Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moje kaczuszki - problem ze zwrotnicą

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moje kaczuszki - problem ze zwrotnicą

Witam, mam problem z moimi Usherami - jeden kanał midwoofera wogóle nie gra lub "cyka" - co moze być uszkodzone? tweet w tym samym kanale gra normalnie (podejrzewam kondensator)

wszelkie sugestie mile widziane

P.S "uszkodzony" midwoofer pod zwrotnica z drugiego kanału gra normalnie

Wzmacniecz, kable, zimne luty w zwrotnicy sprawdzałeś może?

Skomentuj

zwrotke sprawdzałem - jedyne co to chyba będe musiał jutro kable wylutować - chociaż miernik przejście wskazuje; zimnych lutów brak;

P.S zaczynam być letko podirytowany ;]

Skomentuj

Zmień podłączenie kolumn pod wzmakiem, jeśli "dobra" kolumna pod drugim kanałem będzie grać dobrze to wina zwrotki oczywiście, jeśli nie to wzmacniacz... Głośniki zamieniłeś w kolumnach ale kolumn pod wzmakiem już nie, po co tu od razu temat zakładać...

Skomentuj

kolumny też zamieniłem slotami w wzmaku -> obie wysokotonówki grają równomiernie, także nie to

a temat zakładam, bo może miał ktoś podobne objawy i np może potwierdzić że to kondensator, ponieważ rezystor swoją rezystancję znamionową ma, a niestety nie mam elementów zapasowych, a nowe to też nie mało

Skomentuj

Ekspertem nie jestem, ale w zwrotnicy w filtrze niskotonowym (w zależności od rzędu filtru) jest szeregowo z głośnikiem cewka, potem ew. równolegle kondensator i tak dalej więc aby głośnik niskotonowy w ogóle nie grał to musiała by być spalona cewka ale piszesz, że miernik wskazuje przejście więc może równoległy kondensator ma przebicie? albo jakieś inne zwarcie występuje... ja tam bym sprawdził wszystko po kolei, w końcu w zwrotce dużo elementów nie ma :wink:

Skomentuj

ja stawiam właśnie na kondzia bo rzeczywiście cewka przed resztą i szeregowo do niego kond z rezystorem od masy odczep z cewki i masy na midwoofera i wtedy 18zł w plecy, no chyba ze facet uzna ze to gwarancja od grudnia jest

Skomentuj

Gwarancja mówisz... no to jak możesz rozlutować to sprawdź kondensator, jak Ci gwarancja nie pozwala to odsyłaj na reklamacje

Skomentuj

Czaruję...
                X