zyczenie" . Brytyjska szkola bubliczna z internatem Kirkston Abbey nie jest miejscem dla słabych. Reguły szacownej publicznej szkoły dla chłopców są ostre, surowa dyscyplina łamie wszelką indywidualność. Czternastoletni Jonathan czuje się w tym świecie zaszczuty, bezsilny i samotny. Kiedy niespodziewanie zdobywa przyjaciela, sądzi, że wreszcie jest bezpieczny. Jednak za to bezpieczenstwo placi strasznie wysoka cene. jedna z najlepszych powiesci psychologicznych, poznajemy doglebnie nie tylko glownych bohaterow lecz wszystkie wazniejsze postacie, ich motywy, pragnienia,

[ Dodano: 2009-02-24, 19:57 ]
                Zamiast S. Kinga polecam Sapkowskiego i jego sage o wiedzminie. Nie jest tak nadeta i patetyczna jak "mroczna wieza", pisana jest lekkim jezykiem , duzo w niej groteski i ironi (charakterystyczne dla Sapkowskiego), bohaterowie zachowuja sie w sposob przemyslany. ksiazka naprawde wciaga, nie ma tu miejsca na ciagle powracanie do przeszlosci glownego bohatera (jak w mrocznej wiezy". jest tu wiele postaci, a nie 3 glowne z ktorymi "zyje sie przez 7 tomow. Nie twierze ze nie znajda sie w mrocznej wiezy zajmujace opisy walk itp (bodaj 3 tom i wydazenia zwiazane z tym starym pociagiem), ale u Sapkowsiego spotykamy takie ciagle. Polskiemu pisarzowi udalo sie stworzyc swoista magie, u kinga mi jej brakuje.

A jesli chodzi o lzejsze ksiazki to "wojna polsko -ruska pod falaga bialo czerwona". Lol - przeczytajcie a tez bedziecie sie tak brechtac. utrzymana w konwencji pamietnika dresiaza, z nieco zepsutym zakonczeniem, jednak posiadajaca jakies przeslanie, np kaze sie zastanowic jak mozna ulegac absurdom ktore wmowili nam inni.

Skomentuj

jesli interesujeesz sie troche sportem zaciekawi cie "poskromienie tygrysa" tony'ego anthony

Skomentuj

Wszystko Pilipiuka o Wędrowyczu ...

* Kroniki Jakuba Wędrowycza
                    * Czarownik Iwanow
                    * Weźmisz czarno kure...
                    * Zagadka Kuby Rozpruwacza
                    * Wieszać każdy może

:mrgreen:

Skomentuj

alkoholik ogolnie pilipiuk nie jest zly tylko jak dla mnie beldem jego jest to ze tworzy male opowiesci 20-30 stron zamaist napisac jedna dluga laczoaca epizody opowiesc

jeszcze jak ktos lubi fantazy to seria paoliniego eragon

Skomentuj

Sorki za off top, najlepsze opowiadanie pilipiuka to jest to z Unia Europejska i kolczykowaniem krow A przy okazji to nie przeszkadzam wam ze Jakub zawsze wygrywa, wszystko mu sie udaje i nigdy nie ma zlych dni?

Skomentuj

Polecam z własnych doświadczeń:

Winston'a Groom'a - Gump i Spółka
                          (Świetna humorystyczna opowieść wiemy o czym i o kim, prawda? :wink: )

Josif Ławriecki - Ernesto Che Guevara
                          (socjalistycznie patrząc: Biografia Che, poprostu )

Na spokojne wieczory:

Wojciech Cejrowski "Rio Anaconda" albo "Gringo wśród Dzikich Plemion"

Dan Brown - cokolwiek z twórczości (Ojj... miło się czyta takie fantazje :) )

Jak nie to, to może: Gwiezdne Wojny: i seria o Lando Calrissian'ie
                          (Troszkę naiwne, ale jak ktoś lubi to uniwersum, to się wciągnie )

Skomentuj

Zamieszczone przez Mixer...
                            Dan Brown - cokolwiek z twórczości (Ojj... miło się czyta takie fantazje :) )
                            O tak, potwierdzam. Przeczytałem wszystkie jego powieści i naprawdę wciągają:
                            - Kod Leonarda da Vinci (również wersja ilustrowana)
                            - Anioły i demony (również wersja ilustrowana)
                            - Cyfrowa twierdza
                            - Zwodniczy punkt

Czyta się je jednym tchem. W maju ma się ukazać kolejna ekranizacja (druga) jego książki. Tym razem będą to "Anioły i demony". Polecam...

Skomentuj

polecam całą serię Magdaleny Kozak - Nocarz, Renegat i 3-ciego nie pamiętam :) 350stron jednym chałstem - tak mówi prawie każdy kto to czytał

Skomentuj

Ja ze swojej strony polecam książkę Diuna Franka Herberta.
                                Moja ulubiona książka, ponad 650 stron, które pochłania się w 2 dni :smile:

Skomentuj

Dla kogoś kto lubi wątek historyczny w literaturze:

http://kkrzych81.webpark.pl/ks-e-l/e...in_sinuhe.html

Wg. mnie super-dlatego czytałem już kilka razy.
                                  Trochę pesymistyczna bo ukazuje dziadowskie strony ludzkiej cywilizacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez wafer
                                    potwierdzam, miałem podobne odczucia a książka czytałem w I klasie gimnazjum czyli juz kilka lat temu

[ Dodano: 2009-03-09, 20:38 ]
                                    Zamieszczone przez wafer
                                    potwierdzam, miałem podobne odczucia a książka czytałem w I klasie gimnazjum czyli juz kilka lat temu

Skomentuj

Neil Strauss - The Game

Skomentuj

Czaruję...
                                      X