Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem ze starym Dellem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem ze starym Dellem

Otóż od jakiegoś czasu zaczoł sprawiać problemy (wysiadł głośniczek ,zatarł się wentylator) a akurat trafił się taki sam ale bez osprzętu więc kupiłem i przełożyłem wszystkie części.
    Wszystko śmiga jak laleczka ale pojawił się jeden kłopot mianowicie na klawiaturze mam przycisk Fn który to uwalnia niektóre funkcje na klawiaturze gdy się go trzymało a teraz te funkcje działają same bez trzymania co mi bardzo utrudnia pisanie bo sporo różnych znaków jest ukryte pod literkami oraz cyframi a żeby napisać literę muszę go przytrzymać.

Czy może wie ktoś czy się to da wyłączyć czy to jest wada na płycie głównej bo tylko ona i procesor zostało wymienione reszta jest sprawa z starego lapka,

Może format?

Skomentuj

Jeśli bym wiedział że pomorze to niema problemu ale wolał bm unikąć jęśli można to jakoś wyłączyć.

Skomentuj

należy po kolei eliminować wszystkie możliwe przyczyny poczynając od tych najłatwiejszych do wyeliminowania i najbardziej prawdopodobnych.
        Format to najbanalniejszy sposób na rozwiązywanie jakichkolwiek problemów z kompem, jednak najbardziej skuteczny i nieraz szybszy i pewniejszy niż bawienie się z plikami systemowymi.
        Jednak ja bym zaczął od sprawdzenia czy komp jest wolny od wirów i tym podobnych trojanów - kiedyś miałem podobny problem i jak się okazało winowajcą bym vir.
        Więc przeskanuj system jakimś antyvirem, potem jakimś combofixem.
        Jeśli to nie pomoże to zaryzykowałbym formata, a jeśli i to nie da pozytywnego skutku to najpewniej będzie to sprawa hardwarowa , choć nie uprzedzajmy faktów :)
        Tak czy inaczej życzę powodzenia :)

Skomentuj

Raczej wirus to nie jest bo wszystko się zaczeło gdzy zmieniłem płytę a na niej wirus się nie zagnieździł, mimo wszystko dziękuje za wszelakie rad i spróbuję przeskanować dysk,

Skomentuj

toma085, wyłacz sobie po prostu klawisze trwale - jest tak funkcja w windowsie jak sie za długo trzyma jakis klawisz. to jest w panel sterowania>opcje ulatwien dostepu> Klawiatura i w sumie tam się pobaw - jak to nie pomoże, poszukał bym winy w sterownikach do lapka - od nowa je zainstaluj.

Skomentuj

do klawy nie instaluje się sterów ;]

Skomentuj

takero, toś miał mało lapków...

Skomentuj

parę miałem i jakoś sobie nie przypominam żeby były którykolwiek miał stery do klawy, jedynie do dodatkowych przycisków - skrótów, ale w żaden sposób nie ma to nic wspólnego z samą klawą.

Skomentuj

No właśnie do klawy nie ma, ale do przycisku Fn (function) trzeba zazwyczaj zainstalować osobno sterowniki żeby działał z dodatkowymi klawiszami. Przynajmniej ja tak mialem w wiekszosci lapków które mialem a je "serwisuje"...

Skomentuj

Nie wiem jakie lapy serwisujesz, ale w wypadku moich lapów (hp, acer), kumpla lapa (asus) i jeszcze może paru z którymi miałem głebszy kontakt niczego nie trzeba było instalować żeby FN działał z dodatkowymi klawiszami, choć nie wiem do końca jak bardzo dodatkowe klawisze masz na myśli W każdym razie w ww przypadkach działał ze wszystkim na zupełnie świeżej i czystej windzie. No chyba że miałeś coś starszego niż 2000 sp1 :)

Skomentuj

Otóż dziś podpiołem klawiaturę od zwykłego PC bo mam owe gniazdo na mysz i klaw. i o dziwo działa normalnie a najciekawsze że po podpięciu i moja klawiatura działa normalnie. Po odłączeniu klawiatury od PC nadal moja działała poprawnie do puki nie wyłączyłem komputera i znowu to samo podpięcie zewnętrznej śmiga, odpięcie śmiga ,uruchom ponownie i zabawa od nowa.

Zaczyna mnie to irytować chyba jakiś błąd w systemie jak mówicie robić formatowanie??

Skomentuj

Koledzy nowe laptopy sa robione pod Viste, pod XP w nich prawie nic nie dziala - klawisze funkcyjne klawiatury takze. Oprocz tego sterowanie matryca - sa takie w ktorych za chiny nawet rozdzielczosci nie da sie zmienic pod XP...

Skomentuj

pegelmesser, jakieś przykłady ?

Skomentuj

Toshiba, Lenowo, Fujitsu Siemens...

Skomentuj

Konkrety, bo dałeś listę producentów.

Skomentuj

Nie zagladalem kolegom do papierow laptopa ani pod spod nie zagladlalem...

Skomentuj

szkoda , trzeba było :P

Skomentuj

Wtedy nie zwracalem na to uwagi, po prostu wszyscy o tym mowili i narzekali.

Skomentuj

ojjjj ....zerknijcie sobie niektórzy na strone producenta.... download i bios...

w tych lapkach w ktorych klawiatura ma oprocz samych klawiszy funkcyjnych FN (np podglasnianie, sciszanie..... to w 90% przypadkow są wersje biosa pod viste i pod xpka.....

chodzi o to ze sam OS nie powinien potrzebowac sterownikow do klwiatury ........ dlatego obecnie sie to integruje z biosem .....

spotkalem sie z tym w toschibie a135 i a200 a takze w jednym z FS....lapki te mialy fabrycznie viste......jak ją wywalilem i wrzucilem XPka nie hulają zadne klawisze z FN ...ale na stronce sciagasz biosa z poprawką do klawiatury pod XPka i juz hulają.......

co do della..... .. mam obecnie d420 i d630 .... na obu mialem i viste i xpka.....i nie wazne na ktorym OSie FN zawsze mi dzialal..... tak samo pod Debianem ......
                                        ekspertem w obsludze urzadzen niezaleznie od OSa jest IBM....tam jest nawet bardzo fajne GUI ktore mozna wywolac "obok systemu operacyjnego".......

tak wiec.... sprawa prosta... spisujesz service taga z nalepki wchodzisz na dell.com ...i sprawdzasz z jakim modelem (nr seryjny) sprzedano tego della ...porownujesz z tym co masz teraz......
                                        na 90% masz inna serię .....

a stawiam na taki obrot spraw bo mialem taką jazde z FS Lifebook s6120 ze 2 lata temu kiedy to zalałem klawiature kubusiem i ....trafiło ją ..... ciezko bylo ale w koncu na allegro jakas znalazlem .... byla do s6120 ...ale byla z jakiejs pierwszej serii i tez nie dzialaly mi klawisze z FN .....
                                        pobawilem sie biosem (wgralem o 1 numer starszego i wszystko zadzialalo (ta o 1 nr wyzsza dokladala tylko obsuge wiekszej ilosci RAMu i nowsze procki ...wiec bylo mi to bez roznicy ;p )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X