Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drukarka do wykonywania obwodów drukowanych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Drukarka do wykonywania obwodów drukowanych

Witam,

nadszedł czas, żeby się zastanowić nad drukarką laserową do wydruku ścieżek, dosyć już ciągłego ganiania do miasta na drukarkę. Na pewno macie w tym temacie doświadczenie i zdam się na wasze rady. Co radzicie :?: W elektroniku doradzano mi jakiegoś HP'ka max 1200dpi.

maryush, temat ten byl juz poruszany kilka razy
    zawsze konczylo sie na nowym samsungu (pelno tego w reklamach) lub uzywanych HP LJ2100 lub chyba LJ1100 (niepamietam dokladnie ale napewno 1000)

Skomentuj

Dzięki za słuszne spostrzeżenie :grin: Po temacie.

Skomentuj

zawsze konczylo sie na nowym samsungu
        akurat takiego kupiłem i nie był to zbyt dobry zakup :roll: nie wciąga nic poniżej 60gr/m^2 :evil: mowa o ml-1640

Skomentuj

W TYM wątku główną rolę gra LJ2100, ale ta drukarka jest przecież tak duża, że aż mi się źle na nią patrzy. Od biedy może i bym ją gdzieś pod biurkiem upchnął. Główny cel to termotransfer. I na co się tu zdecydować.

Skomentuj

Ja mam HP Laser Jet 1018 (teraz nazywa się Laser Jet P1005). Za 350zł masz dobry, niezbyt duży, cichy (żebyś słyszał drukarki np. Minolty przeznaczone dla troche wiekszych przebiegów albo różnej masci używki/poserwisówki z allegro! Cały dom można obudzić) i dobrze działający sprzęt. Wykonalem na niej ok. 10-12 płytek i wszystkie wychodzą idealnie. Oczywiście na gładkim papierze :) Pierwszy toner starczył na 1 000 stron, teraz kupiłem zamiennik za 110zł, podobno ma starczyć na 2 700 wydruków. Wychodzi 4gr za stronę + papier + amortyzacja sprzętu.

Skomentuj

U mnie właśnie sporo tych płytek schodzi i jak widzę jakieś niedociągnięcia w wykonaniu to mnie ma. Do ideału i tak im daleko, bo w tym punkcie, gdzie robię wydruki mają wprawdzie nowoczesny, ale bardzo oszczędny sprzęt i toneru na kartce jest tyle co kot napłakał. Nie raz po trawieniu zamiast ścieżek mam sito.

Skomentuj

Zamieszczone przez maryush
                W TYM wątku główną rolę gra LJ2100, ale ta drukarka jest przecież tak duża, że aż mi się źle na nią patrzy. Od biedy może i bym ją gdzieś pod biurkiem upchnął. Główny cel to termotransfer. I na co się tu zdecydować
                sam ja mam. faktycznie kolos ale ma inne zalety. jest bardzo tania i w zakupie i w eksploatacji.
                Zamieszczone przez ghazi
                cichy (żebyś słyszał drukarki np. Minolty przeznaczone dla troche wiekszych przebiegów albo różnej masci używki/poserwisówki z allegro! Cały dom można obudzić)
                no cicha to moja nie jest. ale calego domu nie budzi :P
                Zamieszczone przez ghazi
                Pierwszy toner starczył na 1 000 stron, teraz kupiłem zamiennik za 110zł, podobno ma starczyć na 2 700 wydruków
                40-50zl za regenerowny toner na 5500str :mrgreen:

U mnie właśnie sporo tych płytek schodzi i jak widzę jakieś niedociągnięcia w wykonaniu to mnie ma. Do ideału i tak im daleko, bo w tym punkcie, gdzie robię wydruki mają wprawdzie nowoczesny, ale bardzo oszczędny sprzęt i toneru na kartce jest tyle co kot napłakał. Nie raz po trawieniu zamiast ścieżek mam sito.
                kupujesz sobie nowy toner na robienie PCB (starczy na kilka lat) oraz uzywasz regenerowanego na reszte wydrukow i prawie nic nie wydajesz przez dluuugi czas :P

Skomentuj

Pawel S. ile waży ta drukarka i jakie są jej wymiary? Przydałby się wydruk na kredowym na próbę...

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item568608770_...ki_6_m_cy.html pierwsza aukcja z brzegu...

ale mozna kupic taniej. tylko poczytaj komentaze zanim kupisz. ja teraz bratu kupilem tanio ale koles oszukal w opisie - toneru prawie brak, opakowanie to pusty karton itp itd

Skomentuj

Zakupiłem tą drukarkę, ale szkoda gadać. Zapłaciłem za nią z góry na konto, wczoraj przyjechał kurier i mi podaje kwotę do zapłaty, twierdził, że było ustalone za pobraniem. Odmówiłem odbioru. Przecież pierwszy kwietnia już był ;/ Całe allegro.

Skomentuj

PS tak do samych obwodow to nie wiem czy bym w Lidlu laminownicy nie kupil .....

mase ludzi tak robi pare przerobek i prawie masow trzaskasz heh opisem pcb ;p

Skomentuj

maryush, dzwoniles do kolesia od ktrego kupiles? mi cos takiego sie jeszcze nie zdazylo :???:

Skomentuj

Zakupiłem tą drukarkę, ale szkoda gadać. Zapłaciłem za nią z góry na konto, wczoraj przyjechał kurier i mi podaje kwotę do zapłaty, twierdził, że było ustalone za pobraniem. Odmówiłem odbioru. Przecież pierwszy kwietnia już był ;/ Całe allegro.
                            miałem podobną sytuację, kupowałem wzmacniacz, pomógł szybki telefon i jeszcze szybszy przelew ze strony sprzedającego :)

Skomentuj

Wczoraj drukarka w końcu dotarła. Sprzedający pomylił się przy ustalaniu sposobu zapłaty. Trochę musiałem podzwonić i wszystko się wyjaśniło.

Mam mały problem w wydrukami, widać na nich jakieś "śmieci". Przy wydruku pod PCB nie może być czegoś takiego. Tak to wygląda:

Jaka mogłaby być przyczyna :?:

Skomentuj

niewiele widac - to jest jasniejszy pasek? jak tak to normalka
                                nie martw sie, spokojnie wytrawi sie tak jak trzeba
                                i tak po termotransferze zawsze jakis kawalek toneru odpadnie z plytki i trzeba robic korekty farba lub markerem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  niewiele widac - to jest jasniejszy pasek? jak tak to normalka
                                  To jest właśnie taki jaśniejszy pasek przez całą stronę, albo raczej nie do końca zaczerniona linia. Zauważyłem, że po przedrukowaniu 2-3 stron ten błąd zanika.

Skomentuj

jak znika to jestes w dobrej sytuacji - u mnie caly czas sa takie paski
                                    to wydrukuj 2-3 strony tego samego i wybierz najlepszy wydruk
                                    ale nawet taki dobrze wyjdzie podczas trawienia

Skomentuj

Robię drukarce rozgrzewkę, 3 razy puszczam pusty dokument, a 4 już normalnie i jest dobrze. Za 100 zł i tak bym lepszej nie dostał.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X