Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Voice Kraft - zabijam stereotyp. Ciekawostka :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli się alton zgodzi i nacieszy już sprzętem z chęcią bym przygarnął tego VK na np 2 dni (mieszkamy od siebie góra 10 km) i porównał z MDS08.
    Wszystko do ugadania, ALTON, jak możesz to przemyśl to.

Skomentuj

eXe lepiej jedź do altona on by posłuchał chętnie MDSa bo dupsko mi truje ciągle o DIY a nie wie co traci.

ŁukaszN nie ma sensu bym to słuchał na co dzień słucham BSW15" i wszystko co mniejsze to nie ma basu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skomentuj

Na większe mieszkanie myślę o XXLS10 + MB + Irek Sub300 - łącznie ok 2000zł a tutaj proszę VK za 315zł :twisted:
        Wzmacniacz jest na tych samych tranzystorach co Mivoc AM120 i tutaj kolejny sz :shock: k
        Mivoc kosztuje 250zł i ma zwykłe trafo a tutaj, prosze toroid się kłania :cool:

Skomentuj

sub prezentuje się zacnie, nawet bym kupił :) ale nie kolumny.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez ALTON
            kosz tłoczony bez zbędnych rezonansów
            Że jak ? :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
              Wzmacniacz jest na tych samych tranzystorach co Mivoc AM120 i tutaj kolejny sz :shock: k
              Mivoc kosztuje 250zł i ma zwykłe trafo a tutaj, prosze toroid się kłania :cool:
              W Mivocu AM120 są inne tranzystory niż tutaj. Tutaj są najpopularniejsze Toshiby 2SC5200 i 2SA1943 a tam są mniejsze C5232 A1962 i pracują wręcz na granicy swoich możliwości.

Po 10 kupuje też dwa suby VK i porównam akurat panele i głośniki - ale widzę że znajdą zastosowanie na pewno Głośnik też źle nie wygląda, a wręcz przypomina mi jeden, ale tego bym się nie spodziewał po VK.

Skomentuj

DIGIPROCOMP, Mivoc AM-120 jest słabszy i gorzej wykonany - ma też mniejsze odpowiedniki tranzystorów w mniejszych budach po 130W stratnej mocy. prąd Ic ten sam (dwa leżą nie używane bo nigdy nie doczekały się głośnika). Właśnie w tym tkwi czasem opłacalność kupowania produktów fabrycznych - trzeba wiedzieć co kupić żeby wydać mniej a być bardziej zadowolonym (mówię tylko o sekcji wzmaka).

Quester, Pisałem z rozpędu - wyszło bez sensu :)

ŁukaszN, Myślę, że z beymą to ten głośnik w Vk niema szans nawet stanąć w konfrontacji. Zauważyłem że lubi moc. Pełna moc wzmacniacza w vk nie powoduje u niego zadyszki :P

eXe, Nie wykluczam możliwości pooglądania sprzętu osobiście. Jednak nie w tym momencie.

Nawiasem. Walnąłem gafę bo cały mój temat wygląda jak reklama. Oczywiście nie jest to żadna reklama, nikt mi za nic nie zapłacił . Napisałem to jako czysta ciekawostka nic ponadto.

Skomentuj

Zamieszczone przez ALTON
                  Myślę, że z beymą to ten głośnik w Vk niema szans nawet stanąć w konfrontacji.
                  Czyli co, ten głośnik gra na poziomie STX'a lub Tesli?? Tak go wychwalałeś że myślałem ze to coś więcej

Skomentuj

Bo za 300zł nikt nie zrobi logicznego suba, jak gra na poziomie GDN 27-150 to i tak w 300zł ciezko sie zmieścić z panelem.

Skomentuj

Mivoc AM120 w zależności od partii był składany na C5200/A1943(120W) oraz C5232/A1962(80W). Zasilanie takie same +/-42-44V jakoś tak :roll:
                      Ktoś bardziej obeznany mógłby pomierzyć parametry tego głośnika. Żeby zrobić odpowiednią obudowę i strojenie.

Skomentuj

DIGIPROCOMP jesteś w błędzie . Mivoc am-120 zawsze był składany na parach 2SA1962 i 2SC5242 które mają po 15A prądu kolektora i 130W stratne (skąd te 80W ci się wzięło?) Zasilanie 2x45V. Zależnie od partii mivoce różniły się tylko wielkością trafa. Są takie z poborem 240 i 250W (te z 250 mają trafo szersze o 3mm).

Skomentuj

Zaszła pomyłka pomiędzy mocą strat tranzystora a mocą wzmacniacza.

Z noty 2sa1962:

• High breakdown voltage: VCEO = −230 V (min)
                          • Complementary to 2SC5242
                          • Recommended for 80-W high-fidelity audio frequency amplifier output stage.

Toshiba podaje że para 2sa1943/2sc5200 zalecana jest do wzmacniacza o mocy 100W w praktyce kto testował te tranzystory to wie że przy dobrym chłodzeniu są w stanie wytrzymać 200W.
                          Jeżeli producent podaje że 80W to pewnie 150W da się wycisnąć bez problemu.
                          Podglądam noty katalogowe i 2sa1962 ma praktycznie takie same parametry i wykresy jak 2sa1943, różnica jest w mocy strat, pewnie to te same tranzystory zamknięte w różnych obudowach. Obudowa TO3P jest mniejsza co daje mniejszą pojemnośc cieplną więc siłą rzeczy moc strat jest mniejsza.

Wracając do AM120 te 120W to nie wygląda na to żeby końcówka mocy była wyżyłowana i chodziła na granicy swoich możliwości.

Skomentuj

coolombo wszystko wyjaśnił najlepiej jak to możliwe.

Skomentuj

-> ALTON

Masz może JIG-a ? Jak tak to mógłbyś wrzucić przetwornik na pomiary.

Skomentuj

Panowie, nie rozumiem skąd takie zainteresowanie samym przetwornikiem. W tej cenie panela o tej mocy byście nie znaleźli/zrobili, więc opłaca się wziąć dla samego wzmaka, a reszte sprzedać, czy wsadzić inny głośnik o rozmiarze 25cm, oderwać znaczek VK na maskownicy, oraz zmazać denaturatem na panelu i cieszyć się ładnie wykończonym subem aktywnym za malutkie pieniądze.
                                Choćby zmierzył TSy głośnika, to co nam dadzą parametry oprócz tego że będziemy mieli obraz na to że to głośnik subwooferowy? Przecież pomiar w tym paśmie zawsze obarczony jest dużym błędem :)

Skomentuj

pytanie tylko kto kupi taką bude z głośnikiem?

Skomentuj

bonzo_maciej, na forum raczej nikt, ale na allegro znajdzie się zawsze łosia, a jak nie, to "przerobi się" głośnik na bardziej odpustowy i zarobi jeszcze na tym Dobra aukcja i po sprawie.

Skomentuj

panowie, ale po co przerabiac skoro moze ten sub gra na wystarczajaco dobrym poziomie? (jak na ta kase)
                                      dlatego caly czas jestem ciekaw opini kogos kto siedzi w DIY

Skomentuj

Po kilku dniach słuchania mogę powiedzieć, że sub jest szybki ale nie schodzi nisko. Ma dość solidnego "kopa" ale z "mięskiem" już gorzej. Wzmacniacz jest świetny - trzyma głośnik w ryzach. Dzisiaj zakatowałem subwoofery basstestami na prawie max mocy. Ku mojemu zdumieniu głośnik prosił się o więcej? 30 minut basstestów i żadnego swądu spalenizny - po dotknięciu kopułki głośnika była letnia.

Do muzyki jest ok. W kinie raczej nie da sobie rady.

Jiga niemam.

Bez maskownicy.

Skomentuj

ALTON, a mógłbym Cię prosić o coś, czego nie mogę znaleźć? Wymiarytego suba.
                                          I dlaczego na pierwszych zdjęciach jest czarny front, a na ostatnim bez maskownicy jest dębowy(chyba :mrgreen:)? To maskownica jest taka czy co bo nie rozumiem? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X