Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobrowolne wpłaty na DIYA

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobrowolne wpłaty na DIYA

W związku z ostatnimi wydarzeniami, bez zbędnego gadania o przydatności DIYAudio, zapytuję Kolegów:

Ile pieniędzy jesteś w stanie jednorazowo przeznaczyć na ogólnie pojęte funkcjonowanie serwisu DIYAudio? (w szczególności na zmianę mechanizmu forum na komercyjny). Pytanie jest o jednorazową wpłatę, ponieważ uważam, że mamy zbyt małą grupę użytkowników, aby udałoby się organizować regularne, comiesięczne, a nawet kwartalne składki.

Proszę potraktować pytanie poważnie i nie deklarować się kosmicznymi kwotami. Niezdecydowanych zachęcam do zaznaczania opcji pierwszej, ponieważ pozwoli to w miarę dokładnie ocenić ewentualne możliwe wpływy.

Bardzo proszę nie rozwodzić się na tematy, że 'wszystko w internecie powinno być darmowe' etc.

Proszę także Administratora i Moderatorów o opinię w kwestii ewentualnego skromnego odznacznia (rodzaj zachęty do pomocy) osób wpłacających np. powyżej 15zł np. poprzez dodanie obok nick'u zielonej kropki itp.

P.S. Ankieta trwać będzie 7 dni, tj. do 11 marca.
    0
    Nic
    0%
    0
    2-5zł
    0%
    0
    6-9zł
    0%
    0
    10-14zł
    0%
    0
    15-20zł
    0%
    0
    21-25zł
    0%
    0
    26-30zł
    0%
    0
    więcej
    0%
    0

zmiana forum na płatne nic nie da - to nie tu tkwi problem :); co innego zmiana na bezpieczniejszy engine, lub po prostu dobry hosting

Skomentuj

spłukany jestem, ale 2zł zawsze mogę dać, "grosz do grosza, a ..."

Skomentuj

15-20zl

Skomentuj

Zamieszczone przez kaczortrex
          zmiana forum na płatne nic nie da - to nie tu tkwi problem :); co innego zmiana na bezpieczniejszy engine, lub po prostu dobry hosting
          Żeby była jasność:

Abolustnie nie pytam o obowiązkowy abonament, a o dobrowolną jednorazową wpłatę właśnie na engine!

Skomentuj

bierzesz pod uwagę że żeby uaktualnić np ipb trzeba opłacać abonament? pozatym tak jak powiedziałem przyczyną padów nie jest płatny/niepłatny engine, ale coś innego i niestety to coś trzeba znaleźć bo jak na razie to ktoś wykorzystuje tą samą bramkę kolejny raz

Skomentuj

W kwestiach finansowych ankieta jest mało wiarygodna, co innego deklarować jakąś kwotę niż ją realnie wpłacać.Jeżeli taka inicjatywa jest potrzebna to powinna ona wyjść od admina po wcześniejszym przeanalizowaniu czy to dobre rozwiązanie.Moim zdaniem coś deklarować można znając opinię na ten temat moderów i admina.

Skomentuj

http://www.webhostingtalk.pl/index.p...2&hl=superhost

tu coś na popracie tego że trzeba serwer, a nie engine zmieniać najpierw;

forum stoi na superhost.pl, co jest nieporozumieniem i na to należałoby się zrzucić jak już (Quester do tej pory sam utrzymywał forum, także nie dziwie mu się bo koszta są spore jak na jedną osobę, ale razem damy rade)

Skomentuj

funiax1, znowu Ci przyznam rację ale tylko po części :) Osobiście nie widzę problemu w przejściu na osławiony vBulletin, na którym to działają ogromne fora dyskusyjne. Jedną obawę budzi we mnie stosunek Userów do zmiany designu forum i jego sposobu obsługi.
                  Przejście na vBulletin wiąże się z jednorazową opłatą 180$ + 30-40$ rocznie za aktualizacje (jednak nie jest obowiązkiem wnoszenie rocznej opłaty i możne analizować potrzebę jej uiszczenia). Sam jestem gotów wyłożyć część kwoty byśmy mieli naprawdę dobry mechanizm forum, a co ważniejsze: bezpieczny. Jeśli Userzy i Moderatorzy w większości zgodzą się na taki "manewr", a dodatkowo uda się zorganizować jednorazową zrzutę to pozostaję (jak zawsze) do Waszej dyspozycji i gotów jestem poświęcić swój czas na zmianę mechanizmu.

[ Dodano: 2009-03-04, 19:54 ]
                  kaczortrex i Tobie po części przyznam rację :) Hoster nie jest najwyższych lotów ale jak wynika z moich dotychczasowych doświadczeń nigdy nie doszło do ataku na serwer z ich winy. Clue problemu są ułomności kodu stron na które następowało włamanie. Zmiana hostingu niewiele wniesie do sprawy, a wygeneruje ogromny koszt związany z transferem jaki diyaudio "produkuje".

Skomentuj

Ja jestem jak najbardziej za skladka. Mysle, ze 20-30 zl nie powinno byc wielkim problemem dla wiekszosci, zwazywszy na ogrom wiedzy jaki prezentowany jest na forum.

Skomentuj

Quester, generalnie jestem ZA. Jeśli będzie potrzeba, to 50zł mogę wpłacić. Jednak musiałbyś napisać dokładnie co się stanie z pieniędzmi jeśli nie uzbiera się wymagana na ten konkretny cel kwota.

Skomentuj

Również wpłacę 20zł

Skomentuj

Ja co prawda nie piszę dużo na forum ale codziennie czytam. Z 10-20zł mogę dać.

Skomentuj

ja oczywiście chętnie też wpłace w ramach wdzięczności - ale przkonajcie mnie czemu VBulletin a nie smf które mu nie ustępuje a jest darmowe, a pieniądze można przeznaczyć na normalnego hoster :)

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                              Jednak musiałbyś napisać dokładnie co się stanie z pieniędzmi jeśli nie uzbiera się wymagana na ten konkretny cel kwota.
                              Na forum vwgolf.pl była taka zrzutka i o dziwo userzy wpłacili sporo więcej pieniędzy niż to było wymagane ( z tym, ze to jest naprawdę ogromne forum). Nadwyżka pieniędzy została przekazana na dom dziecka.

Zamieszczone przez Quester
                              Jedną obawę budzi we mnie stosunek Userów do zmiany designu forum i jego sposobu obsługi.
                              No właśnie niby zmiana designu to nic wielkiego, ale osobiscie nie chętnie chciał bym zmieniać to co mamy teraz, bo np na Audiomanii nie potrafię sie odnaleźć i na prawdę czuje sie nie swojo.

Skomentuj

Serce rośnie gdy czyta się deklaracje ale proponuję ustalić wszystko w normalnej kolei rzeczy:
                                1. po pierwsze odpowiedzmy sobie na pytanie czy warto zmieniać mechanizm ?
                                2. po drugie jeśli tak to na jaki ? (SMF odpada - miałem z nim kilka miesięcy do czynienia i już więcej nie chcę)
                                3. po trzecie co z hostingiem ?
                                4. po czwarte problem ewentualnej niedopłaty czy nadpłaty jest banalny. Tu widzę 3 jasne opcje:
                                a) Jeśli zrzutka się powiedzie i pieniędzy będzie nadmiar to resztę kwoty można spożytkować kupując jakiś "akustyczny przedmiot" i rozpisując nań konkurs wśród ofiarodawców (ew. trochę dołożę jeśli będzie taka konieczność by nagrodą było coś choć w miarę atrakcyjnego)
                                b) Niewielki niedobór pieniędzy jestem skłonny uzupełnić z własnej kieszeni.
                                c) Znaczny niedobór pieniędzy skończy się zwrotem ofiarowanych kwot na konta ofiarodawców, a ofiarodawcom ofiaruję swoje gorące podziękowania i wdzięczność.

Rozpatrzmy problem nr 1

Skomentuj

Problem 1:
                                  - w kwestii stylistycznej - absolutnie nie zmieniać!
                                  - w kwesti technicznej i bezpieczeństwa - nie wiem, nie znam się.

Skomentuj

Quester Ty jako admin powinieneś podjąć decyzję, czy jest to potrzebne, czy obawiasz sie kolejnych(nieuniknionych??) ataków, Twój czas tez jest cenny i siedzieć co pół roku by odzyskiwać dane nie ma sensu, a nam sie w tym czasie nudzi bez diy:)

Skomentuj

30zł wpłacę ....mimo krótkiego stażu strasznie mnie to wciąga ......

Skomentuj

Jestem za zmianą mechanizmu, jeżeli wzrośnie poziom bezpieczeństwa oraz znikną niedogodności typu:
                                        - trudności z wejściem na stronę szczególnie po 24-tej.
                                        - przy pisaniu dłuższych postów po wciśnięciu przycisku wyślij wiadomość nie zostaje wysłana i automatycznie zostaję wylogowany i nie mogę już wrócić do wiadomości. Muszę ją pisać od nowa co mnie mocno wkurza.
                                        - brak możliwości dołączania plików
                                        Jestem gotowy wpłacić jednorazowo 50 zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X