Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z Windowsem XP

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z Windowsem XP

Witam
    Ściągnąłem z peb.pl windowsa XP ProSpeed2 SP3. Po rozpakowaniu wszystkiego mam takie katalogi i takie pliki:

Jak to teraz odpalić i zainstalować?

najlepiej bylo sciagnac obraz plyty i nagrac na CD, a tutaj sciagnales pewnie spakowana plyte... spróbuj nagrac to na cd normalnie, moze pojdize, a jak nie to sciagnij obraz plyty

co do instalacji to chyba oczywiste: wkladasz plyte, restart kompa i rob co jest napisane na ekranie, tylko najpierw w biosie ustaw bootowanie pierwsze z CD, bo inaczej nie zadziala

Skomentuj

jesli byl to obraz plyty w rarach, to po rozpakowaniu rarow powinienes miec jeden duzy plik (ok 600-700MB) i możliwe że parę jakichś mniejszych. takie cos wypalasz na plytce i plytka powinna odpalić z boot'a (jesli naped cd jest ustawiony przed dyskiem w kolejnosci)

jesli nie jest to obraz plyty...to mozesz sprobowac wypalic to na plycie....ale pewnie bedzie brakowalo sektora boot'ujacego plytke...

najpierw sprawdz pierwsze....jak nie bedzie OK....to się pomysli co z tym zrobic...bo, ze da sie zrobic to rzecz pewna :grin:
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kocur, a czy przypadkiem to co rozpakowales nie mialo rozszerzenia .ISO? lub cos podobnego?
        jak masz windowsa to przeciez go sie instaluje z poziomu biosu/szczatkowego dosu :P

Skomentuj

właśnie. ten plik był jeden i miał rozszerzenie .iso tylko że ikonka z winrara była to nawet nie patrzyłem tylko rozpakowałem. teraz powinno pójśc bo znalazłem jakąś instrukcję i fajny programik ściągnąłem: UltraISO. teraz juz powinieniem sobie poradzić

a mam jeszcze pytanie: mogę nagrać Windowsa na płytke DVD ? chyba nie ma to znaczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez Kocur
            a mam jeszcze pytanie: mogę nagrać Windowsa na płytke DVD ?
            Możesz :smile:

Skomentuj

1. Plik ISO to obraz plyty, ktory mozesz nagrac w dowolnym programie, np Nero. Wybierasz o ile dobrze pamietam "burn image", czy tez "nagraj z obrazu plyty" - pisze z pamieci, gdyz nawet uzytkownikiem windy juz nie jestem .

2. Wystrzegaj sie uzywania "modowanych" Windowsow. Zainstaluj normalnego windowsa, nie grzebanego - zadbaj jedynie o to, by miec wszystkie aktualizacje.

Co do Windy, zainstaluj ja na partycji max 20 GB wybierajac system plikow FAT32. Zrob mala partycje, troche wieksza niz dwukrotnosc rozmiaru Twojej pamieci RAM. Ustaw plik wymiany na te partycje i za pomoca TweakUI ja ukryj w explorerze, uprzednio w zarzadzaniu dyskami zmieniajac jej litere np na Z:. Jesli masz 2 dyski, partycje owa utworz jako pierwsza partycje drugiego dysku - da to wiekszy zysk niz jakikolwiek mod Windy :).

PS. Cokolwiek bys nie zrobil, winda i tak zacznie mulic po dluzszym uzytkowaniu zgodnym z przeznaczeniem. Nawet na najbardziej wypasnym sprzecie.

PS2. Dlaczego FAT32? Ma wiekszy rozmiar jednostki alokacji, czyli pojedynczego klastra - ma wyraznie szybszy transfer niz z NTFS kosztem braku indeksowania w systemie plikow oraz wiekszym rozmiarem pojedynczej jednostki alokacji (male pliki zajmuja wiecej). Pozostale partycje - na programy, jakies wlasne pliczki etc zrob w formacie NTFS, najlepiej jedna duza partycje na pozostale wolne miejsce. Pamietac tez nalezy, ze partycja FAT32 nie moze (a nawet jak sie da to nie powinna) miec wiecej niz 32 GB pojemnosci.

Skomentuj

A co wtedy z filmami w HD(pliki wieksze niz 4gb) oraz obrazami gier? FAT32 ma ograniczenie bodajze do 4 GB na wielkosc plikow. A jak sie ma dwa dyski po 500GB to co mam miec 31 partycji? ;-)

Skomentuj

Czytales caly post?:)

Zamieszczone przez chico
                  A co wtedy z filmami w HD(pliki wieksze niz 4gb) oraz obrazami gier? FAT32 ma ograniczenie bodajze do 4 GB na wielkosc plikow. A jak sie ma dwa dyski po 500GB to co mam miec 31 partycji? ;-)
                  Zamieszczone przez jw_amigowiec
                  Pozostale partycje - (...) zrob w formacie NTFS, najlepiej jedna duza partycje na pozostale wolne miejsce.

Skomentuj

Zamieszczone przez jw_amigowiec
                    2. Wystrzegaj sie uzywania "modowanych" Windowsow. Zainstaluj normalnego windowsa, nie grzebanego - zadbaj jedynie o to, by miec wszystkie aktualizacje.
                    No juz wszystko poszło tak jak miało pójśc. Wystraszyłeś mnie troche tym ale już zainstalowałem go. Zawsze to jakaś nowość. Zobaczymy jak długo pochodzi. A nie wiem czy wiusa miałem czy co... Miałem taki problem, ze po włączeniu kompa pojawialo mi sie to pierwsze menu (co wciskając DEL wchodzi się do BIOS'u) i później tylko komunikat że " Nie można uruchomić Windowsa ble ble ble. Po wlozeniu płytki z Windowsem działo sie to samo, po prostu zanim CD zaczęło czytac płytkę wyskakiwał bład. No i co się okazalo? Poszedł caly dysk, łacznie z partycjami, wyczyszczony na zero. W przeciągu 1 tygodnia moich 2 kumpli miało identyczny problem...

Skomentuj

jw_amigowiec, najmocniej przepraszam zupelnie mi to umknelo. Zwracam honor ale za to w 100% zgodze sie z tym, ze lepiej nie instalowac zadnych cudownie poobcinanych systemow. Prowadzi to najczesciej do problemow ;/

Skomentuj

Ja mam juz od dluzszego czasu tego speedxp 2 i jakos nie nazekam.
                        Wyglada calkiem inaczej niz klasyczny windows i ma pelno skurek, ale najleprze jest w nim ze nie czeba wcale instalowac steronikow bo one wgrywaja ci sie automatycznie podczas instalacji. Uwazam ze jest leprzy niz klasyczny xp bo nie ma tak duzo blendow, anie jak mialem xp-ka to ciagle wyskakiwal jakis komunikat o bledzie

Skomentuj

Zapewne miales oryginalny system ; -)

P.S.
                          Polecam wlaczyc sprawdzanie pisowni w Firefoxie.

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                            ma pelno skurek
                            No tak. Bo to w systemie operacyjnym jest najważniejsze. :evil:
                            Zamieszczone przez pajol112
                            Uwazam ze jest leprzy niz klasyczny xp bo nie ma tak duzo blendow, anie jak mialem xp-ka to ciagle wyskakiwal jakis komunikat o bledzie
                            No patrz. A ja używam oryginalnego xp'ka i od 2 lat nie miałem żadnego błędu, problemu i nic mi nie wyskakiwało :mrgreen: . Może jednak warto w oprogramowanie zainwestować?
                            Może problem leży w prawie-oryginalności systemu? :cool:

[ Dodano: 2009-03-30, 22:14 ]
                            Zamieszczone przez chico
                            P.S.
                            Polecam wlaczyc sprawdzanie pisowni w Firefoxie
                            Ale to są 'blendy' windowsa :mrgreen:

Skomentuj

Co do Windy, zainstaluj ja na partycji max 20 GB wybierajac system plikow FAT32. Zrob mala partycje, troche wieksza niz dwukrotnosc rozmiaru Twojej pamieci RAM. Ustaw plik wymiany na te partycje i za pomoca TweakUI ja ukryj w explorerze, uprzednio w zarzadzaniu dyskami zmieniajac jej litere np na Z:. Jesli masz 2 dyski, partycje owa utworz jako pierwsza partycje drugiego dysku - da to wiekszy zysk niz jakikolwiek mod Windy :) .
                              Potwierdzam w całości używam takiego myku już od 2 lat i nadal pędzę sobie na starym kompie z 512mb ramu, i nie zamierzam zmieniać, bo w zupełności wystarcza, 50stron w firefoxie otworzone w tym z 5 pdfów po 10mb i dziala bez zająknięcia gdzie maszynki z 2gb ramu i jakimiś szwejami bajerami mialy problemy... :)

Skomentuj

Tak moze nie mialem orginalnego xp-ka ale nie musze sie pieprzyc z instalowaniem wszystkiego z osobna, a to sterowniki do monitora do karty graficznej, muzycznej, klawiatury itp. mozna spedzic na tym pol dnia albo i wiecej czasu, a tu mi sie w ciogu 45min jnstaluje wszystko sie automatycznie i masz wszystkie programy juz standardowo zajnstalowane w tym windoesie jak np. winnrar, demon-tols, firefox, nero itp.
                                I tu tez troche zyskujesz czasu bo nie musisz scigac tych programow z osobna i instalowac
                                wafer, noo nie wmowisz mi ze orginalny system nie ma bledow :lol:

Skomentuj

Norton Ghost na bootowalnej płycie i obraz partycji systemowej na dysku lub dvd, system stawiasz w 90 sekund.
                                  Jeżeli ktoś nie lubi spędzać czasu na instalowaniu systemu to polecam mu to rozwiązanie.

Skomentuj

I jest dobre dla tych, ktorzy nie maja zwyczaju modyfikowac kompa zbyt czesto (i nie mowie o dolozeniu ramu, czy zmianie proca).

Skomentuj

wafer, noo nie wmowisz mi ze orginalny system nie ma bledow :lol:
                                      każdy system ma błędy bo nikt nie stworzył jeszcze idealnego windowsa. jak chcecie miec idealny system to sobie zainstalujcie Linuxa Ubuntu i sami sobie go zrobcie by ie maił błędów, bo i tak Linux bije na łeb i szyje winde ;D

Skomentuj

Tinia, nie zaczynaj bezsensownej dyskusji na temat wyzszosci SO z rodziny Windows nad systemami na bazie linuksa. Sam do niedawna bylem zwolennikiem linuksow jako serwerow bo na stacje robocze szczegolnie w biurach itp. to calkowicie odpadaly. Teraz administruje serwerem na Win2k3 po migracji z Debiana i powiem Ci, ze jest to przyjemniejsze a szybkoscia i stabilnoscia wcale mu nie ustepuje. Duzo mniej roboty jest z konfiguracja a za routing i tak odpowiada urzadzenie dedykowane.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X